Varaa ohjelma 1.-9.-luokkalaisille

Kulttuuripolun ohjelmat peruskouluikäisille löytyvät tältä sivulta. Kulttuuripolku etenee luokka-asteelta toiselle ja jokaiselle luokka-asteelle on suunniteltu omat sisällöt. Tavoitteena on, että jokainen keravalainen oppilas pääsee osallistumaan omalle ikätasolleen suunnattuihin sisältöihin.

1.-luokkalaiset: Tervetuloa kirjastoon! – Kirjastoseikkailu

Ekaluokkalaiset kutsutaan kirjastoseikkailulle. Seikkailun aikana tutustutaan kirjaston tiloihin, aineistoon ja käyttöön. Lisäksi opetellaan kirjastokortin käyttöä ja saadaan kirjavinkkejä.

Ilmoita luokkasi mukaan kirjastoseikkailuun (Google Forms).

Kirjastoseikkailut toteutetaan yhteistyössä Keravan kaupungin kirjastopalveluiden ja perusopetuksen kanssa.

2.-luokkalaiset: Lukudiplomi innostaa lukemaan! – Lukudiplomiesittely ja kirjavinkkaus

Kakkosluokkalaiset kutsutaan kirjastoon kirjavinkkaukseen ja suorittamaan lukudiplomia. Lukudiplomi on lukemaan innostamisen menetelmä, joka kannustaa lukuharrastuksen pariin, syventää kirjallisuuden tuntemusta ja kehittää luku-, kirjoitus- ja ilmaisutaitoa.

Ilmoita luokkasi mukaan kirjavinkkaukseen ja suorittamaan lukudiplomia (Google Forms).

Lukudiplomiesittelyt toteutetaan yhteistyössä Keravan kaupungin kirjastopalveluiden ja perusopetuksen kanssa.

2.-luokkalaiset: Näyttelyopastus ja työpaja Sinkassa

Kakkosluokkalaiset pääsevät osallistumaan näyttelyopastukseen ja työpajaan Sinkassa. Osallistavalla näyttelykierroksella tarkastellaan taiteen tai muotoilun kautta ajankohtaisia ilmiöitä tai kulttuurihistoriaa ilmiöpohjaisessa oppimisympäristössä. Näyttelyyn perehtymisen ohessa harjoitellaan kuvanlukutaitoja, havaintojen sanallistamista ja opitaan taiteen tai muotoilun sanastoa.

Työpajassa tehdään näyttelyn innostamina kuvia tai muotoillaan erilaisin tekniikoin ja välinein. Pajatyöskentelyn ytimessä on oma luova ilmaisu ja omien sekä toisten tekemien töiden arvostaminen.

Opastusten tiedustelut: sinkka@kerava.fi

Opastukset toteutetaan yhteistyössä Keravan kaupungin museopalveluiden ja perusopetuksen kanssa.

Keski-Uudenmaan teatteri, Salasaaren salanäytelmä 2022 (kuva Tuomas Scholz).

3.-luokkalaiset: Esittävän taiteen kokonaisuus

3.-luokkalaisille on luvassa syksyllä esittävän taiteen kokonaisuus. Tavoitteena on teatteriin tutustuminen. Esitystiedot ja ilmoittautuminen niihin ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa.

Esitykset toteutetaan yhteistyössä Keravan kaupungin kulttuuripalveluiden, perusopetuksen ja esityksen toteuttavan tahon kanssa.

4.-luokkalaiset: Toiminnallinen opastus Heikkilän kotiseutumuseossa

Nelosluokkalaiset pääsevät toiminnalliselle kierrokselle Heikkilän kotiseutumuseoon. Kierroksella tutkitaan oppaan johdolla ja yhdessä kokeillen, kuinka kahdensadan vuoden takainen elämä Keravalla poikkesi tämän päivän arjesta. Kotiseutumuseo tarjoaa oppilaille mahdollisuuden tutkia kotialueensa historian ilmiöitä moniulotteisesti ja moniaistisesti.

