Terveisiä Keravalta – joulukuun uutiskirje on julkaistu

Vuosi lähenee loppuaan ja saamme kohta viettää joulua läheistemme kanssa. Vuoden viimeisessä uutiskirjeessä nostan vielä esille muutamia hyvin ajankohtaisia asioita.

Hyvä keravalainen,

Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy 1.1.2023 kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille. Onneksi useimmat palvelut pysyvät lähellä jatkossakin, vaikka palvelun tuottaa hyvinvointialue.

Yksi asiaan liittyvä käytännön ero konkretisoituu pian, kun tiedot sote-palveluista poistuvat meidän ja muiden kuntien verkkosivuilta. Kyseiset tiedot löytyvät jatkossa hyvinvointialueiden verkkosivustoilta. Vantaa-Keravan hyvinvointialueen verkkosivusto julkaistiin joulukuussa ja voit nyt halutessasi käydä tutustumassa sivustoon.

Kaupunginvaltuustomme päätti 12.12., että kaupungin ja Osuuskunta Suomen Asuntomessujen välinen puitesopimus päätetään. Tämä tarkoittaa käytännössä, että Asuntomessuja ei järjestetä Keravalla 2024. Merkittävin syy päätöksen taustalla on Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan aiheuttamat vaikutukset markkinoille.

Kivisillan alueen kehittämisessä tehty työ ei kuitenkaan mene hukkaan, vaikka hanke ei tässä muodossa toteudukaan. Kaupunginvaltuusto teki samassa kokouksessa päätöksen järjestää oma asumisen tapahtuma vuonna 2024 Kivisillan alueella, jossa viedään kestävän rakentamisen ja asumisen ideaa rohkeasti eteenpäin. Olemme edelleen kiinnostuneita neuvottelemaan kumppanuudesta Suomen Asuntomessujen kanssa.

Järjestämme Keravan joulun Heikkilän kotiseutumuseolla lauantaina 17.12.2022 ja sunnuntaina 18.12.2022. Olemme rakentaneet runsaan ohjelman ja paikalla tilaisuudessa on yli 30 myyjää. Tutustu ohjelmaan Keravan kaupungin tapahtumakalenterissa. Toivottavasti sinäkin tulet paikan päälle lumisiin maisemiin!

Toivon sinulle jälleen hyviä lukuhetkiä kaupungin uutiskirjeen parissa ja rauhallista joulua,

Kirsi Rontu, kaupunginjohtaja

Keravan joulu -tapahtuma 17.–18.12. Heikkilässä virittää joulutunnelmaan

Heikkilän museoalue muuntuu viikonloppuna 17.–18. joulukuuta tunnelmalliseksi ja ohjelmantäyteiseksi joulumaailmaksi, jossa on nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Tapahtuma on myös mainio tilaisuus hankkia paketteja pukinkonttiin ja herkkuja joulupöytään, sillä pihapiirin joulutorille saapuu yli 30 myyjää jouluisine tuotteineen.

Viikonlopun aikana Heikkilän museoalueella kävijät saavat kuulla kauneimpia joululauluja eri kuorojen esittämänä, ihastella valokeilaesitystä, askarrella joulukoristeita päärakennuksen työpajoissa, koristella yhteisöllistä joulukuusta ja tutustua museoalueen historiaan museokierroksilla. Lauantaina on myös mahdollisuus päästä Sinebrychoffin panimohevosten kärryjen kyytiin, kun nämä lempeät jättiläiset vierailevat Keravalla klo 11–14. Lauantain ohjelma huipentuu kello 17 Duo Taikan näyttävään tulishow’hun, jossa yhdistyvät tanssi, jongleeraus ja taidokas tulenkäyttö.

Jouluiset askartelutyöpajat ja tunnelmalliset kuoroesitykset jatkuvat sunnuntaina. Lisäksi kuullaan Mirkku-muorin ja Tuula-tontun joulutarinoita, ja itse joulupukki on tavattavissa sunnuntaina klo 13–15.

