Sinkassa avautuu syyskuussa näyttely, joka vie meidät matkalle ihmeen, mielikuvituksen ja taikuuden maailmaan

Emmassa nähdystä Maalauskoneestaan tunnetun Kalle Nion kokoamassa Taikaa! – Magic! -näyttelyssä on mukana 18 taikuuden ja kuvataiteen huipputekijää kymmenestä maasta. Lisäksi viikonloppuisin museossa nähdään kokeellista live-taikuutta. Näyttely avautuu sirkusmarkkinaviikonloppuna 9.9.2023 ja on avoinna 7.1.2024 asti.

Sinkassa voi ihmetellä peili-illuusioita, mekaanisia taikakoneita, itsestään liikkuvia kasveja tai tilassa leijailevaa muovikummitusta, jonka Ranskan kuuluisimpiin nykytaikureihin kuuluva Etienne Saglio on puhaltanut henkiin. Saglio on keskeinen tekijä Ranskan ”Magie Nouvelle”-liikkeessä, joka on nostanut taikuuden arvostusta ja tuonut sen Louvren kaltaisten arvostettujen kulttuuri-instituutioiden ohjelmistoihin.

Suomalaisista taiteilijoista mukana ovat muun muassa Hans Rosenström, Taneli Rautiainen ja Juhana Moisander, jonka uusin videoteos ”Sermon I” saa näyttelyssä ensi esityksensä. Teos pohjautuu klassiseen taikatemppuun, jossa taikuri rikkoo painovoiman lait ja alkaa leijumaan.

Lisäksi näyttely kurkistaa elokuvan ja taikuuden yhteiseen historiaan. Gregory Barsamianin kolmimetrinen kineettinen veistos on kuin jättimäinen zoetrooppi, jonka kolmiulotteiset patsaat luovat hämmästyttävän illuusion liikkeestä. Myös aikamme innovatiivisimpiin taikureihin kuuluvan, saksalaisen Tobias Dostalin teokset ammentavat voimansa liikkuvan kuvan historiasta.

Alkuaikojen elokuva oli taikurien luomus ja jo pelkästään kuvan liike ja yksinkertaiset erikoistehosteet olivat aikalaisten silmissä hetken aikaa taikuutta. Ensimmäiset elokuvien katsojat kokivat ihmeellisinä asioita, jotka nykykatsojille vaikuttavat tavanomaisilta. Nykyään uusin teknologia mahdollistaa harhakuvat ja illuusiot, jotka aiemmin eivät olisi olleet edes kuviteltavissa. Elämme jatkuvasti illuusioiden ympäröimiä, emme vain yleensä huomaa sitä.

Näyttely raottaa verhoa taikurien salaisuuksiin, ja muistuttaa kuinka helppoa meitä on hämätä. Ennen kaikkea se kuitenkin tarjoaa mahdollisuuden nauttia taikuuden ja ihmeen tunteesta, jonka vaikuttava taide voi meissä herättää.

Näyttelyn toteuttamisen mahdollistaa Jenny ja Antti Wihurin rahaston kuvataiteen kummimuseotoiminta.

Taikaesityksiä museossa

  • Näyttelyn ensimmäisenä lauantaina 9.9. kansainväliset taiteilijatapaamiset Gregory Barsamian ja Tobias Dostal.
  • Lauantaisin ja sunnuntaisin syys- ja lokakuussa Miika Pelkonen: The Trick That Cannot Be Explained.
  • Marras-joukukuussa Luis Sartori Do Vale & Kalle Nio: Black Magic.
  • Katso tarkemmat esitysajat ja tiedot myös muusta oheisohjelmasta Sinkan verkkosivuilta: sinkka.fi

Luis Sartori Do Vale & Kalle Nio, Black Magic. Esitykset Sinkassa marras- ja joulukuussa.

Museon sisäänpääsy

  • 8 euroa aikuiset
  • 5 euroa eläkeläiset ja opiskelijat
  • 0 euroa alle 18-vuotiaat ja työttömät
  • Museossa käy museokortti
  • Joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai on ilmaispäivä, syyskuun ilmaissunnuntai on 10.9., sillä museo on kiinni sunnuntaina 3.9.

Lisätiedot

sinkka@kerava.fi, 040 318 4300