Kerbiili-auto kohtaa varhaisnuoria Keravalla

Renkaiden päällä liikkuvassa nuorisotilassa nuorisotyön ammattilaiset kohtaavat nuoria siellä, missä he milloinkin ovat. Toimintaa kehitetään yhdessä lasten ja nuorten kanssa.

Kerava tarjoaa liikkuvaa nuorisotyötä eri ikäisille lapsille ja nuorille

Keravalla tehdään liikkuvaa nuorisotyötä kahdessa toimintamuodossa: Kerbiili-toiminnassa, joka on suunnattu varhaisnuorille, ja Walkers-toiminnassa, joka on tarkoitettu yli 13-vuotiaille nuorille. Matkailuautoa hyödynnetään sekä iltapäivisin varhaisnuorten Kerbiili-toiminnassa että iltaisin hieman vanhempien nuorten Walkers-toiminnassa.

Tutustuimme Kerbiilin toimintaan nuoriso-ohjaaja Teemu Tuomisen ja kohdennetun nuorisotyön koordinaattori Mika Savolaisen opastuksella.

Kohdennetun nuorisotyön koordinaattori Mika Savolainen, nuoriso-ohjaaja Lotta Runkokari ja nuoriso-ohjaaja Teemu Tuominen Kerbiili-auton edessä.

Nuoret ohjaavat Kerbiilin toimintaa oman maun mukaiseksi

3–6-luokkalaisille varhaisnuorille suunnattu Kerbiili-toiminta alkoi Keravalla nykyisessä muodossaan kesäkuussa 2023. Toiminta perustuu vahvasti osallisuuteen. Nuorisotyöntekijät tekevät tiiviisti yhteistyötä lasten ja nuorten kanssa, jotta toiminta saadaan muokattua heidän näköisekseen. Lapset ja nuoret ovat vaikuttaneet merkittävästi Kerbiilin toiminnan muotoiluun ja ilmeeseen.

-Kerbiilissä tarjoamme monipuolista ohjattua toimintaa, ja se räätälöidään täysin asiakasryhmän toiveiden mukaiseksi. Autosta löytyy laaja valikoima viihdykettä, kuten kortti- ja lautapelejä, Nintendo Switch, matkakaiutin ja urheiluvälineitä. Kesäisin saadaan kiva terassi pystyyn auton kylkeen, kertoo Tuominen.

-Työn juuret lähtevät siitä, mitä lapset ja nuoret haluavat. Kerbiili liikkuu tiistaista torstaihin, ja konseptina on, että nuoret voivat itse kutsua Kerbiilin paikalle. Tavoitteenamme on edistää vuorovaikutusta siten, että nuoret ottavat itse aktiivisesti yhteyttä nuorisotyöntekijöihin ja nuorisopalvelut saapuvat heidän luokseen, selventää Savolainen.

Varhaisnuorten mielipiteitä on kysytty eri tavoin, kuten kyselyillä ja suorien keskusteluiden kautta. Keväällä 2024 järjestettiin koulukiertue, jonka aikana toimintaa esiteltiin kaikissa Keravan alakouluissa. Palautteiden ja toiveiden perusteella Kerbiiliin on tehty välinehankintoja ja auton toiminta-aikoja on muokattu vastaamaan entistä paremmin nuorten toiveita.

Kokemukset Kerbiilistä ovat olleet positiivisia

Liikkuvaa nuorisotyötä on tehty Keravalla jo vuodesta 2014, mutta Kerbiilin nykyinen toimintamuoto on vielä suhteellisen tuore ja se etsii paikkaansa kaupungissa. Viimeisen vuoden aikana kokemukset Kerbiilistä ovat olleet myönteisiä. Suurin osa varhaisnuorista, jotka ovat vierailleet Kerbiilissä, palaavat toiminnan pariin, mikä kertoo, että toiminnan parissa on viihdytty.

-Nuorilta tulevat yhteydenotot ovat aina ilo ja kohtaamisiin mennään erittäin mielellämme. Kun näemme nuoria, voimme myös jo suoraan sopia tapaamisen heidän kanssaan esimerkiksi seuraavalle päivälle, kertoo Tuominen.

-Olen tykännyt työstä Kerbiilin parissa. Toimintamme on oikeasti nuorten tarvelähtöistä ja hyvin muovautuvaa. Toiminnan kehittämisen suhteen olemme saaneet melko vapaat kädet ja on ollut hienoa työstää toimintatapojamme kimpassa nuorten ja kollegoiden kanssa, jatkaa Tuominen.

Savolaisen mukaan Kerbiili on toimintamuotona erittäin matalan kynnyksen nuorisotyötä. Parhaimmillaan nuorisopalvelut saapuvat nuoren luokse ilman, että nuoren tarvitsee tehdä mitään erityistä. Toiminta mahdollistaa myös sellaisten nuorten kohtaamisen, joihin muuten olisi vaikeampi saada yhteyttä.

Liikkuvan nuorisotyön avulla on mahdollista löytää sellaisetkin nuoret, joilla ei välttämättä vielä ole vielä omaa harrastusta ja nuorisotyön ammattilaiset voivat rohkaista nuoria heitä kiinnostavien harrastusten pariin. Esimerkiksi Harrastamisen Suomen mallin maksuttomat harrastukset tarjoavat matalan kynnyksen mahdollisuuden kokeilla itseä kiinnostavia asioita.

Tule mukaan toimintaan

Kerbiilin toiminnan kehittäminen jatkuu Keravalla edelleen. Toivotamme kaikki varhaisnuoret mukaan tutustumaan toimintaan!

Kerbiili kulkee tiistaista torstaisin klo 15-17:30. Voit kutsua Kerbiilin paikalle:

Lisätietoja