Ohjelmasisältö aikatauluineen täydentyy kaupungin verkkosivuille: www.kerava.fi/keravanjoulu

Keravan joulu -tapahtuma Heikkilän kotiseutumuseolla on avoinna lauantaina 17.12. klo 10–18 ja sunnuntaina 18.12. klo 10–16.

Keravan kaupunki järjestää Keravan joulu -tapahtuman Heikkilän kotiseutumuseolla nyt toista kertaa. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Heikkilän kotiseutumuseon osoite on Museopolku 1, Kerava. Museoalueella ei ole parkkipaikkoja; lähimmät pysäköintialueet ovat Keravan rautatieasemalla. Raiteiden itäpuolella sijaitsevalta pysäköintialueelta on vain noin 300 metrin kävelymatka Heikkilään.

Kalle Hakkola, kulttuurituottaja

Keravan kaupungin uudet verkkosivut julkaistaan 10.1.2023

Keravan kaupungin uudet verkkosivut julkaistaan asetetun aikataulun mukaisesti tammikuun alkupuolella. Sivuston käyttöönotto on osa kaupungin viestinnän kokonaisvaltaista uudistamista.

Uudella kolmikielisellä verkkosivustolla on kiinnitetty huomiota erityisesti käyttäjälähtöisyyteen, visuaalisuuteen, saavutettavuuteen sekä mobiilikäyttöön. Verkkosivusto tarjoaa kattavasti sisältöjä suomeksi ja samalla on laajennettu huomattavasti ruotsin- ja englanninkielistä sisältöä. Sivustolle on tarkoitus lisätä myöhemmässä vaiheessa koontisivuja myös muilla kielillä. Haluamme tavoittaa kaikki keravalaiset mahdollisimman tehokkaasti.

Tavoitteenamme on, että selkeä navigaatio ja sisällön jäsentely auttavat käyttäjiä löytämään tietoa helposti. Sivusto on suunniteltu mobiilikäyttöä ajatellen, ja tärkeänä periaatteena on saavutettavuus, jolla tarkoitetaan ihmisten moninaisuuden huomioimista myös verkkopalveluiden osalta.

Sisällöissä ja navigaatiossa on hyödynnetty käyttäjiltä saatuja palautteita. Sivuston kehitysversio oli lokakuussa julkisesti kaikille avoinna. Osallistamisen kautta saimme kuntalaisilta hyviä kehitysehdotuksia sisällöistä. Julkaisun jälkeenkin sivuston sisältöjä ja erityisesti kieliversioita täydennetään. Sivustosta kerätään analytiikkaa ja palautetta, jonka perusteella sivustoa kehitetään.

Sisältöjen tekemiseen on osallistunut viestinnän johdolla koko kaupunkiorganisaatio, joten hanke on tässä mielessä ollut koko organisaation yhteinen ponnistus.

Erillissivustojen sisällöt osaksi kerava.fi:tä

Kun uusi sivusto avataan 10.1.2023, seuraavat erillissivut poistuvat käytöstä:

Näiden sivustojen sisällöt ovat jatkossa osa kerava.fi:tä. Taide- ja museokeskus Sinkalle rakennetaan oma erillissivustonsa, joka julkaistaan keväällä 2023.

Sosiaali- ja terveyspalvelut löytyvät jatkossa hyvinvointialueen verkkosivuilta

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät vuoden 2023 alussa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle, joten sote-palvelut löytyvät vuoden alusta lähtien hyvinvointialueen verkkosivuilta. Sivuston osoite tulee olemaan vakehyva.fi.

Keravan sivuilta ohjataan linkein hyvinvointialueen sivustolle, jotta kaupunkilaiset löytävät jatkossakin helposti sote-palveluiden äärelle. Uusien sivujen avauduttua terveyspalvelut.kerava.fi sivusto poistuu käytöstä, sillä terveyspalveluiden tiedot löytyvät hyvinvointialueen sivuilta.

