Keski-Uudenmaan virtuaalimuseo hakee uutta nimeään yleisökilpailulla

Keski-Uudellemaalle rakennetaan uutta virtuaalimuseota. Nyt museolle etsitään nimeä yleisökilpailulla. Ehdotuksia nimiksi kerätään toukokuun 2024 loppuun saakka.

Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa on rakennettu vuoden ajan uutta, täysin digitaalista museokeskusta. XR-museohanke on edennyt vaiheeseen, jossa uusi museo tarvitsee nimen. Etsintä halutaan joukkoistaa: nimeä voi ehdottaa kuka tahansa nimikilpailussa toukokuun loppuun mennessä. Parhaan nimen ehdottaja voittaa Museokortin, kulttuuriaiheisen yllätyslahjan sekä vierailun virtuaalimuseon elämyksiin ja kulissien taakse.

Uudelle nimelle on tarve, sillä hankenimi XR-museo ei useimmille avaudu. XR (eXtended Reality) eli laajennettu todellisuus viittaa teknologioihin, joiden avulla kulttuuria voidaan kokea esimerkiksi virtuaalimaailmoissa. Tämä mahdollistaa museovierailut mistä tahansa maailmasta niillekin, jotka eivät fyysisiin museoihin pääse. Perinteisten museoiden kävijät puolestaan saavat lisäsisältöä museoiden aiheista.

Voittajanimelle on asetettu kolme kriteeriä. Sen tulisi viitata museon virtuaalisuuteen ja elämyksellisyyteen, olla yhteydessä museon käsittelemiin aiheisiin tai Keski-Uudenmaan kulttuuriperintöön ja toimia sekä Suomessa että kansainvälisesti tai olla helposti käännettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

”Etsimme nimeä, joka houkuttelisi tutustumaan museoon ja kertoisi sen työstä. Toivon, että saisimme oivaltavan ja yllättävänkin nimen, joka viittaisi elämyksellisyyteen, kulttuuriin uppoutumiseen ja mahdollisuuteen osallistua. Hyvin pian totesimme hankkeessa, että tällaisen nimen saamme parhaiten kysymällä yleisöltä”, toteaa hankkeen yhteisötuottaja Minna Vähäsalo ja jatkaa:

”Haluamme, että kaikki kiinnostuneet pääsevät vaikuttamaan siihen, millainen museosta tulee. Esimerkiksi elämykset suunnitellaan ja testataan yleisön kanssa. Onkin luonnollista, että nimeä etsitään yhdessä.”

Nimiehdotuksia kerätään kevään 2024 ajan, minkä jälkeen ehdotukset annetaan raatien käsiteltäväksi. Ensimmäisen karsinnan tekee alueen, kielen, kulttuurin ja teknologian asiantuntijoista koostuva joukko, joka valitsee viisi parasta ehdotusta jatkoon. Tämän jälkeen lopullisen valinnan tekee yleisöraati, johon kutsutaan yleisön jäseniä etenkin Keski-Uudeltamaalta. Raatien jäsenten valintaa tehdään parhaillaan.

“Perinteisesti museossa täytyy vierailla, mutta digitaalinen museo voi vierailla sinun luonasi sinun ehdoillasi! Jo nimen valinnalla haluamme korostaa sitä, että virtuaalimaailmassa kävijä on keskiössä – kuvainnollisesti, mutta myös kirjaimellisesti elämyksen pyöriessä aina käyttäjän ympärillä,” kertoo hankkeen viestintävastaava Kira Vesikko. “Siksi haluamme kysyä: millaisessa museossa juuri sinä haluaisit vierailla?”

Museolle voi ehdottaa nimeä 31.5.2024 saakka hankkeen verkkosivuilla: xrmuseo.com.

Lisätietoja

Yhteisötuottaja Minna Vähäsalo minna.vahasalo@jarvenpaa.fi 040 315 3879

XR-museohankkeessa rakennetaan täysin digitaalista museokeskusta Keski-Uudellemaalle. Tavoitteena on elämyksellinen, vuorovaikutteinen ja osallistava museo, jossa voi vaikkapa seikkailla 3D-Ainolassa tai ampua jousella 1900-luvun alun Tivoli Sariolassa. Pohjana ovat museoiden kokoelmat ja sisällöt. Hankkeessa mukana ovat Järvenpään, Keravan ja Tuusulan kunnalliset museot sekä Ainola ja Lottamuseo. Hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö EU:n Next Generation EU -rakennetuella. Museo avautuu vuonna 2025.

Hankkeen nettisivut: xrmuseo.com. Nettisivuilla ovat myös kilpailulomake ja kilpailun säännöt.

Aiherahoitettu artikkeli hankkeesta Rapportin sivuilla: rapport.fi.