Kerava seuraa Ukrainan tilannetta

​Ukrainan kriisin kaltaiset tapahtumat järkyttävät meitä kaikkia. Jatkuvasti muuttuva sotatilanne, kiristynyt kansainvälinen ilmapiiri sekä asioiden uutisointi mediassa hämmentää ja pelottaa. Mielemme lähtee helposti laukkaamaan ja spekuloimme sitä, mihin kaikkeen menossa oleva sota voi johtaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tilanne Ukrainassa on poikkeuksellinen ja elämä Suomessa on turvallista. Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa.

Moni haluaa ymmärrettävästi pysyä ajan tasalla ja seurata sodasta kertovia uutisia. Uutisia ei kuitenkaan kannata seurata koko ajan, sillä se saattaa lisätä ahdistuksen ja huolen tunteita. Myös sosiaalisen median käyttöä kannattaa rajoittaa ja siellä leviäviin tietoihin tulee ainakin suhtautua kriittisesti. Jos olet huolissasi Ukrainan tapahtumista ja haluat keskustella ajatuksistasi, voit olla yhteydessä MIELI ry:n kriisipuhelimen kautta, joka päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111.

Keskuudessamme elää myös monia, joiden juuret ovat Venäjällä tai Ukrainassa. Kannattaa muistaa, että sota on syntynyt Venäjän valtiojohdon toimenpiteiden seurauksena ja tavalliset kansalaiset kummallakin puolella ovat sodan uhreja. Keravan kaupungilla on nollatoleranssi kaiken syrjinnän ja epäasiallisen kohtelun suhteen.

Varautuminen on osa kaupungin tavanomaista toimintaa

Sympatiamme ovat tässä hetkessä erityisesti tavallisten ukrainalaisten puolella. Voimme itse kukin miettiä, voimmeko tehdä jotain auttaaksemme sodan jalkoihin jääneitä ihmisiä. On ollut myös hienoa nähdä keravalaisten halu auttaa hädässä olevia ukrainalaisia.

Moni haluaa auttaa hakemalla sotaa pakenevia ihmisiä Suomeen. Ukrainasta pakenevat ihmiset tarvitsevat tukea maahan tultuaan. Heillä ei esimerkiksi aina ole oikeutta muihin kuin kiireellisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Jos haluat auttaa sotaa pakenevia ukrainalaisia saapumaan Suomeen, tutustu ensin maahanmuuttoviraston ohjeisiin:

Jos maailman tilanne ahdistaa

Matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluihin, eli MIEPÄ-vastaanotolle (os. Metsolantie 2) voit hakeutua ilman ajanvarausta keskustelemaan mielenterveyteen tai päihteiden käyttöön liittyvistä huolista.

MIEPÄ-piste on avoinna ma‒to klo 8‒14 ja perjantaisin klo 8‒13. Ota tullessasi vuoronumero ja odota, kunnes sinut kutsutaan sisään. Kun tulet vastaanotolle, ilmoittaudu itseilmoittautumisautomaatilla, joka ohjaa sinut oikeaan odotustilaan.

Lisätietoa löytyy myös Mielenterveystalon verkkosivuilta osoitteessa mielenterveystalo.fi

Psykiatrisen sairaanhoitajan puhelintunnilta voit varata ajan psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle. Psykiatrisen sairaanhoitajan puhelintunti on ma‒pe klo 12‒13 p. 040 318 3017.

Terveyskeskuksen ajanvaraus (09) 2949 3456 ma-to klo 8–15 sekä pe 8–14. Puhelut tallentuvat automaattisesti takaisinsoittojärjestelmään ja asiakkaalle soitetaan takaisin.

Sosiaali- ja kriisipäivystys (akuuteissa yllättävissä kriiseissä mm. läheisen kuolema, läheisen itsemurhayritys, onnettomuudet, tulipalot, väkivallan tai rikoksen uhriksi joutuminen, onnettomuuden / vakavan rikoksen silminnäkijäksi joutuminen).