Keravan kaupunginkirjasto on yksi Vuoden kirjasto -kilpailun finalisteista

Keravan kirjasto on päässyt finaaliin Vuoden kirjasto -kilpailussa. Valintaraati kiinnitti huomiota erityisesti Keravan kirjastossa tehtävään tasa-arvotyöhön. Voittajakirjasto palkitaan Kirjastopäivillä Kuopiossa kesäkuun alussa.

Vuoden kirjasto -kilpailussa etsitään yleistä kirjastoa, joka tekee yhteiskunnallisesti erityisen vaikuttavaa työtä ja rakentaa tulevaisuuden kirjastoa. Kirjasto on kunnan sydän ja sillä on kunnassaan vahva rooli yhteisöllisenä toimijana.

Kilpailuun saivat ilmoittautua mukaan niin pienet lähikirjastot, kirjastoautot kuin suuret kunnan pääkirjastot. Vuoden kirjasto -kilpailun järjestää Suomen Kirjastoseura, jonka koolle kutsuma raati valitsee voittajakirjaston viiden finalistin joukosta.

Keravan kirjastossa järjestetään vuosittain noin 400 tapahtumaa

Keravan kaupunginkirjasto on tunnettu erityisesti laadukkaista tapahtumista. Asukkaiden yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin lisäämiseksi kirjastossa järjestetään esimerkiksi Runomikki-tapahtumia, sateenkaarevia nuorten iltoja, elokuvanäytöksiä, konsertteja, kirjaseikkailuja, muskareita, luentoja, tanssitapahtumia, peli-iltoja ja keskustelutilaisuuksia.

Kirjaston itse tuottamien tapahtumien lisäksi kirjastossa kokoontuu monia asiakkaiden itse järjestämiä harrasteryhmiä, kuten shakkikerho, kieliryhmiä ja lukupiirejä. Kirjaston tuottamat kirjailijavierailut toteutetaan hybridimuotoisina, ja tallennetut striimaukset ovat keränneet kymmeniä tuhansia katselukertoja.

Kirjaston palveluita kehitetään systemaattisesti yhdessä kaupunkilaisten kanssa

Keravalla kirjaston palveluita ja toimintoja kehitetään asiakaslähtöisesti. Kirjastossa on panostettu ympäristö- ja demokratiatyöhön sekä asiakkaiden osallisuuden lisäämiseen. Vuonna 2023 valmistuivat turvallisemman tilan periaatteet ja kirjaston tiloja kehitettiin palautteen perusteella. Kuntalaiskyselyssä kirjasto sai viime vuonna huipputuloksen ja kirjaston kävijämäärät ovat kasvaneet useana vuonna peräkkäin.

Erityisiä ylpeydenaiheita Keravan kaupunginkirjastossa ovat kaupunkitasoinen lukutaitotyön suunnitelma ja sateenkaareva nuortentoiminta ArcoKerava. ArcoKeravan toiminta on vaikuttavaa ja ennaltaehkäisevää hyvinvointityötä haavoittuvassa asemassa olevien nuorten hyväksi, ja se palvelee myös kirjaston lukutaitotyön tavoitteita esimerkiksi lukupiiritoiminnan avulla.

-Iloitsen siitä, että kirjastossamme tehty hyvä työ saa myös valtakunnallista huomiota. Kirjaston henkilökunta on vahvasti sitoutunut työhönsä ja asiakaspalvelumme saa jatkuvasti kiitoksia. Teemme laajalti yhteistyötä kaupungin muiden toimijoiden, kirjastokimpan sekä kolmannen sektorin kanssa, kertoo Keravan kaupungin kirjastopalvelujohtaja Maria Bang.

On hienoa, että finalistipaikka osui juuri Keravan 100-vuotisjuhlavuodelle. Seuraavaksi jännitetään Kirjastopäiville saakka kisan tulosta. Onnea myös muille kilpailun finalisteille!

Tutustu Keravan kirjastoon