Ahjon koulun tavoitteellinen lukutaitotyö huipentui Lukuviikkoon

Lukuviikko aloitettiin koko koulun yhteisellä kokoontumisella salissa, jonne oli koottu lukijapaneeli koulun innokkaista lukijoista, oppilaista ja opettajista.

Saimme kuulla, miksi lukeminen on hyvä harrastus, mikä on paras paikka lukea ja minkä kirjan maailmaan olisi ihanaa päästä sukeltamaan. Tämä oli todella kiinnostavaa!

Lukuviikolla oppilailla oli monipuolista ja aktiivista lukemiseen liittyvää toimintaa. Koulukirjaston tiloista etsittiin Peppi Pitkätossun kuvia, koulun käytävillä tehtiin salapoliisisuunnistusta, ja joka päivä keskusradiosta kuului jollain oppitunnilla linnunlaulua, mikä tarkoitti 15 minuutin lukuhetkeä juuri siitä hetkestä alkaen. Luokissa ja käytävillä kävikin varsinainen lukukuhina, kun oppilaat olivat etsimässä vihjeitä tehtäviin, tutkimassa kirjaston kirjoja ja tekemässä monenlaisia lukutehtäviä. Koulumme kirjaston kirjoista tehtiin poistoja, ja oppilaat saivat valita niistä itseään kiinnostavia kirjoja kotiin vietäväksi.

Kivassa kirjastossa on tosi paljon kivoja kirjoja. Meillä on kiva bussi, jolla me menemme kirjojen maailmaan.

Ahjon koulun oppilas

Ekaluokkalaiset juhlistivat lukemaan oppimista omilla lukujuhlillaan. Lukujuhlissa rakennettiin lukumajoja, tehtiin lukutoukkalasit, koristeltiin omat herkkupiparit lukemaan oppimisen kunniaksi, ja tietysti luettiin.

Ahjo on turvallinen, kuin oma kotipesä.

Ajatus kirjaston sanataidenäyttelyssä

Osallistuimme myös Keravan kaupunginkirjaston järjestämään “Matkaopas Keravalle” -sanataidenäyttelyyn. Tämän yhteisöllisen näyttelyn teemana oli koota lasten ajatuksia kotikaupungistamme Keravasta. Oma kaupunginosamme näyttäytyi lasten kirjoituksissa lämminhenkisenä paikkana, jossa on hyvä asua.

Kirjallisuuden maailmaan sukeltaminen arjen kiireiden keskellä on tuonut paljon iloa kouluyhteisöömme.

Aino Eskola ja Irina Nuortila, Ahjon koulun kirjasto-opettajat

Ahjon koulussa on tehty koko kouluvuoden ajan tavoitteellista lukutaitotyötä, mikä huipentui tämän Lukuviikon aikana. Olemme kehittäneet koulukirjastoamme Kirjakoloa aktiivisesti sekä tuoneet lukemista osaksi kouluarkea. Kirjallisuuden maailmaan sukeltaminen arjen kiireiden keskellä on tuonut paljon iloa kouluyhteisöömme. Ilahduimme kovasti, kun työmme palkittiin koko kaupungin Lukufestareille Keravan kirjastolla lauantaina 22.4. Saimme kiitosta monipuolisen lukutaidon edistämisestä, kirjallisuuden arvostuksen lisäämisestä ja innostuneesta kehitystyöstämme.

Aino Eskola ja Irina Nuortila
Ahjon koulun kirjasto-opettajat

Lukuviikko on Lukukeskuksen vuosittain järjestämä kansallinen teemaviikko. Lukuviikkoa vietettiin tänä vuonna 17.–23.4.2023 teemalla lukemisen monet muodot.