Veera Törrönen, viestintäasiantuntija, verkkosivustouudistuksen projektipäällikkö
Thomas Sund, viestintäjohtaja 

Sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelunumerot vaihtuvat hyvinvointialueen palvelunumeroiksi

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyvät vuodenvaihteessa kunnilta hyvinvointialueille. Osa nykyisistä palvelunumeroista vaihtuu hyvinvointialueen palvelunumeroiksi jo joulukuussa.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakaspalveluvastuu siirtyy Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle 1.1.2023. Samalla nykyisistä palvelunumeroista ja chat-palveluista luovutaan, ja tilalle tulevat uudet Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palvelukanavat.

Uusien kanavien ja puhelinnumeroiden kautta palvellaan sekä Vantaan että Keravan asukkaita, ja kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut löytyvät jatkossa uusista palvelunumeroista. Numeroiden vaihtuminen ei aiheuta muutoksia palveluiden saatavuuteen.

Palvelunumerot ovat samat kaikilla kielillä, mutta soittaja voi valita haluamansa kielen tarjotuista vaihtoehdoista näppäimellä. Asiakas kuulee tiedotteen numeron vaihtumisesta, jos hän soittaa vanhaan palvelunumeroon.

Palvelunumeroiden vaihtaminen toteutetaan vaiheittain, ja osa nykyisistä palvelunumeroista vaihtuu jo joulukuussa 2022. Diabetesyksikön ja ehkäisyneuvolan palvelunumerot vaihtuvat torstaina 8.12. Terveysasemien, mielenterveys- ja päihdepalveluiden, hoitotarvikejakelun sekä Keravan AK-poliklinikan ja toimenpideyksikön palvelunumerot vaihtuvat tiistaina 13.12. Äitiys- ja lastenneuvolan palvelunumero vaihtuu keskiviikkona 14.12., ja suun terveydenhuollon palvelunumerot torstaina 15.12.

Loput sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelunumerot vaihtuvat uusiin palvelunumeroihin hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa 1.1.2023. Uudet palvelunumerot ja niiden aukioloajat päivitetään verkkosivuille vanhojen tilalle sitä mukaan kun ne vaihtuvat.

Katso uudet palvelunumerot 

Olli Huuskonen, toimialajohtaja 

Kaupunkiturvallisuuskyselyn tuloksista

Tavoitteenamme on strategiamme mukaisesti, että Keravan kaupunki on turvallinen, viihtyisä ja uudistuva kaupunki, jossa arki on onnellista ja sujuvaa. Meille on tärkeää, että jokainen tuntee olonsa turvalliseksi Keravalla. Teemme joka päivä työtä tämän tavoitteen edistämiseksi. 

Kysyimme marraskuussa kuntalaisten kokemuksia turvallisuudesta. Tässä kyselyssä halusimme palautetta muun muassa asuinalue- ja katuturvallisuudesta ja siitä, millä keinoilla turvallisuutta voisi lisätä. 

Saimme huimat 1235 vastausta kyselyymme, joka on erittäin suuri vastausmäärä. Vastanneista 72 prosenttia oli naisia ja 28 prosenttia miehiä. Suurin osa, noin puolet, vastaajista olivat iältään 31–50. Lämpimät kiitokset jokaiselle vastaajalle. 

Asuinalueittain eniten vastauksia kertyi keskustan alueelta, mutta vastauksia tuli myös paljon Kalevasta, Alikeravalta ja Saviolta.

Vastaajilta kysyttiin kuinka suureksi ongelmaksi he kokevat rikokset ja häiriöt asuinalueellaan. Suurin osa vastasi, että kyseiset ongelmat ovat melko pieniä. Katuturvallisuustilanne omalla asuinalueella on kuitenkin vastaajien mukaan joko pysynyt samana tai heikentynyt viimeisten 12 kuukauden aikana.

Keskustassa ja keskustan ympäristössä turvallisuustilanne on vastaajien omakohtaisten kokemusten mukaan heikentynyt selvästi. Keskustan ja keskustan ympäristön turvallisuuden lisäämiselle ihmiset kokivat tärkeimpinä asioina poliisin valvonnan lisäämisen ja huumeiden välittämisen tehokkaamman valvonnan. Vain 12 prosenttia vastaajista koki turvalliseksi rautatieaseman ympäristössä liikkumisen.

