Katu- ja siitepöly voivat aiheuttaa oireita myös sisätiloissa

Siite- ja katupölyaikana sisätiloissa koetut oireet voivat johtua runsaasta siite- ja katupölyn määrästä. Välttämällä pitkiä ikkunatuuletuksia ehkäiset sekä omaa että muiden oireilua.

Siitepölykausi on jo käynnissä ja katupölykausi alkaa pian. Suomessa on yli miljoona siitepölyallergikkoa ja katupöly voi puolestaan aiheuttaa vakavia oireita erityisesti henkilöille, joilla on hengityselin- tai sydänsairaus. Myös perusterveillä henkilöillä saattaa esiintyä katupölystä johtuvia ärsytysoireita.

Siite- ja katupölyn aiheuttamat oireet, kuten limakalvoärsytys, nuha, yskä, kurkun ja hengitysteiden kutina sekä silmäoireet muistuttavat sisäilmaan liitettyjä oirekokemuksia. Koska ulkoilman olosuhteet vaikuttavat sisäilmaan, voivat sisätiloissa koetut oireet johtua sisäilman sijaan runsaasta katu- ja siitepölyn määrästä.

Vältä pitkiä ikkunatuuletuksia

Pahimpaan katu- ja siitepölyaikaan pitkäkestoista ikkunatuuletusta on hyvä välttää erityisesti kuivalla ja tuulisella säällä. Välttämällä tuuletusta huomioit myös muut; vaikka itse et saisikaan oireita, on kiinteistössä todennäköisesti muita, jotka oireita kokevat. Lisäksi julkisten kiinteistöjen koneellisen ilmanvaihdon suodattimet pidättävät siitepölyä ja katupölyn hiukkasia.

Kaupunki ennakoi, tutkii ja korjaa

Keravan kaupunki huolehtii omistamiensa tilojen viihtyvyydestä ja turvallisuudesta myös sisäilman osalta. Sisäilma-asioissa kaupungin tavoitteena on ennakointi.

Lisätietoa Keravan kaupungin sisäilmatyöstä löydät kaupungin verkkosivuilta: Kaupungin sisäilmatyö (kerava.fi).

Lisätietoja antaa sisäympäristöasiantuntija Ulla Lignell puhelimitse 040 318 2871 tai sähköpostitse ulla.lignell@kerava.fi.