Uuden ajan rakentamisen festivaali nostaa kestävän elämäntavan esille Keravalla

Suomen ensimmäinen kestävään rakentamiseen ja elämäntapaan keskittyvä festivaali kannustaa kävijää kestävämpään elämään siirtymisessä ja asettaa riman korkealle festivaalien kestävyyden kehittämisessä.

Keravalla 26.7.–7.8.2024 järjestettävä Uuden ajan rakentamisen festivaali (URF) tuo esiin kestävän elämäntavan, rakentamisen ja asumisen ratkaisuja ja keskustelua. Kävijöille ilmainen URF tarjoaa monipuolista kestävyysteemaista sisältöä, jota suurilla kaupunkifestivaaleilla ei ole totuttu näkemään ja kokemaan.

URFin kestävyysteot ja vastuullisuusviestintä

URFin kestävyyssuunnitelma sisältää 25 tekoa ja valintaa, joiden avulla tapahtuma voidaan tuottaa mahdollisimman vastuullisesti. Kärjiksi on valittu ruoka ja liikkuminen. Yksi tärkeä teko on URFin hiilijalanjäljen laskenta elävän musiikin CO2-laskurilla. Yhteistyössä kestävän tulevaisuuden asiantuntijayritys D-Matin kanssa lasketaan myös ruokamyyjien ruoka-annosten hiilijalanjälki.

Vastuullisuusviestintä ja kestävyysteot kulkevat Uuden ajan rakentamisen festivaalissa käsi kädessä. URF tarjoaa verkkosivuillaan kävijöille hyödyllistä tietoa. Oman hiilijalanjäljen arviointiin ja kestävämmän elämäntavan suunnitteluun löytyy linkki Jalotuksen ja Sitran yhteistyössä tuottamaan Elämänjalotus-menetelmän verkkokurssiin ja live-työpajoihin.

Myös vaikuttajat on valittu vastuullisuus edellä; URFin vaikuttajakumppaneina ovat muun muassa Noora Shingler, Roskapäivä ja Vaatepuun Soile-Maria Linnemäki.

Kumppanuudet tukemaan kestävyyttä

Kestävän elämäntavan ohjelmasisällöissä tärkeä yhteistyökumppanimme on Jalotus ry, keravalainen valtakunnallisesti toimiva kestävän elämän liike, joka tuo URFin ohjelmaan asiantuntijuutta ruohonjuuritason kestävyyssiirtymän uranuurtajana. URF tekee yhteistyötä myös muun muassa kiertotalouskonserni EcoUp:in ja kaupunkiviljelyyn välineitä tarjoavan Blokgardenin kanssa.

URFin ohjelmasisällöissä kestävyysteema vahvasti esillä

Kattava ohjelma sisältää muun muassa Jalotus ry:n työpajoja, joissa kävijä voi oppia kestävän elämän taitoja, hävikkikukkakauppa Kukkiksen hävikkikukkapajan ja myyjäiset, ekologisen elämän edelläkävijän Leo Straniuksen puheenvuoron, sekä villiruokaherkkuja Ossi Palonevan Villd pop-upissa.

Runsaan asiaohjelman ohella kävijä voi osallistua tapahtumassa esimerkiksi Pyöräliiton tarjoamaan pyöräilyteemaiseen ohjelmaan sekä Planetbic-yhteisötaideteokseen, jossa liikutaan yhdessä maapallon elinkelpoisena säilyttämisen puolesta.

“Olemme tuotannossa suunnitelleet ja toteuttaneet URFin kestävyyttä läpileikkaavasti ohjelmasisältöjen sekä valintojen ja tekojen kautta. Pyrimme siihen, että URFin vaikutus kävijän valintoihin on positiivinen, parhaimmillaan kävijän omaa elämää jollain osa-alueella kestävöittävä”, kertoo kestävän kehityksen koordinaattori Sanni Motrescu.

URF haluaa tuoda ohjelmassa esiin yhteiskunnallisen keskustelun toiveikkaassa valossa; miten elämme nyt ja miten voimme elää paremmin ja kestävämmin.

Uuden ajan rakentamisen festivaali, URF, on Keravan kaupungin 100-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma Keravan Kivisillassa 26.7.–7.8.2024.