Hävikkiruokapassilla koulujen biojätteen määrä kuriin

Keravanjoen koulussa kokeiltiin kampanjamuotoista hävikkiruokapassia, jonka aikana biojätteiden määrä väheni huomattavasti.

Haastattelimme passikampanjan suunnittelussa mukana ollutta oppilaista koostuvaa ruoka- ja ympäristöraatia ja selvitimme, miten hävikkiruokapassi toimi.


”Ruokailun jälkeen, kun oli syönyt lautasen tyhjäksi, opettaja laittoi merkinnän passiin. Kaikkien täysien passien kesken arvottiin palkinto”, eräs haastatelluista oppilaista tiivistää.


Idea hävikkipassista oli tullut alun perin eräältä yläkoululaisen vanhemmalta. Ruoka- ja ympäristöraatiin kuuluvat oppilaat pääsivät kuitenkin olemaan vahvasti mukana passin lopullisessa toteutuksessa.


Ennen hävikkipassin tuloa ruokahävikkiä syntyi paljon enemmän. Viime syksynä oppilaat laskivat tukkimiehen kirjanpidolla biovaa’an vieressä, kuinka paljon eri luokkatasojen oppilaat jättävät lautaselle otettua ruokaa syömättä.
Tulokset osoittivat, että eniten hävikkiä syntyy alakoululaisilta. Passikampanjan ajaksi alakoululaisten tilanne kuitenkin korjaantui.


”Meillä oli loistavia luokkia alakoulun puolella. Useampikin kokonainen luokka sai passit täyteen merkintöjä kahden viikon ajalta”, iloitsee ruoka- ja ympäristöraadin vetäjä Anu Väisänen.

Onnistumisesta palkittiin

Täysien hävikkiruokapassien kesken järjestettiin arvonnat loistavien suoritusten kunniaksi. Esikoululaisilla oli omansa, 1.–2. luokkalaisilla yhteinen, ja lopuilla luokilla oli omat arvontansa.


”Palkintona oli kunkin luokkatason mukaan valittu kirja. Kirjan lisäksi annettiin myös karkkipussi, jonka ideana oli, että voittaja saa jakaa herkkuja koko luokalle. Näin ollen yhden oppilaan onnistumisesta oli iloa muillekin”, Väisänen kertoo.


Ruoka- ja ympäristöraatiin kuuluvien oppilaiden mielestä olisi hyvä, jos jokainen passin täyteen saanut saisi palkinnon, esimerkiksi tikkarin. Väisäsen mukaan muutos aiotaan ehdottomasti toteuttaa, kun vastaavanlainen kampanja järjestetään uudestaan.


Ruoka- ja ympäristöraatiin kuuluvien oppilaiden toiveesta uusi hävikkiruokapassikampanja toteutetaan huhtikuussa, ja se tulee kestämään kaksi viikkoa.