Pride-kummit

Keski-Uudenmaan Pride on saanut vuonna 2023 vaikuttavan listan kummeja.

Tapahtuman vapaaehtoisina kummeina toimii joukko paikallisesti tai valtakunnalli-sesti tuttuja kasvoja osoittamassa tukeaan Keski-Uudenmaan Pride-viikolle. Kummit allekirjoittavat Priden ajamat arvot ja haluavat olla mukana edesauttamassa ihmisoikeuksien toteutumista.

Vuoden 2023 kummeina toimivat Keravan nuorisovaltuuston puheenjohtaja ja vuoden vapaaehtoinen Eva Guillard, sarjakuvapiirtäjä ja transaktivisti Sophie Labelle, taiteilija ja somevaikuttaja Eino Nurmisto, rumpali Aleksi Ripatti, Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontu, Keravan seurakunnan kirkkoherra Markus Tirranen ja graffittitaiteilija Jouni Väänänen.

Tutustu kummeihin

Ylpeänä esittelemme Keski-Uudenmaan Priden kummit! Kysyimme kummeilta, miksi he lähtivät tukemaan Pridea ja mitä kummius heille merkitsee.

Eino Nurmisto

 • Eino Nurmisto on somevaikuttaja, kirjoittaja, valokuvaaja, kuvittaja, valtakunnan ykköshomo, tulevaisuuden tyyliguru ja rehellisen nautiskelun sanansaattaja.

  “Sateenkaari-ihmiset ja sitä myöten Pride eivät ole vain suurten kaupunkien asia, vaan meitä on kaikkialla. Siksi myös Priden näkyminen kaikkialla on tärkeää ja hienoa.”

  “Pride on minulle ensisijaisesti mielenosoitus ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolesta. Samalla se on kuitenkin myös sateenkaari-ihmisten ja heidän läheistensä yhteinen tila juhlalle, jossa voi tavata toisiaan ja iloita itsestään.”

  Einon verkkosivut
  Einon Instagram

Markus Tirranen

 • Markus Tirranen on Keravan seurakunnan kirkkoherra.

  “Pride on suuri ihmisoikeuksia esillä pitävä ja yhdenvertaisuutta edistävä kansalaistapahtuma, joka haastaa korjaamaan syrjiviä käytänteitä ja rakenteita. Saatuani kutsun Pride-kummin tehtävään, koin sen arvostuksen ja luottamuksen osoituksena. Vastaavasti arvostan kaikkea työtä paremman maailmaan eteen.”

  “Ajattelen, että työ yhdenvertaisemman, tasa- arvoisemman ja turvallisemman maailman eteen on yhteinen. Kummina haluan muistuttaa elämän moninaisuuden lahjasta sekä rakkauden ja seksuaalisuuden eri sävyjen rikkaudesta.”

  “Toimikoon sateenkaari merkkinä kunnioittavasta kohtaamisesta, jossa annamme toisillemme arvoa sanoilla ja teoilla.”

  Keravan seurakunnan verkkosivut

Sophie Labelle

 • Sophie Labelle is a transgender Canadian cartoonist, public speaker, and writer who lives in Finland.

  ”When I was an out trans and queer teenager who faced a lot of bullying, the world often seemed lonely and dangerous. I know that seeing more people who felt or looked like me would have meant a lot. This is why I am proud to be a Keski-Uusimaa Pride supporter. It is a fantastic opportunity to create change and build community. May everyone who needs it find in this event the inspiration to be their most authentic self!”

  Sophie’s Instagram

 • Sophie Labelle on kanadalainen Suomessa asuva sarjakuvapiirtäjä, transaktivisti ja julkinen puhuja.

  ”Trans- ja queer-nuorena kohtasin paljon kiusaamista, ja maailma näytti usein yksinäiseltä ja vaaralliselta. Tiedän, että se, että olisin nähnyt enemmän ihmisiä, jotka jakoivat arvoni ja näyttivät minulta, olisi merkinnyt paljon. Siksi olen ylpeä voidessani olla Keski-Uudenmaan Priden kummi. Tapahtuman kummius on loistava tilaisuus luoda muutosta ja rakentaa yhteisöllisyyttä. Löytäköön kaikki sitä tarvitsevat tästä tapahtumasta inspiraatiota olla aidosti oma itsensä!”

  Sophien Instagram

Aleksi Ripatti

 • Aleksi Ripatti on Keravalta kotoisin oleva muusikko. Aleksi soittaa rumpuja Ursus Factory -yhtyeessä. Rajoja rikkova rock-yhtye viettää parhaillaan 10-vuotisjuhlavuotta.

