Keravanjoen monitoimitalo

​Keravanjoen monitoimitalo ei ole pelkästään melkein 1 000 oppilaan yhtenäiskoulu vaan myös asukkaiden kohtaamispaikka ja tekemisen keskipiste.

Leikkimään ja liikkumaan kutsuvalla piha-alueella riittää puuhaa koko perheelle ja piha on vapaasti asukkaiden käytettävissä iltaisin ja viikonloppuisin. Leikkimistä varten pihalta löytyy eri ikäisille tarkoitetut leikkipihat.

Lisäksi pihalla on pihapelialue, ulkokuntoiluvälineitä sekä joukko erilaisia kenttiä ja liikuntaan tarkoitettuja alueita, joilla viihtyvät lasten ja nuorten lisäksi myös aikuiset.

Sisällä monitoimitalon sydän on kahden kerroksen korkuinen aula, johon tuo luonnonläheisyyttä ja näyttävyyttä puinen pystyrimoitus. Aulassa sijaitsevat ruokasali, lähes 200-paikkainen auditorio siirtokatsomoineen, näyttämö ja sen takana musiikkitila sekä pieni liikunta- ja monikäyttösali eli höntsäsali, joka on iltaisin nuorisotoiminnan ja ryhmäliikunnan, kuten tanssin, käytössä. Lisäksi aulasta päästään taide- ja taitoaineiden tiloihin sekä liikuntasaliin.

Sisätiloissa on huomioitu esteettömyys: kaikki tilat on suunniteltu niin, että liikuntaesteiset voivat käyttää niitä. Lisäksi monitoimitalossa on panostettu ympäristöystävällisyyteen, energiatehokkuuteen ja hyvään sisäilmaan.

Sisäilma-asioiden osalta monitoimitalo on toteutettu Terve talo -kriteerien ja Kuivaketju10-toimintamallin mukaisesti. Terve talo -kriteerit ovat ohjeita, jotka toteuttamalla saadaan toimiva, terveellinen ja vaaditut sisäilmasto-olosuhteet täyttävä rakennus. Kuivaketju10 on rakennusprosessin kosteudenhallinnan toimintamalli, jonka avulla vähennetään kosteusvaurioiden riskiä rakennuksen koko elinkaaren ajan.

 • Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat esikoulun ja alaluokkien opetustilat, ja toisessa kerroksessa 5.-9.-luokkalaisten ja erikoisluokkien tilat. Opetustilat eli pisarat avautuvat molempien kerrosten aulaan, josta päästään pisaroiden ryhmä- ja pienryhmätiloihin.

  Pisarat ovat monikäyttöisiä ja opetussuunnitelman mukaisesti joustavia, mutta niitä voidaan käyttää myös perinteisesti eivätkä tilat pakota tiettyyn käyttöön. Aulasta yläkertaan johtava pääportaikko sopii istuskeluun ja oleskeluun ja portaiden alla on lisää oleskeluun tarkoitettuja pehmeitä oleskelusoppeja.

 • Leikkimistä varten pihalta löytyy esikoululaisten oma aidattu pienten piha ja alakoululaisten leikkipiha, joilla on liukumäki ja erilaisia keinuja sekä kiipeily- ja tasapainotelineitä.

  Leikkipihojen vieressä olevalla pihapelialueella keltaisella turva-alustalla erotettu parkouralue innostaa aloittelijoita liikkumaan sekä samalla tarjoaa haasteita kokeneimmille parkourin harrastajille. Vieressä olevalla tekonurmipäällysteisellä monitoimikentällä voi heitellä koreja sekä pelata jalkapalloa ja sählyä ja verkon kanssa lentopalloa ja sulkapalloa. Parkouralueen ja monitoimikentän välissä on kaksi pingispöytää, kolmas pingispöytä löytyy kiven heiton päästä monitoimitalon seinustalta.

  Jalkapalloilijoiden harrastus- ja harjoittelumahdollisuudet Keravalla parantuvat monitoimitalon pihalta löytyvän pelialueeltaan 65×45 metrin kokoisen hiekkatekonurmikentän myötä. Tekonurmikentän pinnoitteena on pelaajille turvallinen sekä ympäristöystävällinen ja kierrätettävä Saltex BioFlex, joka täyttää FIFA Quality -luokituksen.

  Jalkapalloilijoiden lisäksi pihalta löytyy harjoittelumahdollisuuksia myös yleisurheilijoille. Tekonurmikentän yhteydessä sijaitsevat siniset tartan-pintaiset 60 metrin juoksusuora sekä pituus- ja kolmiloikkapaikat. Hyppypaikkojen yhteydessä on rantalentopallokenttä ja vieressä boccia-kenttä. Koripalloa voi pelata juoksusuoran vieressä olevalla asfalttipäällysteisellä koripallokentällä, jonka päädyssä on ulkokuntoilualue laitteineen. Koripallokentän toisessa päädyssä olevassa melumuurissa on lisäksi seinäkiipeilypaikka.

  Pääsisäänkäynnin vieressä on asfaltille tehty skeittipaikka, jolla on skeittaamiseen tarkoitetusta säänkestävästä vanerista tehtyjä skeittielementtejä. Skeittaamisen lisäksi elementit sopivat myös rullaluistelijoille ja polkupyörillä temppuileville.

  Monitoimitalon takana olevalla pääosin luonnontilaisella niityllä on kuntopolku sekä useamman korin frisbeegolf-rata. Lisäksi niityllä sekä eri puolilla monitoimitalon pihaa on useita istuskelupaikkoja, penkkejä sekä penkki- ja pöytäryhmiä oleskelua ja opiskelua varten.

 • Suunnittelusta lähtien kaupunki ja allianssikumppanit ovat hankkeen toteutuksessa panostaneet ympäristöystävällisyyteen, energiatehokkuuteen ja hyvään sisäilmaan. Monitoimitalon energia- ja elinkaaritavoitteita on ohjattu Suomen oloihin kehitetyn RTS-ympäristöluokitusjärjestelmän avulla.

  Ympäristöluokitusjärjestelmistä tutumpia ovat ehkä amerikkalainen LEED sekä brittiläinen BREEAM. Niistä poiketen RTS ottaa huomioon suomalaiset parhaat käytännöt ja sen kriteeristössä on muun muassa energiatehokkuuteen, sisäilmaan ja viherympäristön laatuun liittyviä asioita. Monitoimitalolle haetaan RTS-sertifikaattia ja tavoitteeksi on asetettu vähintään 3 tähteä viidestä.

  Monitoimitalon lämmitykseen tarvittavasta energiasta tuotetaan maalämmön avulla noin 85 prosenttia. Jäähdytys tapahtuu täysin maalämmön avulla. Tätä varten monitoimitalon viereisellä niityllä on 22 maaenergiakaivoa. Sähköstä seitsemän prosenttia tuotetaan monitoimitalon katolla sijaitsevien 102 aurinkopaneelien avulla ja loput otetaan yleisestä sähköverkosta.

  Tavoitteena on hyvä energiatehokkuus, joka näkyy alhaisena energiankulutuksena. Monitoimitalon energiatehokkuusluokka on A, ja laskelmien mukaan energiakulut tulevat olemaan 50 prosenttia pienemmät kuin Jaakkolan ja Lapilan toimipisteiden energiakulut.