Presidentinvaalit 2024: ohjeet toisen kierroksen kotiäänestystä varten

Toisen kierroksen ennakkoäänestysaika on 31.1.–6.2.2024. Kotiäänestys toimitetaan ennakkoäänestysaikana.

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen vaali suoritettiin eilen. Kukaan ehdokkaista ei saanut yli 50 prosenttia äänistä, joten kaksi eniten ääniä saanutta jatkavat vaalin toiselle kierrokselle.

Toisella kierroksella ovat ehdolla Alexander Stubb ja Pekka Haavisto.

Toisen kierroksen ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 31.1.2024 ja päättyy tiistaina 6.2.2024. Kotiäänestykseen ilmoittautuneet äänestävät myös tuona aikana.

Kenellä on oikeus äänestää kotona?

Ennakkoäänestyksen aikana on mahdollisuus kotiäänestykseen niillä henkilöillä, joiden kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei henkilö pääse äänestys- tai ennakkoäänestyspaikalle ilman kohtuuttomia vaikeuksia.

Mikäli kulkeminen ennakkoäänestys- tai äänestyspaikkaan on terveydellisistä syistä haasteellista, suosittelemme ilmoittautumaan kotiäänestykseen. Kotiäänestyksen suorittavat kaupungin keskusvaalilautakunnan asettamat vaalitoimitsijat.

Pitääkö toisen kierroksen kotiäänestykseen ilmoittautua?

On hyvä muistaa, että jos äänestit kotona presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella, sinun ei tarvitse ilmoittautua uudelleen toisen kierroksen kotiäänestykseen, sillä ilmoittautuminen koskee automaattisesti sekä ensimmäisen että toisen kierroksen kotiäänestämistä.

Mikäli et äänestänyt kotona presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella, sinun tulee ilmoittautua toisen kierroksen kotiäänestykseen 30.1.2024 klo 16 mennessä.

Keravalla kotiäänestykseen ilmoittaudutaan soittamalla numeroon 040 318 2626 tai 040 318 2105. Ilmoittautumisen voi tehdä itse, mutta tarvittaessa äänestäjä voi myös pyytää toista henkilöä hoitamaan ilmoittautumisen puolestaan.

Omaishoitaja voi äänestää yhdessä kotiäänestäjän kanssa – muista tehdä ilmoitus

Kotiäänestäjän kanssa samassa taloudessa asuva henkilö, joka on määritelty omaishoidon tuesta annetussa laissa omaishoitajaksi, voi äänestää kotiäänestyksen yhteydessä.

Omaishoitajan äänestämisestä on kuitenkin ilmoitettava kunnan keskusvaalilautakunnalle samalla, kun kotiäänestykseen ilmoittaudutaan. Muussa tapauksessa omaishoitaja ei voi äänestää kotiäänestyksen yhteydessä.

Laitoshoidossa olevien ennakkoäänestys

Ympärivuorokautista hoitoa antavissa laitoksissa järjestetään ennakkoäänestys laitoksen kanssa sovittuna ajankohtana. Hoitolaitos ilmoittaa asukkailleen äänestyksen tarkemman ajankohdan.

Laitosäänestykseen ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.