Tule mukaan viettämään Maailman vesipäivää!

Vesi on arvokkain luonnonvaramme. Vesihuoltolaitokset juhlistavat tänä vuonna Maailman vesipäivää teemalla Water for Peace. Lue, miten sinä voit osallistua tähän tärkeään teemapäivään.

Puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys kaikkialla maailmassa. Ilmastomuutoksen vaikutusten lisääntyessä ja maapallon väestön kasvaessa meidän kaikkien tulisi tehdä yhteistyötä arvokkaan veden suojelemiseksi. Terveys, hyvinvointi, ruoka- ja energiajärjestelmät, taloudellinen tuottavuus ja ympäristö ovat kaikki riippuvaisia hyvin toimivasta ja oikeudenmukaisesta veden kiertokulusta.

Miten voit osallistua teemapäivän viettoon?

Keravan kaupungin vesihuoltolaitos kannustaa kaikkia kotitalouksia osallistumaan Maailman vesipäivän viettoon. Listasimme pieniä tekosia, joita on helppo toteuttaa omassa arjessa.

Säästä vettä

Käytä vettä järkevästi. Ota lyhyitä suihkuja, äläkä anna vesihanan valua turhaan, kun peset hampaita, tiskaat tai valmistat ruokaa.

Käytä vettä viisaasti. Pese aina täysiä koneellisia ja käytä tarkoituksenmukaisia pesuohjelmia.

Huolehdi vesikalusteiden ja vesiputkistojen kunnosta

Korjaa vuotavat vesikalusteet eli hanat ja wc-pöntöt tarpeen tullen. Tarkkaile myös vesiputkistojen kuntoa. Merkityksettömältä vaikuttava tippavuoto voi tulla pitkällä aikavälillä kalliiksi.

Vedenkulutuksen ja vesikalusteiden kunnon seuraaminen kannattaa. Se voi tuoda vuodessa ison säästön, kun vuodot huomataan ajoissa. Vuotavat vesikalusteet aiheuttavat vähitellen vahinkoa ja turhaa hävikkiä.

Kun kiinteistön vesikalusteessa on vuoto, sitä ei ole aina helppo huomata ennen kuin vesimittarin lukemat kertovat ylimääräisestä kulutuksesta. Siksi myös vedenkulutuksen tarkkailu kannattaa.

Muista pyttyetiketti: älä heitä pyttyyn mitään sinne kuulumatonta

Älä heitä ruokajätettä, öljyjä, lääkkeitä tai kemikaaleja wc-pyttyyn tai viemäriin. Kun pidät vaaralliset aineet poissa viemäriverkostosta, vähennät vesistöjen ja jätevedenpuhdistamoiden kuormitusta.