Uusi Diivoja ja kylän naisia -näyttely on auennut Sinkkaan

Diivoja ja kylän naisia -näyttely tarkentaa naisten ja tyttöjen menneeseen maailmaan ja on esillä Taide- ja museokeskus Sinkassa 11.6.–15.9.2024.

Satavuotista taivaltaan juhliva Kerava herää eloon Sinkan Diivoja ja kylän naisia -näyttelyssä, jossa vanhat valokuvat alkavat puhua tekoälyn tuottamalla äänellä.

Näyttelyssä Keravan historiaa katsotaan naisten ja tyttöjen silmin. Vanhimmat museon kokoelmista poimituista valokuvista ovat yli sadan vuoden takaa, uusimmat 1960-luvulta, ajalta ennen kuin Keravasta tuli kaupunki. Kuvissa poseeraavat niin tivolien diivat kuin maatalojen emännät ja terhakkaat tytöt.

Näyttelyssä korostetaan myös yksittäisiä naiskohtaloita

Virastojen, tuotantolaitosten, yhdistysten ja kotiseutuaktiivien lahjoittamien kuvien joukosta nousee esille sukutarinoita ja yksittäisiä naiskohtaloita. Osa henkilöistä esiintyy omalla nimellään, osa koskettaa meitä pelkällä olemuksellaan. On naisia, jotka elivät pitkän ja työtelijään elämän ja heitä, jotka kuolivat nuorina. On vaimoja, äitejä, opettajia, taiteilijoita, valokuvaajia ja Suomen Gummitehdas Oy:n Savion tuotantolaitoksen työntekijöitä.

“Yksi heistä oli Elli Auterinen, joka työskenteli Savion kumitehtaan insinöörinä. Sotien aikana hän sai tehtäväkseen tutkia, olisiko voikukkien maitiaisnestettä mahdollista käyttää kumin valmistukseen”, Keravan museopalvelujohtaja Arja Elovirta kertoo.

Auterinen kuului vielä 1940-luvulla varsin harvalukuiseen naisinsinöörien joukkoon. Aikojen saatossa naiset ovat kuitenkin levittäytyneet kaikille elämän osa-alueille. He ovat saaneet yhtäläisen perintöoikeuden, vaalikelpoisuuden ja oikeuden opiskella yliopistossa, eikä työpaikan vastaanottamiseen tarvita enää aviomiehen lupaa.

“Tämä naisten vapautumisen tarina kulkee näyttelyn marginaalissa, mutta sen varsinainen sanoma syntyy kuvan ja katsojan kohdatessa toisensa”, Elovirta sanoo.

“Vanhat valokuvat paljastavat toivottavasti jotain sellaista, mitä pelkät sanat eivät voi tavoittaa. Jotain, mikä jää kielen ja järkiperäisen ajattelun ulottumattomiin”.

Kohti virtuaalimuseota

Tekoälyn avulla henkiin herätettyjen valokuvien lisäksi mukana on muitakin Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museoiden kanssa yhteistyössä kehitteillä olevan virtuaalimuseon tuotteita. Näyttelyssä voi astella kauppalan vanhassa keskustassa tai kokeilla taitojaan virtuaalipelissä, joka on saanut innoituksensa Sarioloiden tivolin koristeellisesta ampumaradasta.

“Kyseessä ovat ensimmäiset prototyypit, joissa testataan muun muassa 3D-mallinnoksen mahdollisuuksia. Keravan kauppalan vanhoista rakennuksista vain muutama on kutakuinkin valmiina, loput valmistuvat vuoden päästä”, Elovirta kertoo.

Vieraile Sinkassa

Sinkka palvelee kesän aukioloin 25.8. asti. Museo on auki tiistaista perjantaihin kello 11–18 ja viikonloppuisin lauantaina ja sunnuntaina kello 11–17.

Liput maksavat aikuiselta 10 €, eläkeläisiltä ja opiskelijoilta 6 € ja alle 18-vuotiaat sekä työttömät pääsevät museoon maksutta. Sinkassa käy myös museokortti.

Tutustu Taide- ja museokeskus Sinkkaan tarkemmin heidän verkkosivuillaan.

Uutisen kansikuva: Naisia Koivulan koskella Keravanjoen varressa 1920-luvulla. Matti Hyvösen kokoelma, Sinkka.