Tieto menneisyydestä syventää ymmärrystä nykyhetkestä ja siihen johtaneesta kehityksestä sekä ohjaa pohtimaan tulevaisuuden valintoja. Elämyksellinen oppimisympäristö kannustaa arvostamaan kulttuuriperintöä ja herättelee luontevasti innostusta historian pariin.

Opastusten tiedustelut: sinkka@kerava.fi

Opastukset toteutetaan yhteistyössä Keravan kaupungin museopalveluiden ja perusopetuksen kanssa.

5.-luokkalaiset: Sanataidetyöpaja

Viidesluokkalaisille suunnatussa työpajassa oppilaat pääsevät osallistumaan ja luomaan oman sanataidetekstin. Samalla opitaan myös tiedonhakua.

Ilmoita luokkasi mukaan työpajaan lomakkeella (Google Forms).

Sanataidetyöpajat toteutetaan yhteistyössä Keravan kaupungin kirjastopalveluiden ja perusopetuksen kanssa.

On tärkeää lähteä välillä ulos luokkahuoneesta oppimaan. Näin saadaan erilaisia näkökulmia ja kasvatetaan lapsista kulttuurin kuluttajia.

Killan koulun luokanopettaja

6.-luokkalaiset: Kulttuuriperintö, itsenäisyyspäivän juhla

Kuudesluokkalaiset kutsutaan kaupunginjohtajan itsenäisyyspäivän juhlaan. Juhla järjestetään vuosittain Keravan eri kouluissa. Tavoitteena on yhteiskunnallinen osallisuus, juhlaetikettiin ja itsenäisyyspäivän perinteeseen sekä merkitykseen tutustuminen ja osallistuminen.

Itsenäisyyspäivän juhla toteutetaan yhteistyössä Keravan kaupungin kaupunginjohtajan esikunnan, kulttuuripalveluiden ja perusopetuksen kanssa.

7.-luokkalaiset: Opastus ja työpaja tai toiminnallinen opastus Sinkassa

Seiskaluokkalaiset pääsevät osallistavalle näyttelykierrokselle, jossa tarkastellaan taiteen tai muotoilun kautta ajankohtaisia ilmiöitä tai kulttuurihistoriaa. Näyttelyyn perehtymisen ohessa harjoitellaan monilukutaitoa sekä tutkitaan visuaalisen kulttuurin henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia merkityksiä ja vaikuttamismahdollisuuksia. Oppilaita ohjataan kohti aktiivista kansalaisuutta rohkaisemalla heitä jakamaan ja perustelemaan ajatuksiaan, kunnioittamaan erilaisia näkemyksiä ja kyseenalaistamaan tulkintoja.

Työpajassa tehdään näyttelyn innostamina kuvia tai muotoillaan erilaisin tekniikoin ja välinein. Pajatyöskentelyn ytimessä on oma luova ilmaisu ja ongelmanratkaisu sekä omien ja toisten tekemien töiden arvostaminen.

Opastusten tiedustelut: sinkka@kerava.fi

Opastukset toteutetaan yhteistyössä Keravan kaupungin museopalveluiden ja perusopetuksen kanssa.

Kuva: Nina Susi.

8.-luokkalaiset: Taidetestaajat

Taidetestaajat tarjoavat kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin. Toiminta tavoittaa vuosittain yli 65 000 henkeä Suomessa. Vierailujen määrä ja kohteet vaihtelevat lukuvuosittain rahoituksesta riippuen.

Toiminnan ydintavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide. Mitä mieltä he ovat kokemastaan? Lähtisivätkö he uudelleen?

Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma. Lue lisää taidetestaajista: Taidetestaajat.fi

9.-luokkalaiset: Kirjamaistiaiset

Kaikki yhdeksäsluokkalaiset kutsutaan Kirjamaistiaisiin, joka tarjoaa kirjallisen kattauksen kiinnostavaa luettavaa. Kattauksen aikana nuoret pääsevät maistelemaan erilaisia kirjoja ja äänestämään parhaat palat.

