Tietokoneet, laitteet ja langaton verkko

Kirjastossa voit käyttää maksutta tietokoneita. Osa koneista on pöytätietokoneita ja osa kannettavia koneita. Tällä sivulla kerrotaan, miten voit varata ja käyttää niitä.

 • Pöytätietokoneille kirjaudutaan Kirkes-kirjastokortilla ja pin-koodilla. Ilman kirjastokorttia voi asiakaspalvelun kautta saada väliaikaiset tunnukset. Tähän tarvitset henkilöllisyystodistuksen. Tunnuksilla voi kirjautua suoraan tai varata vuoron etukäteen eBooking-ohjelman kautta. Siirry eBookingiin.

  Päivän aikana voi varata kolme tunnin mittaista vuoroa. Varatut vuorot alkavat tasatunnein. Kirjautumiseen on aikaa 10 min, jonka jälkeen kone vapautuu muille käytettäväksi.

  Päivän aikana voi myös käyttää kolme vapaata vuoroa. Vapaana olevalle koneelle voi kirjautua suoraan ilman etukäteen tehtyä varausta.  Huomioi, että vapaan vuoron pituus riippuu kirjautumishetkestä ja voi olla lyhyempi kuin tunti.

  Voit tarkistaa jäljellä olevan ajan siirtymällä työpöydälle. Aika näkyy näytön oikeassa yläkulmassa. Ebooking antaa varoituksen 5 minuuttia ennen vuoron päättymistä. Muista seurata aikaa ja tallenna työsi ajoissa.

  Pöytäkoneilla on käytössä Windows Office -ohjelmat ilman Outlook-sähköpostia sekä mahdollisuus tulostaa.

 • Kannettavan tietokoneen voi lainata kirjaston tiloissa käytettäväksi 15 vuotta täyttänyt henkilö. Lainaamiseen tarvitset Kirkes-kirjastokortin sekä voimassa olevan, kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Henkilöllisyystodistus jää pantiksi kannettavan laina-ajaksi.

  Kannettavilla on Windows Office -ohjelmat ilman Outlook-sähköpostia. Myös kannettavilta voi tulostaa.

 • Kirjastossa on kaksi Ultimaker 3 -laitetta 3D-tulostamista varten. 3D-tulostin valmistaa fyysisiä esineitä digitaalisista mallitiedostoista. Tulostusmateriaalina käytetään myrkytöntä ja biohajoavaa PLA-muovia. 3D-tulosteen hinta on 1 euro per tuloste.

  Tulostimen varaus

  Voit varata 3D-tulostimen käyttöösi sähköpostitse varkkaamo(at)kerava.fi tai kirjaston asiakaspalvelusta. Jos käytät laitetta ensi kertaa, varaa aika myös ohjaukseen. Tee ajanvaraus vähintään kolme päivää ennen toivomaasi ajankohtaa.

  Voit varata tulostimen myös Keravan Timmi-tilanvarausjärjestelmän kautta. Siirry Timmiin. Varauksen teko vaatii vahvan tunnistautumisen. Järjestelmä ei toistaiseksi tue mobiilikäyttöä. Valitse tilaprofiiliksi Kirjasto ja tilaksi Värkkäämö. Lisää varauksen lisätietoihin puhelinnumerosi ja laitteen nimi tai haluamasi toiminto, kuten WALL-E tai 3D-tulostus. Mainitse myös, jos haluat tulostukseen ohjausta.

 • Kirjaston Vieras245-verkossa voit käyttää omaa laitettasi. Yhteyden muodostus ei vaadi salasanaa, mutta pyytää hyväksymään käyttösäännöt Accept-painikkeella. Mikäli sivu ei avaudu automaattisesti, avaa nettiselain ja hyväksy käyttösäännöt tätä kautta.