Sinkan supervuosi on alkanut

Sinkan näyttelyissä nähdään muotoilua, taikaa ja supertähtiä.

Keravan Taide- ja museokeskus Sinkan tämän vuoden ohjelmistossa on kolme kovaa näyttelyä. Vuosi alkaa sisustusarkkitehtina ja huonekalumuotoilijana tunnetun Olof Ottelinin elämän ja tuotannon esittelyllä. Kesän kuumin tapaus on Leipzigin uuden koulukunnan kirkkaimpiin tähtiin kuuluvan Neo Rauchin ja Rosa Loyn maalausten ensiesittely Suomessa. Syksyllä Sinkka täyttyy magiasta, kun tilan valtaavat itsestään liikkuvat kasvit ja ulospääsyä etsivät kummitukset.

Sisustusvinkkejä, värejä ja pehmeitä puisia muotoja

  • 1.2.–16.4.2023
  • Olof Ottelin – Sisustusarkkitehti ja muotoilija

Olof Ottelin (1917–1971) on yksi modernin huonekalumuotoilun ja sisustusarkkitehtuurin unohdetuista suuruuksista. Sinkan näyttely ja siihen liittyvä Arkkitehtuurimuseon kustantama julkaisu piirtävät kuvan lahjakkaasta, ihmisläheisestä ja leikkisästä muotoilijasta, jonka Duetto-sohva, Status-tuoli ja Rusetti leikkipalikat kuuluvat klassikkoesineiden sarjaan siinä missä Aalto-maljakko tai Ilmari Tapiovaaran Domus tuoli. Pehmeälinjaiset ja kauniit huonekalut on muotoiltu puusta, joka oli Ottelinin rakkain ja ainoa hänen huonekalujen rungoissa käyttämänsä materiaali.

Julkisten tilojen lisäksi Ottelin suunnitteli kotien sisustuksia sotien jälkeisenä aikana, jolloin suomalaiset vasta opettelivat sisustamaan. Aikalaisille hän oli tuttu radio- ja televisiopersoonana, joka tarjosi hyödyllisiä sisustusvinkkejä suomalaisiin koteihin. Elämäntyönsä Ottelin teki Stockmannin sisustusosastojen taiteellisena johtajana ja Keravan Puusepäntehtaan pääsuunnittelijana.

Ottelinin tuotantoa esittelevä kirja

Näyttelyn yhteydessä on julkaistu Olof Ottelinin tuotantoa esittelevä teos Olof Ottelin. Sisustusarkkitehdin muoto – En inredningsarkitekt tar form (Arkkitehtuurimuseo 2023). Teos on ensimmäinen tutkimustietoon perustuva esitys Ottelinin urasta ja elämästä. Julkaisun ovat toimittaneet tutkijatohtori Laura Berger ja näyttelyn kuraattori, graafinen muotoilija Päivi Helander. Näyttelyn yhteistyökumppanina on toiminut Janne Ylönen Fasetti Oy:sta.

Osallistu luentosarjaan

Sisustusarkkitehdin muoto -luentosarja Sinkassa alkaa Sinkassa keskiviikkona 15.02.2023 kello 17.30. Tutustu luentosarjaan Sinkan sivuilla.

Kuva: Pietinen, Sinkka

Neo Rauch ensimmäistä kertaa Suomessa

  • 6.5.–20.8.2023
  • Rosa Loy ja Neo Rauch: Das Alte Land

Neo Rauch (s. 1960) kuuluu entisen Itä-Saksan puolelta taidemaailman parrasvaloihin ponnahtaneen maalaripolven kärkinimiin. Hänen maalaustensa tarinat ovat kuin outoja unikuvia tai kollektiivisesta alitajunnasta nousevia arkkityyppisiä näkyjä. Rauchin teoksia on nähty arvostetuissa eurooppalaisissa, aasialaisissa ja yhdysvaltalaisissa museoissa ja gallerioissa aina Guggenheimia ja MoMaa myöten.

Kesällä Neo Rauchin teoksia on ensimmäistä kertaa esillä Suomessa Keravan Taide- ja museokeskus Sinkassa, jonne hän saapuu yhdessä taiteilijavaimonsa Rosa Loyn (s. 1958) kanssa.

Taiteilijapariskunnan yhteisnäyttely on saanut nimekseen Das Alte Land – Ikiaikainen maa. Taiteilijat ammentavat aiheensa henkilökohtaisista kokemuksista, mutta myös Saksin alueen pitkästä historiasta. Tämä maa ”on uurteinen, arpinen ja kolhiintunut, mutta myös luovilla energioilla ja impulsseilla siunattu. Tämä seutu on työskentelymme lähde ja raaka-ainevarasto, jonka syvissä maakerrostumissa haarautuvat sukujemme tarinat. Maa vaikuttaa meihin ja me maahan”, kuten Neo Rauch kirjoittaa.

Näyttely on myös kunnianosoitus rakkaudelle, työtoveruudelle ja yhdessä jaetulle elämälle. Maa ja ystävyys ovat läsnä myös triviaalimmalla tasolla: Neo Rauch varttui Leipzigin lähellä sijaitsevassa Ascherslebenissä, joka on Keravan ystävyyskaupunki. Näyttelyn ovat koonneet kuraattori Ritva Röminger-Czako ja museopalvelujohtaja Arja Elovirta.

Tapaa taitelijat

Lauantaina 6.5.2023 klo 13 taiteilijat Neo Rauch ja Rosa Loy kertovat teoksistaan kuraattori Ritva Röminger-Czakon kanssa. Tilaisuus pidetään englanniksi.

Varaa opastus ajoissa

Sinkka suosittelee tekemään näyttelyn opasvaraukset ajoissa. Ota yhteyttä: sinkka@kerava.fi tai 040 318 4300.

Kuva: Uwe Walter, Berlin

Poikkeuksellista taikaa syksyyn

  • 9.9.2023–7.1.2024
  • Taikaa!
  • Tobias Dostal, Etienne Saglio, Antoine Terrieux, Juhana Moisander, Taneli Rautiainen, Hans Rosenström, et al.

Taikaa!-näyttelyn taiteilijat ovat kansainvälisiä taiteen ja taikuuden ammattilaisia, jotka tuovat museoon jotain ennennäkemätöntä ja ihmeellistä. Hetkeksi todellisuuden rajat haalistuvat ja syntyy voimakas ja määrittelemätön tunne, jota voisi kutsua maagiseksi. Näyttelyn hienovaraiset ja runolliset teokset horjuttavat uskoa arkihavaintoomme ja vievät meidät matkalle ihmeen, mielikuvituksen ja taikuuden maailmaan.

Näyttelyyn kuuluu live-esityksiä, joiden välillä taikaesityksiä voi kokea virtuaalitekniikan avulla. Aikataulu vahvistuu myöhemmin.

Näyttelyn toteuttamista mahdollistaa Jenny ja Antti Wihurin rahaston kuvataiteen alueellinen kummitoiminta. Näyttelyn on koonnut kansainvälisesti tunnettu nykysirkuksen taitaja, taiteilija Kalle Nio.

Lisätietoja

Sinkan verkkosivut: sinkka.fi