Kaupunkiturvallisuuteen voitaisiin vastaajien mielestä vaikuttaa parhaiten poliisivalvontaa lisäämällä ja katuryhmien syntymisen torjumisella ja estämisellä. Samat asiat korostuivat, kun vastaajilta kysyttiin Keravan suurimpia turvallisuusongelmia. Suurimpana ongelmana esiin nousi katuryhmäriski, joiden lisäksi koettiin poliisin palvelutason heikkeneminen sekä huumeiden käyttäjät ja huumekauppa.

Tässä yhteydessä voidaan onneksi todeta, että häiriköivien yksittäisten katuryhmälasten ja nuorten tilanne on rauhoittunut toistaiseksi. Tilanne on jatkuvassa päivittäisessä seurannassa kaupungin asiantuntijoilla ja poliisilla.

Mahdolliset sähkökatkot

Kaupungin ja Keravan energia Oy:n yhteistyönä tehdään sähkökatkoihin varautumista. Kuntalaisille tietoa löytyy Keravan energia Oy:n sivuilta www.keravanenergia.fi/sahkokatkot-ja-lampokatkot/.

Kaupunki on valmistautunut tiedottamaan sähkökatkoista, mikäli yhteiskunnassa niihin siirrytään.

Jussi Komokallio, turvallisuuspäällikkö

Keskustan aluekehityskuva valmistunut

Kaupungin visiona on luoda vuoteen 2035 mennessä keskusta, jossa on monipuolisia asumisen ratkaisuja, laadukasta rakentamista, vilkasta kaupunkielämää, jalankulkuystävällistä kaupunkiympäristöä sekä monipuolisia viherpalveluita. Keravan keskustan turvallisuutta kehitetään paremmaksi luomalla uusia kohtaamispaikkoja, kasvattamalla asumisen määrää sekä laadukkaan vihersuunnittelun keinoin.

Kaupunginhallitus hyväksyi 4.11.2022 Keravan Keskustan aluekehityskuvan. Aluekehityskuvalla luodaan lähtökohtia asemakaavoituksen tavoitteille sekä tehdään keskustan kehittämisestä systemaattista asemakaavojen ollessa osa suurempaa kokonaisuutta. Keskustan aluekehityskuvassa on tunnistettu esimerkiksi keskeiset täydennysrakentamisalueet, korkean rakentamisen paikat, uudet puistot sekä kehitettävät alueet.

Keskustan aluekehityskuvaa päivitetään säännöllisesti kerran valtuustokaudessa. 

Keskustan aluekehityskuva_hyväksytty.pdf (kerava.fi)

Lapilantie 14 asemakaavamuutos

Osoitteessa Lapilantie 14 puretaan liikekiinteistö ja sen tilalle on tarkoitus rakentaa uusi viisikerroksinen asuinkerrostalo. Asemakaavamuutoksen ehdotus on julkisesti nähtävillä 28.11.–30.12. Mahdolliset kirjalliset muistutukset asemakaavamuutoksen ehdotuksesta tulee toimittaa 30.12.2022 mennessä os. Keravan kaupunki, kaupunkikehityspalvelut, PL 123, 04201 Kerava, tai sähköpostilla os. kaupunkisuunnittelu@kerava.fi.

Tuusulantie 64–68 asemakaavamuutos

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa nykyiselle liikerakennusten korttelialueelle asuinkerrostalojen rakentaminen. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 28.11.-30.12.2022. Kaava-aineisto: www.kerava.fi/palvelut/kaavoitus/kaavahankkeet

Kannistonkatu asemakaavamuutos

Asemakaavamuutoksen päätavoitteena on tutkia uusien omakotitalojen rakentamismahdollisuuksia Kannistonkadun varteen. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 28.11.-30.12.2022. Kaava-aineisto: www.kerava.fi/palvelut/kaavoitus/kaavahankkeet.

Pia Sjöroos, kaupunkisuunnittelujohtaja