Keravan lukion opiskelijat Josefina Taskula ja Niklas Habesreiter tapasivat pääministeri Petteri Orpon

Keravan lukion 17-vuotiaat opiskelijat Josefina Taskula (Tuusula) ja Niklas Habesreiter (Kerava), pääsivät yhdessä kuuden muun nuoren kanssa tapaamaan pääministeri Petteri Orpoa valtioneuvoston juhlahuoneistoon 7.2.2024.

Haastattelimme Keravan lukiosta vierailulle valikoituneita nuoria, Josefinaa sekä Niklasta. Nyt kuulemme millaista vierailulla oli ja mitä sieltä jäi käteen.

Viestiä valtion virastosta

Haastattelun alkuun ensimmäinen kiinnostava kysymys oli, miten juuri Josefina ja Niklas Keravan lukiosta valikoituivat mukaan pääministerin vierailulle.

-Meidän koulumme rehtori Pertti Tuomi oli saanut kysyvän viestin valtion virastosta, löytyisikö Keravan lukiosta vierailulle lähtijöitä. Pieni ryhmä opettajia oli saanut ehdottaa sopivia opiskelijoita, nuoret muistelevat.

-Ilmeisesti tähän oli haettu mahdollisimman sosiaalisia ja edustavia nuoria, nuoret täsmentävät.

Rennolla meiningillä käsipäivää pääministerin kanssa

-Vierailun alkumetreillä monella nuorella tuntui olevan jännitystä ilmassa, mutta meillä Niklaksen kanssa oli ihan rento meininki, Josefina muistelee.

-Pääministerin avustaja tuli hakemaan meitä yläkertaan, jossa sitten kohtasimme Petteri Orpon. Kaikki nuoret kättelivät Orpon, jonka jälkeen kierreltiin hieman paikkoja. Päästiin myös istumaan puhemiehen paikalla. Me olimme ainoat nuoret, jotka uskalsivat siinä istahtaa, Josefina jatkaa innostuneena.

Tutustumisen kautta avoimeen keskusteluun

-Pienen ympäristöön tutustumisen jälkeen kokoonnuimme pöydän ääreen. Keskustelun alkuun Orpo kyseli kaikilta, keitä olemme ja mistä tulemme. Siinä tuli tutustuttua kaikkiin nuoriin ja keskusteluilmapiiri muotoutui tämän myötä avoimemmaksi, nuoret tiivistävät yhteen ääneen.

-Meille osallistujille oli mietitty valmiiksi ajankohtaisia teemoja, joista keskustelua toivottiin syntyvän. Pääteemoja olivat turvallisuus, hyvinvointi ja koulutus. Keskustelu oli kuitenkin hyvin vapaamuotoista, nuoret muistelevat.

-Me olimme itsekin miettineet valmiiksi tärkeitä keskusteluaiheita, mutta emme lopulta hyödyntäneet ennakkomuistiinpanojamme kovinkaan paljoa, sillä keskustelu sujui niin luontevasti, nuoret jatkavat yhdessä tuumin.

Monipuolisuus tapaamisen valttikorttina

-Meitä oli valikoitunut tapaamiseen hyvin monipuolinen porukka. Ainakin puolet nuorista olivat kaksikielisiä, joten monikulttuurinen näkökulma oli hyvin edustettuna. Myös osallistujien ikäerot antoivat keskusteluun erilaisia näkökulmia. Paikalla oli nuoria lukiosta, kaksoistutkinnon parista, yläasteelta sekä jo koulumaailman ulkopuolelta työelämästä, nuoret listaavat.

Ajankohtaisia asioita ja tiukkoja kysymyksiä

-Nostin tapaamisen loppupuolella esiin Suomen turvallisuustilanteen heikentymisen, kun siihen asti turvallisuusasioista oli puhuttu lähinnä hyvää. Käytin esimerkkinä jengiväkivaltaa ja Orpo sitten sanoikin odottaneensa, että joku ottaa kyseisen asian esille. Tästä aiheesta olisi varmasti riittänyt enemmänkin keskusteltavaa, Josefina pohtii.

-Minä kyselin Orpolta, mitä mieltä hän on miesten asevelvollisuudesta ja siitä, jos naisille olisi vastaavanlainen systeemi, Niklas kertoo.

-Huomasi, että Orpo meni Niklaksen kysymyksestä hieman lukkoon, sillä hän tuskin oli varautunut tuon tason kysymykseen, Josefiina muistelee naurahtaen.

-Juttua riitti niin hyvin, että aika loppui tavallaan kesken. Ilmapiiri oli niin avoin ja mukava, että keskustelua olisi voinut jatkaa tuntikausia, nuoret tiivistävät.

Nuorten ääni osaksi hallituksen työtä

-Tapaamisen idea oli kerätä hallitukselle asioita, joita nuorten mielestä pitäisi parantaa. Puhuimme esimerkiksi kännykkäkiellosta ja siitä, onko se oikeasti tarpeellinen, Niklas valottaa.

-Tuli kyllä aidosti sellainen olo, että meidän mielipiteillämme on väliä, ja niitä tullaan hyödyntämään päätöksenteossa. Orpo kirjoitti meidän kommenttejamme muistiin ja alleviivasi tärkeimpiä kohtia, nuoret kertovat tyytyväisinä.

Terveisiä muille nuorille

-Kokemus oli todella hieno ja jos tällaisia tilaisuuksia tulee eteen, kannattaa niihin tarttua. Näin nuorten ääntä saadaan oikeasti kuuluviin, Josefina hehkuttaa.

-Omia mielipiteitä kannattaa tuoda rohkeasti esiin, miettimättä liikaa muiden kantaa. Asioista voi keskustella hyvässä hengessä, eikä kaverin kanssa tarvitse aina olla samaa mieltä. Muita kohtaan on kuitenkin hyvä olla kohtelias ja mukava, Niklas muistuttaa.