Tänään vietetään valtakunnallista varautumispäivää: varautuminen on yhteispeliä

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK), Huoltovarmuuskeskus ja Kuntaliitto järjestävät yhdessä valtakunnallisen varautumispäivän. Päivän tehtävänä on muistuttaa siitä, että ihmiset ottaisivat mahdollisuuksien mukaan vastuun kotitaloutensa varautumisesta.

Varautuminen on yhteispeliä!

Viranomaiset tekevät oman osansa häiriötilanteiden varalta, mutta silti jokaisen Suomessa asuvan on hyvä varautua myös itse. Kun on varautunut, elämä sujuu häiriötilanteissa – kuten esimerkiksi sähkökatkon tai putkirikon sattuessa – helpommin.

Keravan kaupungin vesihuoltolaitos on varautunut sähkökatkoihin – varaudu sinäkin!

Sähkökatkojen aikana hanavettä tulee normaalisti muutaman tunnin ajan, minkä jälkeen vedentulo loppuu.

Sähkökatkon aikana on kuitenkin hyvä välttää veden käyttöä, jotta viemärit eivät pääse tulvimaan. Etenkin pitkät sähkökatkot voivat aiheuttaa häiriöitä myös vesihuoltopalveluun.

Vinkkejä varautumiseen

Hyviä varautumiskeinoja ovat:

Pidä osana kotivaraa juomavettä sekä puhtaita kanistereita ja ämpäreitä veden säilytykseen

Vesihuoltolaitosten varautumisesta huolimatta etenkin pitkät sähkökatkot voivat keskeyttää veden tulon. Kaikissa kotitalouksissa onkin hyvä olla osana kotivaraa varastossa puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen eli noin 6–10 litraa henkilöä kohti. Lisäksi on hyvä olla puhtaita kannellisia ämpäreitä tai kanistereita veden kuljetukseen ja säilytykseen.

Tilaa häiriötekstiviesti – saat tiedon häiriötilanteista puhelimeesi nopeasti

Mikäli sähkökatko aiheuttaa häiriöitä vedenjakeluun tai vesihuoltoon, niistä tiedotetaan kaupungin verkkosivuilla. Vesihuoltolaitoksella on lisäksi käytössä häiriötekstiviestipalvelu, joka kannattaa ottaa käyttöön. Tällöin häiriötilanteesta saa nopeasti tiedon puhelimeen.

Löydät ohjeet häiriötekstiviestin tilaamiseen verkkosivuilta.

Suojaa vesimittari ja putket jäätymiseltä

Pakkaskaudella vesijohdot ja -mittarit voivat jäätyä, jos ne ovat tilassa, jonka lämpötila pääsee laskemaan pakkasen puolelle. Paras keino estää jäätyminen on eristää vesiputket hyvin ja pitää vesimittaritila lämpimänä.

Lue lisää varautumissuosituksista: 72tuntia.fi.