Oletko havainnut alueellasi rottia? Näillä ohjeilla ennaltaehkäiset rottaongelmaa

Keskustan alueella on tehty lisääntyvissä määrin havaintoja rotista. Nyt torjuntatoimiin!

Säiden viilentyessä luonnossa oleva ravinto vähenee, ja rotat alkavat etsiä aktiivisemmin ruokaa. Rottien torjunnassa ennaltaehkäisy on tärkeää, ja ensisijainen torjuntakeino onkin poistaa rotilta mahdolliset ravinnon lähteet.

Kaupunki torjuu rottia julkisilla alueilla, mutta kiinteistön omistajalla tai haltijalla on terveydensuojelulain mukaan velvollisuus hävittää haittaeläimet asuinalueeltaan.

Jos teet alueellasi rottahavaintoja, on syytä ryhtyä tehokkaisiin torjuntatoimiin, jotta ongelma ei pahene. Hyviä keinoja ovat:

  • Kiinnitä huomiota kiinteistön jätehuoltoon. Tarkista, että jäteastia on ehjä. Pidä jäteastian kansi aina suljettuna, jotta rotat tai muut eläimet eivät pääse biojätteitä sisältäviin jäteastioihin tai kompostoriin.
  • Kompostoi talousjätettä vain jyrsijäeristetyssä kompostorissa.
  • Älä ruoki lintuja maahan, sillä ruoka päätyy usein lintujen sijaan rottien suuhun. Lintujen ruokinnassa on suositeltavaa käyttää ruokinta-automaatteja. Mikäli alueella on rottia, lopeta lintujen ruokinta kokonaan.
  • Hiiriä ja rottia voi hävittää loukuttamalla. Tappoloukkujen on oltava riittävän tehokkaita, jotta pyydystettävä eläin ei joudu kärsimään. Sijoita loukku niin, että se ei vahingoita muita, ja tarkista loukku päivittäin. Käsittele loukkua suojahanskoin, sillä ihmisen haju voi pitää jyrsijät kaukana loukusta.
  • Ilmoita taloyhtiön rottahavainnoista isännöitsijälle.

Jos asuinalueellasi on rottia runsaasti, voit ilmoittaa ongelmasta Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen kuuluvalle ympäristöterveydelle puh. 09 87 181 tai sähköpostitse yaktoimisto@tuusula.fi.