Kansalaisopistojen liitto palkitsi Keravan Opiston opettajia 30-vuotisansiomerkeillä

Keravan Opiston kädentaitojen suunnittelijaopettaja Aune Soppela ja päätoiminen taideopettaja Teija Leppänen-Happo palkittiin 30-vuotisansiomerkeillä ansioituneesta työstä ja urasta kansalaisopistossa. Paljon onnea Aunelle ja Teijalle!

Teija Leppänen-Happo ja Aune Soppela kukitettiin ja palkittiin ansiomerkeillä

Aune Soppela on tehnyt lähes neljänkymmenen vuoden uran kansalaisopistossa kädentaitojen opettajana. Soppela on aloittanut työnsä Keravan kaupungilla vuonna 1988 ja työskennellyt kansalaisopiston leivissä valmistumisestaan lähtien. Soppela valmistui vuonna 1982 käsityön ja kotitalouden opettajaksi ja kasvatustieteen maisteriksi vuonna 1992.

-Olen viihtynyt pitkään työssäni, sillä Opiston opettajana pääsen keskittymään nimenomaan käsityöhön oppilaiden kanssa kasvattamisen sijaan. Suosikkikäsityön muotoni on vaateompelu, jota myös opetan eniten. Olen varmasti järjestänyt tuhansia kursseja urani aikana, naurahtaa Soppela.

Soppelan mukaan kansainvälinen rooli on ollut yksi parhaista puolista hänen työssään.

-Olen järjestänyt lukuisia opintomatkoja eri puolille Eurooppaa. Matkoilla olemme ryhmän kanssa päässeet tutustumaan eri maiden käsityöperinteisiin. Käsityöperinteitä löytyy joka maasta, joten kaikki matkat ovat olleet ainutlaatuisia. Kuitenkin erityi-sen mieleenpainuvia kohteita olivat Islanti ja Pohjois-Suomi.

Islannissa vierailimme käsityömarkkinoilla Reykjavikissa, jossa tutustuimme muun muassa Islannissa paljon käytettyihin luonnonmateriaaleihin käsitöissä. Suomi 100 -juhlavuotena matkasimme Pohjois-Suomeen ja Norjaan tutustumaan saamelaiskäsi-töihin. Saamelaisperinteet olivat monille suomalaisillekin tuntemattomia ja saimme paljon positiivista palautetta reissusta.

Käsityömatkojen lisäksi Soppelan mieleen on jäänyt erityisesti Gruntvig-hankerahalla toteutetut työttömille ja syrjäytymisvaarassa oleville henkilöille toteutetut työpajat 2010-luvulla. Työpajoihin osallistui oppilaita eri puolilta Eurooppaa ja kurssien teemana oli kierrätysmateriaalista tehdyt käsityöt.

-Vuosikymmenien kokemuksen jälkeen on hyvä päättää työura tänä vuonna eläkkeeseen, toteaa Soppela.

Teija Leppänen-Happo on työskennellyt Keravan Opistossa vuodesta 2002 lähtien. Ura kansalaisopistossa on kestänyt tasan 30 vuotta, sillä hän aloitti kansalaisopistossa vuonna 1993. Leppänen-Happo työskentelee vastuusuunnittelijana taiteen saralla, johon kuuluvat kuvataiteet, taiteen perusopetus, musiikki, esittävä taide sekä kirjallisuus.

-Parasta työssäni on ihmisten kohtaaminen opetustyössä. On hienoa nähdä opiskelijoiden onnistuvan ja kehittyvän. Työssäni pääsen myös jatkuvasti uudistumaan. Mielestäni niin opettajan kuin koulutustoimijan tulee havaita ihmisten ja yhteiskunnan muutoksia ja niistä syntyneitä tarpeita ja vastata niihin, pohtii Leppänen-Happo.

Työuran kohokohtia ovat olleet erilaiset hankkeet, joiden avulla on kehitetty Opiston toimintaa.

-Esimerkiksi kuvataiteen aikuisten taiteen perusopetuksen käynnistäminen Keravan Opistossa vuonna 2013 oli mieleenpainuva projekti. Hanketyön lisäksi Opiston toiminnan muu kehittämistyö yhteistyötahojen kanssa on ollut kiinnostavaa ja tärkeää työtä. Kiinnostavaa oli myös Taide- ja museokeskus Sinkan toiminnan käynnistäminen vuosina 2011–2012, jolloin toimin viransijaisena kulttuuri- ja museotoimenjohtajana.

On ollut ilo ja kunnia päästä järjestämään Opiston ja kaupungin tilaisuuksia sekä taidenäyttelytoimintaa, joista mainittakoon Opiston kevätnäyttelyt, Sampolan taidemyyntinäyttelyt, terveyskeskuksen Visito ja taiteen perusopetuksen päättötyönäyttelyt. Nykyään näyttelyihin pääsee tutustumaan myös verkossa.

-Keravan kaupunki on mielestäni rohkea ja innovatiivinen työnantaja, joka kannustaa kokeiluihin, tarjoaa koulutuksia ja uskaltaa kehittyä ajan mukana. On hienoa, että ihmiset Keravalla ovat aktiivisia ja osallistuvia. Työurani aikana toiveeni ja haluni on ollut nostaa kaupunkilaiset paikallisen kulttuurin toimijoiksi, kiittelee Leppänen-Happo.

Kansalaisopistojen liiton ansiomerkit

Kansalaisopistojen liitto myöntää hakemuksesta ansiomerkkejä jäsenopistojen tai niiden opiskelijakuntien työntekijöille sekä toimi- ja luottamushenkilöille, jotka ovat hoitaneet tointaan tai luottamustehtäviään aktiivisesti ja muutoinkin niin, että he ovat paikallisen kansalais- ja työväenopistotoiminnan kannalta tunnustuksen ansainneet.