”Meillä on motivoitunut ja ammattitaitoinen ryhmä kasassa!” – kaupungin kunnossapitotyöntekijät huolehtivat keravalaisista kaduista talvisin

Kuluneen talven lumisateet ovat näkyneet myös kaupungin kunnossapitoyksikössä, joka vastaa Keravan lumenaurauksesta. Yksikön työntekijät ovat saaneet kuntalaisilta runsaasti positiivista palautetta hyvin hoidetuista kaduista.

Keravalaiset ovat saaneet muun Suomen ohella ihmetellä kuluneen talven vaihtelevia säitä. Yllättävät lumimyräkät ovat näkyneet myös kaupungin katujen kunnossapitoyksikössä, jonka työntekijät ovat tehneet pitkiä työpäiviä katuja auratessa ja hiekoittaessa.

-Lumisimpina aikoina työt alkoivat 2–3 aikaan aamuyöstä ja jatkuivat iltapäivään saakka. Meillä on myös talvisin aina varallaolossa porukkaa valmiina lähtemään töihin, mikäli sää muuttuu äkillisesti, kertovat katujen kunnossapitotyöntekijät Juha Lähteenmäki, Jyrki Teurokoski, Juuso Åkerman ja Joni Koivu.

Pitkiä päiviä tehdessä vapaa-aika kuluu pitkälti leväten ja akkuja ladaten. Harrastaminen toimii hyvänä työn vastapainona kiireen keskellä.

-Vaikka työ on välillä rankkaa, sitä tehdään kuitenkin niin sanotusti rakkaudesta lajiin. Ei tätä työtä välttämättä tekisi, jos siitä ei pitäisi, Lähteenmäki pohtii.

-Meillä on kyllä todella motivoitunut ja ammattitaitoinen ryhmä kasassa, Teurokoski täydentää.

Yksikön asenne on huomattu myös kuntalaisten keskuudessa, sillä kaupunki on tänä talvena saanut runsaasti positiivista palautetta hyvin hoidetuista kaduista. Kiitoksia on sadellut laidasta laitaan etenkin alueista, jotka ovat siirtyneet urakoitsijalta kunnan hoidettaviksi, kuten kotikaduista ja kevyen liikenteen väylistä. Myös linja-autonkuljettajat ovat olleet pääosin tyytyväisiä katujen talvikunnossapitoon.

Kunnossapitotyöntekijät saivat lisäksi kiitosta Keski-Uusimaan lukijakyselyssä: Juha ja muut arjen sankarit saavat kiitosta lukijoilta (keski-uusimaa.fi).

Työntekijöiden mukaan positiivista palautetta on aina mukava saada. Välillä kuntalaiset ovat myös innostuneet pysäyttämään kuskeja ja esittämään kiitoksensa suoraan heille.

Joni Koivu, Juha Lähteenmäki, Juuso Åkerman ja Jyrki Teurokoski tekivät talvella pitkiä työpäiviä.

Työ muutakin kuin lumenaurausta

Vaikka katujen kunnossapito on usein esillä talvisin, kuuluu työntekijöiden toimenkuvaan muutakin kuin lumenaurausta ja liukkaudentorjuntaa. Muina vuodenaikoina kunnossapitotyöntekijät tekevät esimerkiksi kivi- ja reunakivikorjauksia sekä liikennemerkkitöitä. Juuri vaihtuvuus ja liikkuvuus on työntekijöiden mielestä työn parhaita puolia.

Lähteenmäki, Teurokoski, Åkerman ja Koivu muistuttavat, että liikenteessä maltti on valttia.

-Isoilla koneilla on isot katvealueet. On hyvä olla kärsivällinen ja odottaa, että aurakuski näkee ihmisen tai toisen autoilijan.

Keravan kunnossapitoyksikkö toivottaa mukavaa kevättalvea kaikille keravalaisille!

Kunnossapitoyksikön kalustoa.

Katujen kunnossapitoyksikkö

  • Katujen kunnossapitoyksikön touhukkaaseen tiimiin kuuluu kokonaisuudessaan noin 15 henkilöä.
  • Kalustoon kuuluu 3 kuorma-autoa, 6 traktoria, 2 pyöräkuormaajaa, tiehöylä ja huoltoautoja.
  • Kaupungin omahoitoisella alueella aurattavia neliöitä on noin 1 050 899 m2.
  • Yhden traktorin hoidettava alue on keskimäärin noin 82 000 m2.
  • Raskaan liikenteen ja linja-autoreitit hoidetaan pääsääntöisesti kuorma-autoilla.
  • Yksikkö hoitaa noin kaksi kolmasosaa Keravan talvitöistä ja kesätyöt koko kaupungin alueella. Osa siirtyy koneineen kesäksi infran tai viherrakentamisen puolelle.
  • Katujen talvikunnossapitoon kuuluu muun muassa auraus ja liukkaudentorjunta, polanteenpoisto, lumen lähisiirrot- ja ajot, hiekoitushiekan poisto ja aurausvaurioiden korjaus.
  • Katujen kesäkunnossapitoon kuuluu muun muassa harjaus ja pesut, reunakivien korjaus, reikien pikapaikkaustyöt, töhryjen poistot tunneleista sekä liikennemerkkien huolto ja asennus.
  • Aurauksen ja hiekoituksen tilannetta voi seurata Keravan karttapalvelussa osoitteessa kartta.kerava.fi.