Our City -projekti tuo vehreitä ulkokalusteita kaupunkiin ja turvallisia oleskelutiloja nuorille

Keravalla toteutetaan kaupunkitilakokeilu, jonka suunnittelussa nuoret ovat olleet mukana. Our City -projektissa testataan modulaarisia ulkokalusteita talvikauden viihtyisyyden lisäämiseksi ja kaupunkitilan kehittämiseksi. Tervetuloa avajaisiin kirjaston edustalle 30.11.2023 klo 16–18!

Parklyn ja Traffic Designin toteuttamassa projektissa tutkitaan nuorten osallistumisen tapoja kaupunkitilojen kehittämiseen ja lisätään nuorten osallistumista kaupunkitilan suunnitteluun.

Kaupunkitilakokeilu on osa EIT Urban Mobility ja New European Bauhaus organisaatioiden rahoittamaa Our City -projektia.

Viihtyisät kaupunkitilat ovat tärkeitä ympäri vuoden

Jokaiselta paikkakunnalta olisi hyvä löytyä nuorille turvallisia kokoontumispaikkoja, joissa oleskella ja viettää aikaa ystävien kanssa. Yleiset kokoontumispaikat sijoittuvat usein kaupallisten tilojen yhteyteen, vaikka viihtyisille ulkotiloillekin olisi tarvetta.

”Suomen sääolosuhteet – sateet, kylmyys ja pimeys – aiheuttavat kieltämättä monia haasteita kutsuvien kaupunkitilojen suunnitteluun”, sanoo Parklyn kaupunkimuotoilija ja projektin vetäjä Päivi Raivio.

Parklyn toteuttamassa kaupunkitilakokeilussa Keravalle asennetaan neljään eri pisteeseen säänkestäviä kaupunkikalusteita, joihin tulee muun muassa kevyt katos, valaistuksia, istuimia, pyörätelineet, talvenkestäviä istutuksia ja aktivoivia elementtejä, kuten lumipallomaalit.

Tavoitteena on, että esimerkiksi kirjaston edustalle tuleva penkki ja talviset istutukset kutsuisivat kaupunkilaisia istahtamaan katoksen suojaan.

Keravalaiset nuoret mukana suunnitteluprosessissa

Kaupunkitilakokeilun suunnittelussa on ollut mukana 13–19-vuotiaita keravalaisia nuoria nuorisovaltuustosta ja Keravan lukiosta. Nuoret ovat kartoittaneet yhdessä muotoilijoiden kanssa tärkeimpiä paikkoja kokeilulle osoitetulla alueella ja ideoineet luovia ratkaisuja oleskelupaikoiksi.

Oleskelupaikkojen sijainnit on suunniteltu nuorilta saatujen ideoiden pohjalta. Suunnittelijat ja työpajoihin osallistuneet nuoret ovat pohtineet lisäksi Keravan identiteettiä ja sitä, mikä tekee oleskelupaikoista mukavan paikan tavata ystäviä.

Kaupunkitilakokeilulla kerätään hyödynnettävää tietoa

Parklyn kaupunkitilakokeilussa tutkitaan nuorten osallistamisen lisäksi sitä, mitkä elementit ja toiminnot kiinnostavat kaupunkilaisia eniten talvikaudella. Samalla kerätään tietoa kävelyalueiden kehittämiseksi.

”On hienoa olla mukana kaupunkimuotoiluprojektissa, jossa testataan rohkeasti kaupunkitilojen kalustamista ja elävöittämistä myös talvikaudella. Yhä leudommat talvet pidentävät kautta, jolloin ulkona viihdytään, ja toisaalta ulkona oleskelu voi olla yllättävän mukavaa, kun olosuhteet ovat oikeanlaiset. Lapset ja nuoret ovat tässä suhteessa ennakkoluulottomia ja siten myös loistava yhteistyötaho tämän tyyppiseen kokeiluun”, Raivio kertoo.

Kokeilun aikana kerätään myös palautetta kaiken ikäisiltä kaupunkilaisilta muun muassa verkkokyselyn ja katuhaastatteluiden avulla. Kaupunkitilakokeilu on käynnissä tammikuuhun asti.

Keravan kaupunki voi jatkossa hyödyntää projektissa kerättyä tietoa omissa suunnitteluprosesseissaan.

Kaupunkitilakokeilun vapaamuotoisia avajaisia vietetään Keravan kirjaston edustalla 30.11.2023 klo 16–18

Avajaisissa on pientä tarjoilua. Lanseeraamme tilaisuudessa myös kuvahaasteen.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Lisätiedot: kaupunkisuunnittelija Päivi Raivio, Parkly Oy, paivi.raivio@helloparkly.com

Our City -projektin yhteistyökumppanit ja rahoittajat. Parkly Oy luo viihtyisiä kaupunkitiloja kaupunkimuotoilijoiden suunnittelemilla, kiertotalouteen perustuvilla modulaarisilla ja muunneltavilla kalusteilla. Traffic Design on puolalainen muotoilukollektiivi, joka vastaa kokeilun visuaalisesta ilmeestä ja lisäosien suunnittelusta.