Nuori mies soittaa ilmakitaraa.

Keravan Kraffiti – 1970–1990-lukujen nuorisokulttuurin Finna-sivusto avattu

Musiikkia, muotia, kapinaa, harrastuksia ja nuoruuden voimaa. Uusi Keravan Kraffiti -sivusto johdattaa Taide- ja museokeskus Sinkan kokoelmien kautta nuorisokulttuurin ykkösmestaan 1970-, 80- ja 90-luvuilla.

Keravan Kraffiti -sivusto kokoaa yhteen Taide- ja museokeskus Sinkassa vuosina 2020–2021 toteutetun tallennushankkeen tuloksia. Hankkeen aikana haastateltiin kymmeniä Keravalla 1970- ja 1980-luvuilla nuoruuttaan eläneitä, kerättiin kuvia ja talletettiin muistoja. Näiden nuorten kokemukset ja aikakautta leimanneet nuorisokulttuurin ilmiöt olivat kantavana teemana Sinkan näyttelyssä Keravan Kraffiti – Sherwood Rocks (21.5.-11.9.2022), jonka kertomaa tarinaa sivusto täydentää.

Valtakunnalliseen Kansalliskirjaston ylläpitämään Finna-hakupalveluun avautuneella sivustolla pääsee tutustumaan Sinkan kokoelmiin talletettuun yli 1000 objektiin, joista suurin osa on valokuvia. Ajallinen kaari ulottuu 1970-luvun rokkarikulttuurin ja rauhanmarssien ajasta 1990-luvun laman jälkimaininkeihin. Sivuston etusivulla on tarjolla koostettuja temaattisia nostoja, minkä lisäksi kokoelmia voi tutkia esimerkiksi vuosikymmenen tai kaupunginosan perusteella valmiiden kategorioiden avulla.

Keravan Kraffitin aineisto on kunnianosoitus aikakauden nuorille, musiikille, yhteisöllisyydelle ja Sherwoodin hengelle. Nimensä niin Sinkan näyttely kuin nyt avautuva sivusto ovat saaneet elokuvasta American Graffiti eli Svengijengi ´62, joka 1970-luvulla innosti nuoria fiftarikulttuurin pariin. Kerava vääntyi nuorten puheessa amerikkalaisittain Sherwoodiksi.

Tutustu Finnan Keravan Kraffiti -sivustoon (muistaja.finna.fi/keravan_kraffiti).

Lisätietoja:

Tutkija Susanna Paasonen, Taide- ja museokeskus Sinkka, susanna.paasonen@kerava.fi, 040 318 4299