Keravan entinen kaupunginjohtaja Rolf Paqvalin on kuollut

Keravan pitkäaikainen kaupunginjohtaja Rolf Paqvalin poistui joukostamme 1.6.2023 pitkäaikaisen vakavan sairauden murtamana.

Hän oli alun perin raumalainen, joka ylioppilaaksi tultuaan aloitti opinnot Helsingin yliopiston filosofisessa tiedekunnassa pääaineenaan matematiikka. Matematiikalla olikin hänen useissa monipuolisissa työtehtävissä keskeinen rooli. Hän hankki teorian ja kokeellisuuden kautta syvällisen osaamisen taloudellisten laskelmien tekemisestä. Ensimmäinen työpaikka, jossa hän näitä taitoja joutui käyttämään, oli VR. Myöhemmin hän toimi Rakennushallituksen pääjohtajana, josta hän siirtyi Keravan kaupunginjohtajaksi 1995, josta virasta hän jäi eläkkeelle 2010.

Tässä tehtävässä hän teki merkittävän uran Keravan kaupungin kehittäjänä. Samaan aikaan häntä käytettiin myös muissa vaativissa selvitystehtävissä. Kauppa- ja Teollisuusministeriössä hän toimi ministerin apuna erilaisten selvitystehtävien läpiviennissä. Sote-uudistuksen myötä hänet vielä eläkeiässä valittiin selvittämään erilaisia vaihtoehtoja taloudelliselta näkökulmalta. Näissä työtehtävissä hänen analyyttinen kykynsä yhdistettynä vaihtoehtojen syvälliseen pohdintaan skenaarioina tulevaisuuden kehityksestä antoi hänelle vankan, asiantuntevan roolin.

Ihmisenä Paqvalin oli avoin, pyrki vuorovaikutteiseen keskusteluun ja saavutti myös omassa kunnassaan kaikkien sidosryhmien arvostuksen. Hänelle oli ominaista hallita asiat ja ihmiset tasapainoisella tavalla ottaen huomioon muiden näkemyksiä ja yrittäen rakentaa yhteistyötä yli puoluerajojen.

Hänen harrastuksissaan liikunta oli koko elämän ajan. Nuorempana pesäpallo, myöhemmin koripallo ja golf. Jopa suunnistaminen sujui häneltä ja Jukolan viestiinkin osallistuminen oli hänelle mahdollista.

Jäätyään eläkkeelle hän osallistui vielä yhteiskunnalliseen toimintaan monin tavoin ja matemaatikkona hän pystyi helposti erottamaan yleisestä keskustelusta valtajuonen ja osasi erottaa toisistaan korrelaation ja kausaliteetit. Hänen poismenonsa tuli monelle yllätyksenä. Omista vaikeuksistaan hän ei juuri puhunut.

Eero Lehti ja Markku Liimatainen

Pitkäaikaiset luottamushenkilöt Keravalta