Keravan uimahallin puhtaanapitoa esitellään puhtausalan ammattilehdessä

Keravan kaupungin uimahalli Aurinkoisessa käy vuosittain noin 200 000 henkilöä. Puhtaanapito työllistää kaupungin laitoshuoltajia aina kukonlaulusta iltamyöhään. Uimahalli on kaupungin suurin ja monipuolisin yksittäinen siivouskohde, jonka puhtauden tasosta ei tingitä.

Puhtauspalvelualan ammattilehti Puhtaustaito on julkaissut numerossaan 6/2023 monisivuisen jutun Keravan uimahallin puhtauden ylläpidosta. Jutusta piirtyy esiin se, miten puhtausalan työ ei ole pelkkää siivousta. Se on terveyden, hyvinvoinnin ja viihtyisyyden edistämistä.

Keravan uimahalli tarjoaa kaupunkilaisille loistavat puitteet niin vesiliikuntaan kuin muuhun liikkumiseen. Tiloja ja neliöitä riittää, minkä vuoksi siivoamisen on oltava tehokasta ja suunnitelmallista koko ajan.

Kaupungin laitoshuoltajat aloittavat siivoamisen arkiaamuisin puoli viideltä ja lopettavat työt illalla yhdentoista aikaan. Työtä tehdään kahdessa vuorossa. Viikonloppuisin työvuorot tehdään aamuseitsemän ja iltayhdeksän välillä.

Puhtauden ylläpito koostuu eritasoisista siivoustoimenpiteistä

Uimahallin siivoustoimenpiteet on jaettu eritasoisiin tehtäviin. Osa pinnoista pestään monta kertaa päivässä, ja osa kerran päivässä tai harvemmin.

Päivittäisen siivouksen kohteita ovat allasalue, pukuhuoneet, saunat ja suihkutilat sekä lisäksi vessat, henkilöstön tilat, yleiset tilat ja muut liikuntatilat.

Allas- ja märkätilat pestään lisäksi perusteellisemmin kerran viikossa. Näiden tilojen hygienia vaikuttaa merkittävästi uimaveden laatuun, sillä pöpöt viihtyvät ja lisääntyvät herkästi uimahallin kosteassa ja lämpimässä ilmassa.

Puhtaanapito helpottuu, kun asiakkaat noudattavat kaupungin ohjeistuksia hygieniaan, peseytymiseen ja uimapukujen käyttöön liittyen.

Tiistait ovat uimahallin huoltoaamuja – silloin uimahalli aukeaa vasta klo 11

Tiistait ovat uimahallin puolella huoltoaamuja, jolloin kaupungin laitoshuoltajat ja uimavalvojat puhdistavat yhteistyössä allaspuolen lattiat ja vesikourut, altaiden vesirajat ja liukumäen portaineen.

Uimahallin siivous on melko raskasta fyysistä työtä, joka edellyttää laitoshuoltajilta monenlaisia taitoja. Tarvitaan hyvää asennetta, asiakaspalvelutaitoja, taitoa käyttää koneita ja laitteita sekä ymmärrystä puhdistusaineista.

Hyvä fyysinen kuntokin on tarpeen, sillä esimerkiksi saunan raskaat ja monimuotoiset lauteet täytyy nostaa ylös saunan siivoamisen ajaksi.

Puhtaanapidon laatua seurataan tarkasti

Uimahalli luokitellaan vaativan hygieniatason tiloihin. Siivoustyön ohjeistus tulee Valviralta, ja hygienian tasoa seurataan omatarkastusten ja viranomaistarkastusten avulla.

Allasveden laatua ja hygieniaa valvoo kunnan terveydensuojeluviranomainen, joka ei ole löytänyt uimahallista huomautettavaa, kertoo Keravan kaupungin puhtauspalvelujen siivoustyönjohtaja Elisa Koivuluoma.

Ammattitaitoiset laitoshuoltajat ovat kaupungille tärkeitä

Keravan kaupungille on tärkeää, että siivousalan työntekijöillä on asianmukainen koulutus tehtävään. Kaupungin työntekijöille tarjotaankin palkallista oppisopimuskoulutusta, joka toteutetaan yhteistyössä Keudan kanssa. Koulutusyhteistyötä on tehty jo useamman vuoden ajan.

Puhtauspalveluun palkattavia työntekijöitä kannustetaan oppisopimuskoulutuksen pariin, ja pidempään töissä olleet voivat täydentää osaamistaan erilaisilla tutkinnon osilla. Koulutus tuo varmuutta siivouksen perusteisiin ja ammattitaitoa työhön opastamiseen ja ohjaamiseen.

Koulutetut puhtausalan ammattilaiset pärjäävät parhaiten monipuolisissa ja vastuullisissa työtehtävissä. Heidän ansiostaan Keravan uimahalli pysyy puhtaana ja viihtyisänä ja siellä on turvallista polskia.

Lisätiedot: siivoustyönjohtaja Elisa Koivuluoma, elisa.koivuluoma@kerava.fi, 040 318 2234