Veden kovuus

Keravan vesijohtovesi on pääosin pehmeää. Keskikovaa vettä esiintyy Keravan koillisosissa. Kovuus ilmoitetaan joko saksalaisina asteina (°dH) tai millimooleina (mmol/l). Mitatut kovuusarvojen keskiarvot vaihtelevat Keravalla välillä 3,4-3,6 °dH (0,5-0,6 mmol/l). 


Veden kovuusasteikko

Veden kovuus, °dH
Sanallinen kuvaus

​0–2,1
2,1–4,9
4,9–9,8
9,8–21
> 21

​Hyvin pehmeä
​Pehmeä
Keskikova
Kova
Hyvin kova


Veden kovuus aiheutuu veteen liuenneesta kalsiumista ja magnesiumista.  

 

Veden kovuuden vaikutus kodinkoneisiin

Pehmeän veden vuoksi astianpesukoneeseen ei Keravalla yleensä tarvitse lisätä pehmennyssuolaa. Laitevalmistajan ohjeita on kuitenkin syytä noudattaa. Kodinkoneisiin kertyneen kalkin voi poistaa sitruunahapolla. Sitruunahappoa ja ohjeita sen käyttöön saa apteekista.

                  

Veden kovuus kannattaa ottaa huomioon pyykinpesuaineen annostelussa. Ohjeet annosteluun löytyvät pesuainepaketin kyljestä.


Kahvin- ja vedenkeitin kannattaa käsitellä ajoittain keittämällä laitteen läpi talousetikkaliuosta, 1/4 osa talousetikkaa ja 3/4 vettä, tai sitruunahappoliuosta, 1 teelusikallinen litraan vettä. Muista tämän jälkeen keittää laitteen läpi 2-3 kertaa vettä ennen kuin otat laitteen uudelleen käyttöön. 


Näytteenotto ja kovuuden määrittäminen

Veden kovuus määritellään kuukausittain veden laadun valvontatarkkailun yhteydessä. Veden laatua tutkitaan talousveden valvontatutkimusohjelman mukaisesti, joka on tehty yhteistyössä terveysviranomaisten kanssa. Vesinäytteet Keravalta otetaan Keravan vesilaitoksen omana työnä.

Päivitetty 23.07.2021 klo 16:57