Urapäivästä inspiraatiota lukiolaisten urasuunnitteluun

Keravan lukiossa 2.11.2023 järjestetyn Urapäivän tavoitteena oli tutustuttaa opiskelijoita erilaisiin koulutusvaihtoehtoihin.

Vierailevien luennoitsijoiden – monet heistä Keravan lukion entisiä opiskelijoita – urapolkujen ja kokemusten kautta opiskelijat saivat konkreettista tietoa eri vaihtoehdoista mielenkiintoisella tavalla. Opiskelijat kokivat, että oli hyödyllistä kuulla erilaisia uratarinoita ja ymmärtää, että vaikka urapolku on voinut olla mutkikas, ovat kaikki kuitenkin löytäneet itseä innostavan koulutuksen tai paikan työelämässä.

Urapäivä koostui puolen tunnin luennoista eri koulutusaloilta niin yliopisto- kuin ammattikorkeakouluista. Myös maantieteellisesti erilaisia vaihtoehtoja oli esillä – muun muassa Oulun ja Lapin Yliopistot, Itä-Suomen Yliopisto ja LUT Lappeenrannasta. Luennoitsijat totesivat havainneensa, että jatko-opintopaikka valitaan usein koulutuspaikkakunnan perusteella, mutta he kuitenkin kannustavat hakeutumaan alalle, joka kiinnostaa.

Kukin opiskelija sai valita itselleen neljä koulutusvaihtoehtoa, joista halusi saada tietoa. Opiskelijat kertoivat, että tämänvuotiset pajat täydensivät hyvin viime vuoden pajojen antia. Ensimmäisen vuoden opiskelijat kokivat puolestaan, että pajoista sai hyödyllistä tietoa. “Sieltä löytyi paljon tärkeää tietoa, ja nyt on enemmän ajatuksia mihin mennä jatkoon”, totesi eräs osallistuja.

Keravan lukion Urapäivän organoisoivat lukion opinto-ohjaajat Terhi Kurri, Terhi Sarnesto ja Johanna Yli-Koski-Vellonen. Urapäiviä on järjestetty myös aiemmin vaihtoehtona erilaisille koulutusmessuille, joissa tiedonsaanti voi jäädä pinnalliseksi tai pelkäksi kynien ja karkkien keräilyksi.

Tauko paikallaan! Keskustelemassa Pauliina Jaakola, Renja Kelkka ja Janne Venho, taustalla Peetu Karhu ja opinto-ohjaaja Terhi Sarnesto

Rohkeasti maailmalle

Keravan lukion entinen opiskelija Anni Hermas opiskelee Itä-Suomen Yliopistossa neljättä vuottaan luokanopettajaksi. Lisäksi hän on UEF-lähettiläs ja kiertää eri puolilla Suomea kertomassa oman alansa koulutuksesta.

Anni tuli hyvillä mielin takaisin entiseen oppilaitokseensa kertomaan omasta urapolustaan. ”Tämä on tavallaan nostalgiamatka, vähän haikea sellainen. Minulla oli tosi ihanaa aikaa täällä. Sain täällä hyviä ystäviä, jotka ovat edelleen tärkeitä ja mukana elämässäni.”

Anni on tyytyväinen valintaansa lähteä Itä-Suomeen. Hän kertoo alkuun tuntuneen siltä, että teki mieli anoa siirtoa muualle, mutta pian kuitenkin juurtuneensa Joensuuhun. Nyt paikkakunta tuntuu kotoisalta, ja Anni sanoo oppineensa arvostamaan pääkaupunkiseutua leppoisampaa elämänmenoa. ”Löytyi oma paikka ja yhteisö. Karjalainen elämänmeno sopii minulle paremmin kuin hektinen elämä Helsingissä. Olen varmaan jäämässäkin Joensuuhun.”

Anni kannustaa kaikkia jatko-opintoja suunnittelevia kokeilemaan rohkeasti siipiään: ”Tietysti se on iso muutos, mutta se on varmasti hyvä muutos”.

Annia haastatteli ja Urapäivästä jutun kirjoitti Keravan lukion erityisopettaja Satu Törrönen.

Keravan lukion entiset opiskelijat Emma Lasonen (vas.) ja Anni Hermas vaihtamassa kuulumisia