Datorer och trådlösa nätverk

På biblioteket kan du använda datorer avgiftsfritt. En del datorer är stationära och en del bärbara. På den här sidan berättar vi hur du bokar och använder dem.

 • Du loggar in på stationära datorer med ditt Kirkes-bibliotekskort och pinkod. Koden är densamma som du använder för att förnya lån. Om du inte har ett Kirkes-kort, be bibliotekets kundtjänst om ett tillfälligt användarnamn och lösenord. För detta behöver du en identitetshandling.

  Datorer kan bokas i förväg via eBooking-programmet. Gå till eBooking (på finska). Tre en timme långa pass kan bokas per dag. De bokade passen börjar varje heltimme. Du har 10 minuter på dig att logga in, varefter datorn frigörs för andra användare.

  Du kan logga in på en ledig dator direkt utan att förhandsbokning. Under dagen kan du använda ett ledigt pass i högst tre timmar. Observera att längden på det fria passet beror på inloggningstiden och kan vara kortare än en timme.

  Du kan kontrollera den återstående tiden genom att gå till skrivbordet. Tiden visas i det övre högra hörnet av skärmen. Ebooking varnar 5 minuter före passets slut. Kom ihåg att följa tiden och spara ditt arbete i tid.

  Stationära datorer använder operativsystemet Windows 10 och Windows Office-program, förutom e-postprogrammet Outlook.

 • Bärbara datorer kan lånas av 15 år fyllda personer för användning i bibliotekets lokaler. För att låna behöver du ett Kirkes-bibliotekskort och ett giltigt, bildförsedd identitetshandling. Identitetshandlingen lämnas som pant för tiden då den bärbara datorn används.

  Bärbara datorer använder operativsystemet Windows 10 och Windows Office-program, utan e-postprogrammet Outlook. Utskrifter kan också göras via bärbara datorer.

 • I bibliotekets nätverk Vieras245 kan du använda din egen enhet. Det krävs inget lösenord för att skapa en anslutning, men du ombes att godkänna användningsreglerna. Om sidan inte öppnas automatiskt, öppnar du webbläsaren och godkänn användningsreglerna där.