Kirjasto on koulun sydän

Sanotaan, että keittiö on kodin sydän. Siellä saa ravintoa ja kokemuksen yhdessäolosta. Kirjastosta löydämme hengen ravintoa ja sielläkin on kiva olla yhdessä.

Kurkelan koulussa kirjasto on aiemmin sijainnut käytävällä, mutta tänä keväänä kirjat ja niiden innokkaat lukijat saivat viihtyisän tilan, josta avautuu kaunis näkymä Kurkelan kallioille ja läheiselle asuinalueelle. Kirjasto on sisustettu oppilaiden toiveiden mukaisesti ja sieltä löytyy mukavien sohvien lisäksi säkkituoleja ja istuintyynyjä. Valtakunnallisen (22.-28.4.2024) Lukuviikon kunniaksi viritimme kattoon leikkivarjon, jonka alla on edelleen mukava viettää aikaa hyvän kirjan parissa.

Kirjastotilassa pidetään alakoulun oppilaille lukuvälkkiä kolme kertaa viikossa ja yläkoulun oppilaille kerran viikossa. Lukuvälkillä kuudennen luokan oppilaat ovat toimineet kirjastoapulaisina. Heidän tehtäviinsä on kuulunut kirjojen nimikoimista ja hyllyttämistä sekä lainojen merkitsemistä ja pienempien oppilaiden avustamista sopivien kirjojen löytämiseksi. Koulukirjastoon on saatu paljon uusia kirjoja huoltajien lahjoituksina ja pullonkeräystuotolla.

Kurkelan koulun kirjasto-opettajat Niina Palviainen ja Eija Halme osallistuvat Keravan kirjastovastaavien verkoston kokouksiin. Kokouksissa on mahdollisuus saada tietoa kaupungin kirjaston ajankohtaisista tapahtumista ja suunnitella yhteistyötä kirjaston ja koulun välillä. Verkostokokouksissa koulujen kirjastovastaavat jakavat toisilleen hyviä käytäntöjä ja sopivat yhteistyökuvioista esimerkiksi vierailusta toistensa koulukirjastoissa.

Lukemisen tukeminen

Kurkelan koulun kotiväenillassa 7.9.2023 apulaisrehtori Elina Aaltonen kertoi huoltajille lukutaidon ja -harrastuksen tärkeydestä. Hän myös kannusti huoltajia lukemaan lapsilleen ja antamaan jälkikasvulleen mallin lukevasta aikuisesta.

Lukemiseen houkutellaan koulumme 1.–9.-luokkalaisia monin eri tavoin. Luokat vierailevat ahkerasti kaupunginkirjastossa ja osallistuvat siellä järjestettäviin ohjattuihin tuokioihin. Oppilaat käyvät vinkkaamassa kirjoja toisilleen, esimerkiksi neljäsluokkalaiset ovat käyneet vinkkaamassa kirjoja tokaluokkalaiselle ja nyt tokaluokkalaiset ovat puolestaan innostuneet vinkkaamaan kirjoja toisilleen.

Lukeminen yhdistää myös kummiluokkien oppilaita; pienistä oppilaista on mukava kuunnella isomman oppilaan lukemista tai esitellä omaa orastavaa lukutaitoa omalle kummilleen. Kolmas- ja viidesluokkalaiset ovat tänä vuonna vinkanneet kirjoja toisilleen Bookflix-seinän välityksellä. Kaupungin kirjaston avulla luokissa on voinut toteuttaa kirjamaistiaisia ja lukupiiritoimintaa.

Kurkelan Lukuviikko

Valtakunnallisen Lukuviikon aikana 22.-28.4.2024 Kurkelan koulussa oli iloista lukemiseen liittyvää säpinää. Kirjallisuustietokilpailussa luokat kilpailivat keskenään vastaamalla lasten- ja nuortenkirjoihin liittyvään Forms-kyselyyn. Oikein vastanneiden kesken arvottiin pieni palkinto koko luokalle.

Yhtenä aamuna opettajat yllättivät oppilaat lukemalla runoja keskusradiosta. Mielikirjapäivänä sai tuoda oman mielikirjansa kouluun ja esitellä sen luokkakavereille. Samana päivänä oppilaat yrittivät arvata opettajien lapsuuden mielikirjoja yhdistämällä Niina-open luokan ikkunasta näkyvät kirjat oikeille opettajille.

Torstaina koulun ruokalassa järjestettiin suuri kirjavinkkaustapahtuma. Perjantaina hassuteltiin pukeutumalla kirjan hahmoiksi. Maanantaina 29.4. kirjastopedagogi Aino Koivula saapui komealla kirjastofillarilla Kurkelan koulun pihalle ja koulumme 1.–2.-luokkien oppilaat saivat lainata kärrystä mieluisaa luettavaa. Auringon paisteessa löytyi kivoja lukupaikkoja keinusta, kiipeilytelineeltä ja jopa hiekoituslaatikon kannella istuen.

Lukeminen rauhoittaa ja lohduttaa minua.

Kurkelan koulun oppilas

Oppilaiden ajatuksia lukemisesta ja koulukirjastosta:

”Lukeminen on minusta kivaa, kun saan tutustua uusiin kirjasarjoihin.”
”Pidän hauskoista ja jännittävistä kirjoista.”
”Lukeminen rauhoittaa ja lohduttaa minua.”
”Opin kirjoista uusia asioita.”
”Lukuvälkillä on ihanan rauhallista ja voin levätä siellä.”
”Menen lukuvälkälle, kun ulkona on huono sää.”
”Minusta on kiva lukea yhdessä kavereiden kanssa.”
”Kirjastovälkillä on hienoa, kun saa lukea erilaisia kirjoja.”

Kurkelan koulusta kirjasto-opet Eija ja Niina toivovat kaikille antoisia lukuhetkiä!

Lukutaito on elämäntaito ja tärkeä meille jokaiselle. Vuoden 2024 aikana julkaisemme kuukausittain lukemiseen liittyviä kirjoituksia.