  ”Tasa-arvo ja vapaus olla oma itsensä ovat oikeuksia, jotka kuuluvat kaikille Greenwich Villagesta Keski-Uusimaahan. Ylpeänä kotikaupunkini tapahtuman kummina rummutan ihmisoikeuksien puolesta.”

  Ursus Factoryn verkkosivut

Jouni Väänänen

 • Jouni “Psyke” Väänänen on keravalainen graffititaiteilija, kuvittaja ja kaupunkiaktivisti. Jouni työskentelee muun muassa Purkutaide-kollektiivin taiteellisena johtajana.

  “Oikeus olla oma itsensä ja tulla hyväksytyksi sellaisenaan kuuluu niihin oikeuksiin, joita suurin osa meistä pitää juuri sellaisena itsestäänselvyytenä joka sen myös kuuluisi olla. Valitettavasti tässä asiassa on edistysaskelista huolimatta edelleen reilusti työtä ja pitkä matka kuljettavana.

  Pride ja marssit sen huipentumana tekevät tässä oman tärkeän osansa. Niiden kautta vaatimus tasa-arvoisesta kohtelusta ja hyväksynnästä ottaa näkyvän muodon katukuvassa.

  Olen erittäin otettu siitä, että minut pyydettiin mukaan Keski-Uudenmaan Priden kummien joukkoon. Tässä on asia, jonka puolesta liputan hyvin mielelläni vuoden ympäri. Varsinaiselle marssille osallistuminen on itselleni ensimmäinen kerta ja odotan sitä innolla.”

  Jounin verkkosivut
  Jounin Instagram

Kirsi Rontu

 • Kirsi työskentelee Keravan kaupunginjohtajana. Hänet valittiin jatkokaudelle kesällä 2023. Hän on toiminut Keravan kaupunginjohtajana vuodesta 2016 lähtien ja ennen sitä muun muassa Keravan kaupunkitekniikan toimialajohtajana.

  “Olen ylpeä saadessani olla yksi ensimmäisen Keravalla järjestettävän Priden kummeista. Keravan tulee olla kaikkien kaupunki, jossa jokainen hyväksytään omana itsenään. Keravan kaupunki liputtaa moninaisuuden, yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon puolesta Pride-viikolla ja kaupunkilaisille on tarjolla paljon sateenkaarevaa ohjelmaa. Toivon, että mahdollisimman moni keravalainen osallistuu Pride-kulkueeseen, puistojuhlaan tai on jollain muulla tavalla hengessä mukana.

  Keravan kaupunki pyrkii edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä ehkäisemään syrjintää kaikessa toiminnassaan. Näitä tavoitteita toteutetaan niin työyhteisössä osana päivittäisjohtamista kuin kuuntelemalla kaupunkilaisia ja kehittämällä palveluita yhdessä asukkaiden kanssa.”

Eva Guillard

 • Eva ”taiteileva” Guillard on Keravan nuorisovaltuuston puheenjohtaja ja tämän myötä valtakunnallisesti Nuva ry:n tuorein valitsema vuoden nuorisovaltuutettu sekä myös tuorein keravalainen vuoden vapaaehtoinen. Eva on laulaja, puhuja, juontaja, somevaikuttaja sekä laaja-alaisesti toimiva järjestöaktiivi. Hänet tunnetaan myös vuoden 2020 The Voice Of Finland -laulukilpailusta.

  ”Lähdin mukaan Keski-Uudenmaan Priden kummiksi, sillä halusin antaa oman panokseni tasa-arvon puolesta. Minulla on elämässä kolme henkilökohtaista pääarvoa; aitous, avoimuus ja rohkeus. Näiden teemojen puolesta haluan Pride-kumminakin liputtaa. Koska olen itse nuori, haluan omalla esimerkilläni luoda inhimillisempää ihmiskäsitystä etenkin vertaisteni, eli nuorten keskuuteen. Rohkaisen kaikkia kohtaamaan jokaisen ihmisen yksilönä ilman oletuksia, siten syntyy huikeita avartavia keskusteluja sekä parhaimmillaan elämän mittaisia ihmissuhteita.

  Pride-kummius merkitsee minulle luottamusta ja ennen kaikkea tarmokkuutta jatkaa syrjinnänvastaista tasa-arvontyötä entistä suuremmalla intohimolla. Pride-kummina haluan viestittää olevani ymmärtäväisesti läsnä, jokaista upeaa ja erilaista sielua varten.”

  Evan Instagram