Keravalla torjutaan jättipalsamia mobiilipelin avulla

Kuntalaiset voivat kohta tienata rahaa tililleen hävittämällä Keravalta löytämiään jättipalsameja. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla torjuttavia vieraslajiesiintymiä videoidaan ja merkitään kartalle.

Keravan joukkoistettu jättipalsamitorjunta käynnistyy 10. kesäkuuta, kun kasvit kukkivat ja ovat helposti tunnistettavissa. Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Palkkioksi pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden.

“Peliin osallistutaan poistamalla joko itse löytämiään tai kartalle jo merkittyjä jättipalsamiesiintymiä. Kohteet kuvataan ennen ja jälkeen torjunnan, ja lopuksi videot ladataan Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun videot on hyväksytty, voi palkkion pyytää virtuaalilompakosta omalle pankkitililleen”, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Pelin automaattisesti laskema torjuntapalkkio perustuu esiintymän pinta-alaan, tiheyteen ja lajiin. Tehtävä pysyy käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja sen edistymistä voi seurata sovelluksesta.

Mobiilipeli on uudenlainen tapa osallistaa ja aktivoida kaupunkilaisia huolehtimaan ympäristöstä

Keravan kaupungin viheraluemestari Milja Kososen mukaan jättipalsami valikoitui pilotoinnin kohteeksi, koska se nousi Keravan vieraslajikyselyssä saadun palautteen mukaan kasveista tärkeimmäksi torjuttavaksi vieraslajiksi. Jättipalsami on helppo tunnistaa ja pienijuurisena, vain siemenestä lisääntyvänä kasvina, se on suhteellisen helppo kitkettävä.

“Olemme toiveikkaita, että jättipalsamin suhteen tilannetta ei ole vielä menetetty, ja sen torjuntaan kohdennetuilla panostuksilla on oikeasti vaikuttavuutta”, Kosonen täsmentää.

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka konsepti on otettu käyttöön jo neljässä maassa. Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty datankeruun ja mikrotöiden joukkoistamiseksi kuntalaisille. Pelillä on kartoitettu ennätysvauhtia muun muassa katuja, pyöräteitä, kaivonkansia ja puistonpenkkejä.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjutaan tänä kesänä Crowdsorsan avulla jo yli 30 kunnassa ympäri Suomea, Ruotsia ja Iso-Britanniaa. Palkkioita peliin osallistuville on luvassa yhteensä jopa 100 000 euroa.

Lisätiedot

Keravan kaupungin viheraluemestari Milja Kosonen, milja.kosonen@kerava.fi, 040 318 4109

Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju, toni.paju@crowdsorsa.com, 050 322 6263

Kuva: Kari Schnellmann