Viemärietiketti

​Hygieniatuotteiden, ruuantähteiden ja paistorasvan laittaminen viemäriin voi aiheuttaa kalliin tukoksen kodin putkistossa. Kun viemäri tukkeutuu, jätevesi nousee nopeasti lattiakaivoista, pesualtaista ja pytystä lattioille. Tuloksena on haiseva sotku ja kallis puhdistuslasku.


Nämä voivat olla merkkejä putkitukoksesta:

 • Viemärit haisevat epämiellyttävältä

 • Viemärit pitävät outoa ääntä

 • Lattiakaivon ja wc-pyttyjen vedenpinta nousee usein

Pidäthän hyvää huolta viemäristä noudattamalla viemärietikettiä.


Vessanpyttyyn vain sitä itseään

Vessanpyttyyn saa laittaa ainoastaan vessapaperia, virtsaa, ulostetta ja niiden huuhteluvesiä, astian- ja pyykinpesuvettä sekä peseytymisessä ja siivouksessa käytettyä vettä.


Ethän heitä pyttyyn:

 • maskeja, puhdistuspyyhkeitä ja kumihanskoja
 • ruokien sisältämiä rasvoja
 • terveyssiteitä tai tamponeita, vaippoja tai kondomeita
 • wc-paperihylsyjä tai kuituliinoja (vaikka niissä olisi flushable-merkintä)
 • talouspaperia
 • vanupuikkoja tai pumpulia
 • lääkkeitä
 • maaleja tai muita kemikaaleja


Koska pytty ei ole roskis, vessaan kannattaa hankkia erillinen roskis, jonne roskat on helppo heittää.


Biojätteet biojäteastiaan, ei viemäriin rottien ravinnoksi

Kiinteät biojätteet kelpaavat ravinnoksi muun muassa rotille. Pehmeät ruuantähteet eivät tuki viemäreitä, mutta ovat herkkupaloja viemäriverkoston sivuputkissa liikkuville rotille. Pääviemäreiden täyttymisen varalta rakennetut sivuputket ovat normaalioloissa tyhjillään. Rotat pääsevät lisääntymään niissä, jos viemäreistä on saatavilla ravintoa.


Rasva on viemärin vihollinen

Rasvatukos on yleisin syy kotien viemäritukoksiin, sillä rasva jähmettyy viemärissä ja muodostaa vähitellen tukoksen. Pienen määrän öljyä voi imeyttää biojätteeseen ja paistinpannulle jäävän rasvan pyyhkiä talouspaperilla, joka laitetaan biojätteeseen. Suuret määrät öljyä voi hävittää suljetussa purkissa sekajätteen seassa.


Kovat rasvat, kuten kinkun, kalkkunan tai kalan paistorasvat, voi jähmettää ja hävittää suljetussa kartonkitölkissä biojätteen seassa. Jouluna voi myös osallistua Kinkkutemppuun, jossa jouluherkkujen paistinrasvat kerätään tyhjään kartonkitölkkiin ja viedään lähimpään keräyspisteeseen. Kinkkutempun avulla kerätystä paistorasvasta tehdään uusiutuvaa biodieseliä.

 Suojele vesistöjä ja Itämerta viemällä vanhat lääkkeet takaisin apteekkiin

Keravan 1. apteekkiin voi viedä käytetyt lääkelaastarit, tuubit, joissa on vielä lääkettä, kiinteät ja nestemäiset lääkkeet sekä tabletit ja kapselit. Perusvoiteita, ravintolisiä tai luontaistuotteita ei tarvitse palauttaa apteekkiin, sillä ne kuuluvat sekajätteeseen. Apteekissa lääkkeet hävitetään asianmukaisella tavalla niin, että ne eivät ole haitaksi luonnolle.


Palauttaessasi lääkkeitä poista ulkopakkaukset ja reseptilääkkeen ohjelippu. Poista tabletit ja kapselit alkuperäispakkauksistaan. Läpipainopakkauksissa olevia tabletteja ja kapseleita ei tarvitse irrottaa pakkauksistaan. Laita lääkkeet läpinäkyvään pussiin.


Palauta erillisessä pussissa:

 • jodi, bromi
 • sytostaatit
 • nestemäiset lääkkeet alkuperäisessä pakkauksessaan
 • ruiskut ja neulat läpäisemättömään astiaan pakattuna

Vanhentuneet ja tarpeettomat lääkkeet eivät kuulu roskikseen, vessanpönttöön tai viemäriin, josta ne voivat päätyä luontoon, vesistöihin tai lasten käsiin. Viemäriin joutuneet lääkkeet kulkeutuvat jätevedenpuhdistamoon, jota ei ole suunniteltu niitä poistamaan, ja sitä kautta lopulta Itämereen ja muihin vesistöihin. Itämeessä ja vesistöissä lääkkeet voivat pikkuhiljaa vaikuttaa eliöihin.


Kemikaalit ja maalausvälineiden pesuvedet eivät kuulu viemäriin

Maalit, lakat, liuottimet ja öljyt kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen. Älä kaada niitä viemäriin. Myös maalausvälineiden pesua hanan alla tulisi välttää, jotta haitallisia aineita ei päätyisi viemärin kautta vesistöön. Sen sijaan pese pensselit ja telat erillisessä astiassa.

 


 


Lue lisää viemärietiketistä Suomen vesilaitosyhdistys ry:n Pytty.fi -verkkosivulta.

Päivitetty 26.07.2021 klo 19:33