Keravan päivänä jaettiin perinteisesti tunnustuksia 

Vuoden keravalainen 2024 on Anja Hänninen ja Keravan tähti -laatan Aurinkomäelle saa museopalvelujohtaja Arja Elovirta. Kohtaamisia Keravalla –kirjoituskilpailun voitti Eerika Paldanius.

Anja Hänninen on Vuoden keravalainen

Kerava-seura valitsi Vuoden 2024 keravalaiseksi Keravan seurakunnan kirkkoherran, emerita Anja Hännisen.

Hänninen on asunut pitkään Keravalla ja toiminut alueella monenlaisissa tehtävissä. Hännisellä on kokemusta muun muassa seurakunnan sosiaalisesta ja hengellisestä työstä sekä yhdistystyöstä. Hänninen on tarjonnut apuaan kaupunkiin muualta muuttaneille ihmisille, ja hän on sitoutunut tekemään tärkeää työtä ihmisten auttamisen eteen.

“Hänninen on tehnyt uraauurtavaa ja ihmisläheistä työtä Keravalla ja Keravan ulkopuolella vuosikymmenten ajan. Hän on ollut ihmistä lähellä, kun ihmistä on tarvittu, hän on ollut auttamassa heikossa asemassa olevia, tarjonnut tukea ja toivoa. Hänniselle ihmisyys ja toisen apuna ja tukena oleminen ovat luonnollinen tapa toimia”, iloitsee valinnan julkistanut Kerava-seuran kunniajäsen Samuli Isola.

Keravan tähti -laatan saaja on Arja Elovirta

Keravan päivänä julkistettiin perinteisesti myös Keravan tähti -tunnustuksen saaja. Vuonna 2024 tähtilaatan sai Keravan museopalvelujohtaja Arja Elovirta. Aurinkomäen rinteeseen kiinnitettävän Keravan tähti -laatan saajan päätti tänä vuonna Purkutaidekollektiivin taiteellinen johtaja Jouni Väänänen.

Näin Väänänen perustelee valintaansa: ”Meillä on Keravalla pikkukaupungiksi poikkeuksellisen laadukas taidemuseo, jossa järjestetään vuodesta toiseen erittäin kiinnostavia näyttelyitä. Niiden joukkoon mahtuu myös rohkeita ja ennakkoluulottomia avauksia, jotka ovat mahdollisia lähinnä siksi että museota johtaa hyvin verkostoinut sekä ajassa ja taiteen ilmiöissä kiinni oleva henkilö – Arja Elovirta.

Arja täyttää mitä suurimmissa määrin Keravan tähden ansaitsijan kriteerit – hän on keravalaisen kulttuurielämän verrattain harvalukuisia todellisia soihdunkantajia, jonka tekemän työn johdosta kaupunkimme on näkynyt kansallisessa mediassa lukemattomia kertoja positiivisessa valossa”.

Kohtaamisia Keravalla –kirjoituskilpailun voitti Eerika Paldanius

Keravan kaupunginkirjasto järjesti Kerava 100 -juhlavuoden kunniaksi nuorten kirjoituskilpailun 13–19-vuotiaille. Kirjailija Siri Kolu valitsi kilpailun voittajan viiden finalistitekstin joukosta ja voittaja julkistettiin Keravan päivänä Energiakontin lavalla.

Kilpailun voitti 17-vuotias Eerika Paldanius fantasianovellillaan “Kummitteleva Kerava”.

Siri Kolu kommentoi kilpailua ja sen tuomarointia seuraavasti: ”Minulla on ollut suuri etuoikeus ja kunnia lukea keravalaisten nuorten kilpailutekstejä. Lukemani finaalitekstit todistavat epäilykseni oikeaksi: nuoret ovat huikeita sanankäyttäjiä, heillä on mielikuvitusta ja näkemystä siitä, miten voi luoda jännittäviä, koskettavia ja kiinnostavia tarinoita.

Paldeniuksen kirjoittama tarina on useampine näkökulmakertojineen teknisesti erittäin taitava ja sijoittuu vahvasti Keravaan. Paldanius tekee Keravalle sen, minkä Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät tekee Jyväskylälle: näyttää myyttisen ja tarinallisen kaupungin arkikasvojen alla. Saan itse ilonväreitä siitä, että lukija voi kertomuksen luettuaan vaeltaa portaalien Keravalla, käydä mainittuja paikkoja läpi ja kuvitella, mitä portaaleilla voi tapahtua.”

Kirjoituskilpailussa toiseksi sijoittui 18-vuotias Siiri Kokkarinen tekstillään “Silloin, kun kasvoin pienessä suuressa kaupungissa”. Myös Kokkarinen julkistettiin Keravan Päivänä Energiakontin lavalla.

Kirjastolaisista koostuva raati valitsi kilpailijoiden joukosta viisi finalistitekstiä. Tekstit ovat nyt luettavissa verkkosivuillamme.