Ilmoita luokkasi mukaan kirjamaistiaisiin lomakkeella (Google Forms).

Kirjamaistiaiset toteutetaan yhteistyössä Keravan kaupungin kirjastopalveluiden ja perusopetuksen kanssa.

Alakoululaiset: KUPO EXTRA

YSTÄVÄNI KERAVA – viihteellinen aamupäivän musiikkituokio
Perjantaina 16.2.2024 klo 9.30
Keuda-talo, Kerava-sali, Keskikatu 3

Keravan Rumpu ja Pilli esittää Ystäväni Kerava – viihteellisen aamupäivän musiikkituokion alakoululaisille. Musiikkituokion juontaa luokanopettaja, saksofonisti Pasi Puolakka.

Luvassa on hyvän mielen musiikkia menneiltä vuosikymmeniltä, unohtamatta elämäniloisia afrokuubalaisia rytmejä. Ohjelmistossa on mukana mm. iloinen Rumpalin Rallatus, missä kaikki pääsevät rummuttamaan!

Erilaiset rummut, kellot ja lyömäsoittimet ovat tärkeä osa tässä iloisten ihmisten ryhmässä. Mutta rummuttelijat eivät olisi mitään ilman puhaltajia, joten joukossa on saksofonisteja, vaskisoittajia sekä kaiken maailman pillipiipareita. Nykyiseen joukkoon kuuluu noin kymmenkunta rummuttelijaa ja kuusi puhaltajaa, laulusolisti sekä tietysti yksi basisti. Ryhmän taiteellisena johtaja toimii oopperaorkesterista eläköitynyt lyömäsoittaja Keijo Puumalainen.

Esitykseen voivat osallistua alakoululaiset.
Kesto n. 40 min.
Esitykseen ilmoittautuminen on päättynyt ja se on täynnä.

Esitys on osa Kerava 100 vuotta ohjelmistoa.

9.-luokkalaisille: KUPO EXTRA

WILLIAM SHAKESPEAREN KOOTUT TEOKSET
37 näytelmää, 74 roolihahmoa, 3 näyttelijää
Keski-Uudenmaan Teatteri, Kultasepänkatu 4

William Shakespearen kootut teokset on hillittömän vallaton esitys: maailman kuuluisimman näytelmäkirjailijan 37 näytelmää ja 74 roolihahmoa on rutistettu yhteen esitykseen, jossa näyttelijöitä on käytettävissä kokonaista 3. On pakko hieman tiivistää, oikoa ja tehdä epäsovinnaisiakin tulkintoja, kun näyttelijät muuntautuvat sekunneissa Romeosta Ofealiaksi tai Macbethin noidista Kuningas Leariksi – kyllä siinä taitaa hiki tulla!
Hurjaan haasteeseen ovat vastanneet rohkeat näyttelijämme Pinja Hahtola, Eero Ojala ja Jari Vainionkukka. Heitä ohjaa varmalla kädellä konkariohjaaja Anna-Maria Klintrup.

Näyttämöllä: Pinja Hahtola, Eero Ojala, Jari Vainionkukka,
Käsikirjoitus Jess Borgeson, Adam Long, Daniel Singer
Suomennos Tuomas Nevanlinna, ohjaus: Anna-Maria Klintrup
Puvustus: Sinikka Zannoni, järjestäjä: Veera Lauhia
Valokuvat: Tuomas Scholz, graafinen asu: Kalle Tahkolahti
Tuotanto: Keski-Uudenmaan Teatteri. Esitysoikeuksia valvoo Näytelmäkulma.

Esityksen kesto n. 2 h (1 väliaika)
Linkki ja päivämäärät esitykseen osallistumiseen lähetetään kouluille erikseen.

Ohjelma toteutetaan yhteistyössä Keravan kaupungin kulttuuripalveluiden, perusopetuksen ja Keski-Uudenmaan Teatterin kanssa Keravan Energia Oy:n tukemana.