Keravan kirjastopalvelujohtaja Maria Bang sai kutsun Linnan juhliin

Keravan kaupungin kirjastopalvelujohtaja Maria Bang viettää itsenäisyyspäivää Linnan juhlissa. Bang on työskennellyt nykyisessä tehtävässään Keravalla kolmisen vuotta, jossa hän vastaa kaupungin kirjastopalveluista ja niiden kehittämisestä.

-Työstäni tekee merkityksellistä se, että pääsemme kirjastona edistämään tärkeitä yhteiskunnallisia asioita kuten lukutaitoa, tasa-arvoa, demokratiaa ja yhteisöllisyyttä. Työni on hyvin monipuolista, mikä sopii vaihtelunhaluiselle luonteelleni erinomaisesti. Joka päivä tulee vastaan erilaisia asioita, jotka on ratkaistava nopeasti, mutta samalla pääsen kehittämään prosesseja ja palveluita pitkällä aikajänteellä, kertoo Bang.

Maria Bang Keravan kaupunginkirjastossa

Bangin mukaan kaikkein parasta hänen työssään on kuitenkin kirjastossa vallitseva positiivinen ja kannustava työilmapiiri. Jokainen saa olla kirjastossa oma itsensä ja työyhteisön pelisäännöt sovitaan yhdessä. Työhön suhtaudutaan kunnianhimoisesti, inhimillisyyttä ja huumoria unohtamatta. Bang kertoo olevansa vilpittömän ylpeä koko kirjastosta ja sen henkilökunnasta.

Keravalle Bang päätyi erilaisten työjaksojen kautta. Hän on tehnyt opiskelujen ohella hanke- ja projektitöitä kirjastoissa ympäri Suomea ja työskennellyt heti valmistumisensa jälkeen ensimmäisen kerran Keravan kirjastossa vastaavana kirjastonhoitajana. Ensimmäisen Keravan työjakson jälkeen tie vei hetkeksi Töölön ja Itäkeskuksen kirjastoihin Helsinkiin, minkä jälkeen Bang sai kirjastopalvelujohtajan paikan Keravalta alkuvuodesta 2021.

Keravan kirjasto on saanut paljon kiitosta kaupunkilaisilta

Keravan kaupunginkirjastossa on tehty valtavasti uusia avauksia viime vuosina. Tänä vuonna on otettu käyttöön kaupunkitasoinen lukukonsepti, turvallisemman tilan periaatteet ja uusina palveluina on lanseerattu käyttöön lainattavat soittimet sekä asiakkaiden toivomat esineet ompelukoneesta nokkakärryihin. Kirjaston Värkkäämö- eli MakerSpace -toiminta käynnistyi vuonna 2022 ja 3D-printterit ovat olleet kovassa käytössä.

Kirjaston tiloja on uudistettu asiakkaita monipuolisemmin palveleviksi, ja yläkertaan on avattu kaksi uutta hiljaista työskentelytilaa. Kirjasto tarjoaa aiempaa enemmän tiloja asiakkaiden itse järjestämiin tapahtumiin ja toimintaan. Nämä maksuttomat tilat lisäävät keravalaisten toimintamahdollisuuksia ja siten osaltaan tuottavat hyvinvointia.

Kirjastossa käy säännöllisesti ykkösrivin kirjailijavieraita, ja striimattujen kirjailijavierailujen tallenteita on katsottu kymmeniä tuhansia kertoja. Se on huikea määrä! Tähän mennessä tämän syksyn suosituin kirjailijavieras on ollut Jenni Haukio, joka keräsi Pentinkulma-salin täyteen ja striimin ääreen parisataa katsojaa lisää.

Tapahtumista myös esimerkiksi yhteisöllinen Runomikki on osoittautunut hyvin suosituksi. Yksi ylpeyden aihe on kirjastossa viikoittain toimiva ArcoKerava eli sateenkaareva nuorten tila, minne kaikki nuoret ovat tervetulleita viettämään aikaa turvalliseen tilaan. ArcoKerava toteutetaan yhteistyössä Keravan kaupunginkirjaston, nuorisopalveluiden ja MLL:n Uudenmaan piirin Onnilan kanssa.

Ei siis ole ihme, että viime vuoden kuntalaiskyselyssä kirjasto sai todella hyvät tulokset. Tutustu tuloksiin kaupungin verkkosivuilla.

Keravan kaupunki on palkitsevan kokoinen työympäristö

-Viihdyn työssäni hyvin. Meillä vapaa-ajan ja hyvinvoinnin toimialalla on hyvä yhteishenki, ja ihmisiin on helppo tutustua myös yli toimialarajojen. Keravan kaupunki on työympäristönä sopivan kompakti, ja uudistuksia pystytään tekemään yhdessä, kertoo Bang.

Nyt ja jatkossakin kirjastossa panostetaan voimakkaasti lukemisen edistämiseen sekä lisätään osallisuutta ja yhteisöllisyyttä Keravalla. Kirjaston uusista lakisääteisistä tehtävistä hankerahoituksen avulla käyntiin saatu demokratiatyö on tällä hetkellä keskeisin kehittämisen kohde. Lisäksi kehityskohteena on yhteistyö toisen asteen oppilaitosten kanssa. Tilauudistuksista akuutein on kirjaston 20 vuotta vanha palvelualue, jonka uudistua on kirjattu kaupungin palveluverkkosuunnitelmaan seuraavan viiden vuoden aikana tehtäväksi investoinniksi.

-Linnan juhlien valmistelut ovat viime viikkoina vieneet vapaa-ajastani paljon aikaa. Yhtenä osa-alueena on ollut uusien juhlakenkien sisäänajo. Parhaiten juhlakenkiin totuttelu on onnistunut työpäivien aikana, ja kullanväristen korkokenkien kopina onkin herättänyt kirjastossa paljon hilpeyttä, nauraa Bang.

Maria Bang

  • 38-vuotias kirjastopalvelujohtaja Keravan kaupunginkirjastossa
  • Työskennellyt Keravan kirjastopalvelujohtajana lähes kolme vuotta
  • Valmistunut Tampereen yliopistosta vuonna 2011
  • Harrastaa vapaa-ajallaan ilma-akrobatiaa, leipomista ja lautapelejä

Keravan kaupunginkirjasto