Keravan kirjastossa otetaan käyttöön Suomen kuntien yhteinen E-kirjasto

Kirkes-kirjastot, joihin myös Keravan kirjasto kuuluu, liittyvät kuntien yhteiseen E-kirjastoon.

Kirkes-kirjastot, joihin Keravan kirjastokin kuuluu, liittyvät kuntien yhteiseen E-kirjastoon, joka avautuu Kirjan ja ruusun päivänä 23.4.2024. Uuden tiedon mukaan käyttöönotto viivästyy noin viikolla. Palvelu avautuu maanantaina 29.4. (tieto päivitetty 19.4.2024).

Uusi E-kirjasto korvaa nyt käytössä olevan Ellibs-palvelun sekä ePress-aikakauslehtipalvelun. E-kirjaston käyttö on asiakkaalle maksutonta.

Mitä aineistoja E-kirjastossa on?

E-kirjastosta voi lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digitaalisia aikakauslehtiä. E-kirjastoon tulee aineistoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja jonkin verran muilla kielillä.

Aineistoja hankitaan jatkuvasti lisää, joten uutta luettavaa ja kuunneltavaa tulee viikoittain. Aineistovalintaa tekevät sitä varten valitut työryhmät, jotka koostuvat kirjastoammattilaisista eri puolilta Suomea. Budjetti ja kirjastolevitykseen tarjottava aineisto asettavat raamit hankinnoille.

Kuka voi käyttää E-kirjastoa?

E-kirjastoa voivat käyttää ne henkilöt, joiden kotikunta on liittynyt E-kirjastoon. Kaikki Kirkes-kunnat eli Järvenpää, Kerava, Mäntsälä ja Tuusula ovat liittyneet E-kirjastoon.

Palveluun rekisteröidytään ensimmäisellä kerralla vahvan tunnistautumisen kautta mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Tunnistautumisen yhteydessä tarkistetaan, että kotikuntasi on liittynyt E-kirjastoon.

Toisin kuin tämänhetkinen e-kirjapalvelu, uusi E-kirjasto ei siis edellytä kirjastoasiakkuutta.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen, voit pyytää kuntasi tai kaupunkisi kirjaston henkilökuntaa rekisteröimään sovelluksen käyttöösi.

E-kirjaston käyttöön ei ole ikärajaa. Alle 13-vuotiaat tarvitsevat huoltajan suostumuksen palveluun rekisteröitymiseksi. 13 vuotta täyttänyt, jolla on mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen, voi rekisteröityä itse palvelun käyttäjäksi.

Miten E-kirjastoa käytetään?

E-kirjastoa käytetään E-kirjasto-sovelluksella, jonka voi ladata puhelimelle tai tabletille Android- ja iOS-sovelluskaupoista. Sovellus on ladattavissa 23.4.2024 alkaen.

E-kirjaston aineistoja voi käyttää usealla laitteella yhtä aikaa. Saat käyttöösi samat lainat ja varaukset kaikilla laitteilla. Voit siis esimerkiksi lukea e-kirjoja ja digilehtiä tabletilla ja kuunnella äänikirjoja puhelimella.

E-kirjan ja äänikirjan voi lainata kahdeksi viikoksi, jonka jälkeen kirja palautuu automaattisesti. Kirjan voi myös itse palauttaa ennen laina-ajan päättymistä. Yhtä aikaa voi olla lainassa viisi kirjaa. Lehteä voi lukea kaksi tuntia kerrallaan.

E-kirjat ja äänikirjat latautuvat laitteelle, kun olet verkkoyhteydessä. Sen jälkeen voit käyttää niitä myös ilman verkkoyhteyttä. Lehtien lukemiseen tarvitaan koko ajan päällä oleva verkkoyhteys.

Lukuoikeuksia on rajallinen määrä, joten suosituimpia aineistoja voi joutua jonottamaan. Kirjoihin ja äänikirjoihin voi tehdä varauksia. Kun e-kirja tai äänikirja vapautuu lainattavaksi varausjonosta, siitä tulee ilmoitus sovellukseen. Sinulla on kolme vuorokautta aikaa käydä lainaamassa vapautunut varaus itsellesi.

Jos vaihdat laitteesi uuteen, lataa sovellus uudelleen sovelluskaupasta ja tunnistaudu käyttäjäksi. Näin saat käyttöösi vanhat tietosi kuten lainat ja varaukset.

Mitä tapahtuu Ellibsin lainoille ja varauksille?

Nyt käytössä olevan Ellibs-palvelun lainat ja varaukset eivät siirry uuteen E-kirjastoon. Ellibs on uuden E-kirjaston rinnalla Kirkes-asiakkaiden käytettävissä toistaiseksi.