Miljoona euroa virtuaalimuseohankkeelle

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museot saivat Opetus- ja kulttuuriministeriöltä 1 000 000 €:n apurahan osallistavan ja vuorovaikutteisen XR-museomaailman suunnitteluun ja toteuttamiseen vuosien 2023–2024 aikana.

 – Tämän hankkeen myötä Keski-Uudenmaan museot astuvat virtuaalisten museopalveluiden kehittäjien kärkijoukkoon, kertoo projektipäällikkö Minna Turtiainen.

Uusi museokeskus toimii virtuaaliympäristössä, ja se pyritään tekemään digitaalisesti saavutettavaksi tietokoneella ja myös ilman virtuaalisilmikkoa. Lyhenne XR viittaa laajennettuun todellisuuteen (extended reality). Jo tämän vuoden kesällä kokeiltiin lisätyn todellisuuden käyttöä museokohteisiin tehdyllä AR-reitillä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä jättiavustus on rakennetukea, jolla kannustetaan kulttuuritoiminnan ja muiden luovien alojen palveluiden uudistamista ja digitalisaatiota. Tänä vuonna jaossa oli 13,72 miljoonaa. Keski-Uudenmaan museot olivat yksi suurimmista apurahan saajista. Myös esimerkiksi Kansallisgalleria tulee testaamaan saamansa rakennetuen voimin web3.0-tekniikan mahdollisuuksia. Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museoiden kanssa vastaavia ylikunnallisia tai usean museon yhteishankkeita ei vielä toimi VR- tai metaversumiympäristöissä. 

Hakemuksia oli 126, joista tukea sai 31 hanketta. Tuki on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa ja Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU.

Lisätietoja

projektipäällikkö Minna Turtiainen, minna.turtiainen@jarvenpaa.fi, p. 040 315 2260

OKM:n tiedote

2022 myönnetyt avustukset