Keravan kaupunki tekee perinne- ja korjausrakentamista yhteistyössä Keudan kanssa

Keravan kaupungin kiinteistöpalvelut tarjoaa Keudalle kiireettömiä korjauskohteita, jotka tukevat opetusta ja mahdollistavat laaja-alaisen käytännön tekemisen oikeassa työelämässä. Molempia osapuolia hyödyttävää yhteistyötä halutaan jatkaa.

Keravan kaupunki on tehnyt oppilaitosyhteistyötä Keudan kanssa jo muutaman vuoden ajan. Yhteistyö lähti liikkeelle Keudan ja rikosseuraamuslaitoksen aloitteesta löytää sopivia kohteita oppilaitosyhteistyöhön. Keravan kaupungin yhteyshenkilönä on toiminut hankemestari Päivikki Torri.

Yhteiset projektit on koettu hedelmällisinä: molemmat voittavat. Keravalla on useita, kulttuurihistoriallisesti arvokkaita suojelukohteita, joita on voitu kunnostaa pieteetillä.

Rakennusalan opettajana toimivan Voitto Savolaisen mukaan yhteistyö Keravan kanssa edesauttoi käynnistämään perinnekorjausrakentamisen opinnot Keudalla. Keravan kanssa aloitettu yhteistyö on mahdollistanut sen, että Keuda pystyy tarjoamaan opiskelijoille oikeissa työmaakohteissa perinne- ja korjausrakentamisen koulutusta, jossa opetetaan kunnostamaan vanhoja kohteita – perinteitä vaalien.

”Töissä opiskelijat pääsevät tutustumaan ja lukemaan korjauskohteen teknisiä piirustuksia ja purku- ja korjaustyöselosteita sekä toteuttamaan näiden ohjeistusten mukaisesti työtehtäviä”, Savolainen kiteyttää.

Käytännön työ oikeissa rakennuskohteissa kehittää ammattitaitoa ja työelämävalmiuksia

Yhteistyön ansiosta Keudan rakennusalan ja pintakäsittelypuolen opiskelijat pääsevät korjaamaan, purkamaan, rakentamaan ja entisöimään monenlaisia kohteita ja tutustumaan käytännön työelämään ihan eri tavalla kuin rajatuissa koulun tiloissa.

Talvisin opiskelijat kohtaavat työmailla esimerkiksi pakkaset, lumimyräkät ja muut vaihtelevat sääolosuhteet, jotka tuovat lisähaasteita rakentamiselle. Opiskelijoiden sosiaaliset taidot karttuvat, kun asukkaat tulevat juttelemaan tai jakamaan muistojaan historiallisista remonttikohteista kesken töiden.

”Oikeiden töiden kautta opiskelijat näkevät konkreettisesti, millaista rakennusalan työ on. Ammattitaito kehittyy ja näyttötutkintojen tekeminen helpottuu”, Keudan pintapuolen opettaja Suvi Höglund sanoo.

Yhteistyö on vaikuttanut suotuisasti opiskelijoiden motivaatioon ja nopeuttanut valmistumista.

Oppilaitosyhteistyö tuo merkittävää taloudellista säästöä kaupungille

Keravan kaupungin kiinteistöjohtaja Kristiina Pasula iloitsee yhteistyöstä myös taloudellisen hyödyn näkökulmasta. Oppilaitoksen ansiosta kaupunki pystyy korjaamaan enemmän vanhempia kohteita, joilla ei ole niin kiire.

Kaikki korjauskohteet ovat kaupungille tärkeitä, mutta osa asettuu tärkeysjärjestyksessä häntäpäähän. Tällaisia korjauslistan hännillä olevia kohteita saadaan nyt kunnostettua oppilastyönä.

”Taloudellinen hyöty on ihan merkittävä. Ilman yhteistyötä meillä ei olisi edes rahaa korjata kaikkia kohteita”, Pasula toteaa.

Korjaustyön jälki on laadukasta

Keudan opiskelijat tekevät korjaustöitä opettajien ja ammattihenkilöiden tarkassa ohjauksessa. Yhdessä suunnitellaan, tehdään ja kokeillaan erilaisia välineitä ja työmenetelmiä.

Työn tekemisellä ei ole kiire. Tärkeintä on työssä oppiminen ja korkea laatu. Työn jäljestä kiittelevät niin kaupunki, työnjohto kuin kiinteistöjen käyttäjätkin.

Myös opiskelijat kokevat työniloa päästessään toteuttamaan itseään ja nähdessään oman käden jäljen. Laadukas lopputulos kestää aikaa ja katseita. Vanhat, arvokkaat keravalaiset rakennukset saavat oppilaiden käsissä uuden elämän.

Muutamia poimintoja yhteisistä projekteista

Kiinteistöpalvelut ja Keuda ovat kunnostaneet yhteistyössä muun muassa seuraavia kohteita.

Heikkilän kotiseutumuseo

Opiskelijat ovat kunnostaneet Heikkilän kotiseutumuseoon vanhoja ikkunoita ja rakentaneet puusta päätalon räystäskourut. Museon pihapiirissä olevaan eläintilaan tullaan vaihtamaan käsityönä huonokuntoiset alimmat hirret.

Heikkilän päiväkoti

Pintakäsittelypuolen oppilaat ovat ideoineet ja toteuttaneet näyttötöinä Heikkilän päiväkodin seinille värikkäitä maalauksia. Tämä seinämaalaus nousi päiväkodin ohjaajien järjestämässä äänestyksessä lasten suosikiksi.

Vekarateatteri eli Hyyppärän talo

Opiskelijat ovat maalanneet Vekarateatterin eli Hyyppärän talon etelänpuoleisen seinän. Ulkoseinästä on korjattu lahovauriota ja taloa on kunnostettu myös sisäpuolelta. Portaikkoon on rakennettu uudet lisäkaiteet ja lattiat on maalattu. Purkutyöt on tehty vanhojen rakenteiden erityispiirteet ja vaatimukset huomioiden.

Keravan kartano

Opiskelijat ovat rakentaneet Keravan kartanolle kokonaan uuden parvekkeen. Urakka alkoi telineiden rakentamisella. Käytännön hommissa oma-aloitteisuus kehittyy ja vastaan tulee monia erilaisia työvaiheita.

Kivenhakkaajan mökki

Pintapuolen opiskelija maalaamassa Savenvalajan pihassa olevan Kivenhakkaajan mökin seinää. Tässä työssä opiskelija pääsee toteuttamaan itseään ja hyödyntämään omia luovia ideoitaan. Sisävalmistuksen eri vaiheet tehdään vanhoja rakenteita ja materiaaleja kunnioittaen.

Kivenhakkaajan mökki on kunnostettu lapsille leikkikäyttöön. Opiskelijoiden mukaan oikeiden kohteiden kunnostaminen kehittää rohkeutta ja yhteistyötaitoja ja vaatii hyvää fyysistä kuntoa.

Vanhojen kalusteiden entisöinti

Oppilaat ovat kunnostaneet keskustan päiväkodin vanhoja kalusteita. Entisöinnin jälkeen kalusteet päätyvät uudelleen käyttöön lasten iloksi.

Lisätiedot:
Keravan kaupungin hankemestari Päivikki Torri, paivikki.torri@kerava.fi, 040 318 2870
Keravan kaupungin kiinteistöjohtaja Kristiina Pasula, kristiina.pasula@kerava.fi, 040 318 2739