Taidetestaajat tutustuivat Sinkassa taikuuden maailmaan

Kulttuurikasvatusohjelma Taidetestaajat vie kahdeksasluokkalaisia vierailulle korkealaatuisiin taidekohteisiin ympäri Suomen. Keravan taide- ja museokeskus Sinkassa vierailee syksyn 2023 aikana yli tuhat Taidetestaajaa eri puolilta Uuttamaata.

Sinkka tarjoaa Taidetestaajille taianomaista ohjelmaa

Pornaisten yhtenäiskoulun kasiluokkalaiset saapuivat Keravalle Taide- ja museokeskus Sinkkaan tutustumaan Taikaa! -näyttelyyn keskiviikkona 15.11.2023. Suositussa näyttelyssä taide ja taikuus sulautuvat yhteen saaden katsojansa pohtimaan havaintokykynsä rajoja.

Näyttelyssä on mukana jopa parikymmentä suomalaista ja ulkomaista taiteen ja taikuuden ammattilaista, jotka ovat tuoneet Sinkkaan mekaanisia taikakoneita, maagisesti liikkuvia huonekasveja, ulospääsyreittiä etsivän kummituksen ja päättymättömän peililabyrintin.

Tobias Dostalin teoksia Taikaa!-näyttelyssä. Kuva: Daniel Court

Taidetestaajien vierailu alkoi Kalle Nion ja Luis Sartori Do Valen live-taikaesityksellä. Esityksen jälkeen taikuuden maailmaan syvennyttiin opas Ida Nisosen johdolla näyttelykierroksella. Kierroksella keskusteltiin live-taikaesityksen herättämistä ajatuksista, pohdittiin taikatemppujen salaisuuksia sekä moikattiin taiteilija Etienne Saglion henkiin puhaltamaa kummitusta. Vierailun ohjelmaan mahtui taikuri Kalle Nion ohjaama taikatyöpaja, jossa nähty mainio korttitemppu päästiin opettelemaan itse. Työpajassa harjoiteltiin asiaankuuluvasti myös korttitemppuihin kuuluvia maagisia taikaliikkeitä.

-Olemme mukana Taidetestaajissa toista kertaa. Ensimmäiset taidetestaajat kävivät Sinkassa viime syksynä Pohjoinen Myriadi -näyttelyssä. Haluamme tarjota oppilaille ikimuistoisia taidekokemuksia ja räätälöimme vierailut heidän ikäryhmälleen sopiviksi. Museossa järjestettävän ohjelman lisäksi valmistelemme kouluille vierailun etukäteis- ja jälkityöskentelymateriaalit, kertoo Taide- ja museokeskus Sinkan museolehtori Nanna Saarhelo.

Mikä Taidetestaajat?

Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin. Toiminnan ydintavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide. Toiminnan rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja eduskunnan päätöksellä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö, ja sitä koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Vierailut ovat kouluille maksuttomia.

-Taidetestaajissa hienointa on, että toimintamme koskettaa ihan kaikkia kasiluokkalaisia. Jokainen kasiluokkalainen saadaan mukaan osallistumaan taidekokemuksiin myös mahdolliset erityistarpeet huomioiden, kertoo Taidetestaajien koordinaattori Susanna Koponen.

-Oppilaat pääsevät tutustumaan uusiin paikkoihin ja kokemaan taidetta, jollaista moni ei ole aiemmin nähnyt tai mihin ei ehkä muuten tulisi osallistuttua. Lisäksi toiminnassamme on tärkeää, että nuoret saavat äänensä kuuluviin. Nuorilla on mahdollisuus antaa palautetta ja arvioida taidevierailut Taidetestaajien selainpohjaisella sovelluksella, jatkaa Koponen.

Keravalla Taidetestaajien vierailut ovat osa kulttuuripolun ohjelmaa

Keravalla pilotoidaan lukuvuonna 2022–2023 kulttuurikasvatussuunnitelmaa, joka tarkoittaa suunnitelmaa siitä, miten kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatusta toteutetaan osana opetusta päiväkodeissa ja kouluissa. Keravalla kulttuurikasvatussuunnitelma kulkee nimellä kulttuuripolku.

Kulttuuripolku tarjoaa keravalaisille lapsille ja nuorille yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua, kokea sekä tulkita taidetta, kulttuuria ja kulttuuriperintöä. Keravalaiset lapset kulkevat jatkossa kulttuuripolkua esiopetuksesta perusopetuksen loppuun saakka. Tutustu Keravan kulttuuripolkuun: kerava.fi/kulttuuripolku

Lisätietoja

  • Kulttuuripolusta: Keravan kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö, Saara Juvonen, saara.juvonen@kerava.fi, 040 318 2937
  • Taidetestaajista: Koordinaattori Susanna Koponen, susanna.koponen@taidetestaajat.fi, 050 398 5775
  • Sinkan Taikaa! -näyttelystä: sinkka.fi/taikaa