Elinkeinopalveluiden uutiskirje 3/2024

Ajankohtaista asiaa keravalaisille yrittäjille.

Elinkeinojohtajan tervehdys

Arvoisat keravalaiset yrittäjät!

Elinkeinoelämän keskusliiton huhtikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten arviot suhdannetilanteesta ovat pysyneet synkkinä. Talouden laskusuhdanne koettelee erityisesti rakentamista sekä teollisuutta, kun taas palvelualat ovat kannatelleet Suomen taloutta ja etenkin työllisyyttä viime kuukausien aikana. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla puolestaan arvioi kevään 2024 Suhdanne-ennusteessaan heikon alkuvuoden painavan kuluvan vuoden talouskasvun 0,3 prosenttiin. Ennusteen mukaan teollisuustuotannossa tapahtuu kuitenkin käänne kasvuun ensi vuonna, ja myös rakennusala olisi hitaasti elpymässä.

Keravallakin niin työttömien työnhakijoiden määrä kuin yritysten konkurssit ovat olleet kasvussa loppuvuodesta 2023 ja vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä; konkurssiin on haettu erityisesti rakennusalan yrityksiä. Kunnissa uudiskohteiden rakentaminen on vähentynyt kasvaneiden kustannusten ja korkean korkotason vaikutuksesta. Keravalla rakennuslupia uusille asunnoille myönnettiin tammi-maaliskuussa 2024 yhteensä 54, lupahakemuksia oli vireillä 150. Tilanne on hieman heikompi kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana, mutta kuitenkin Suomen yleistä tilannetta parempi. Kauppalehtikin noteerasi 11.4. jutussaan ”Neljässä kaupungissa ei myönnetty yhtään rakennuslupaa kerrostaloille – Eräs paikkakunta erottui edukseen”, että väestöltään kasvava Kerava kulkee tässä vastavirtaan.

Keravalla on paljon hyvän kaupungin ominaisuuksia, jotka ovat tärkeitä yrittäjille ja yrittämisen edellytyksille. Viimeisen kuuden kuukauden aikana Keravalle on perustettu 160 uutta yritystä, mikä kertoo uskosta kaupungin potentiaaliin. Elinkeino-ohjelman toimeenpanolla, toimivilla sijoittumispalveluilla, yritysten ja investointien houkuttelemisella, osaavan työvoiman saatavuuden varmistamisella sekä työttömien tehokkaalla ohjaamisella työhön ja koulutukseen on keskeinen merkitys Keravan elinvoimaisuuden lisäämisessä.

Myös TE2024-uudistuksen myötä 1.1.2025 aloittava Keravan ja Sipoon työllisyysalue tuo uusia mahdollisuuksia yritys- ja työnantajapalveluiden kehittämiseen ja elinkeinoelämän palvelemiseen. Seuraava työllisyysalueen valmisteluun liittyvä tilaisuus keravalaisille ja sipoolaisille yrittäjille järjestetään Sipoossa Nikkilän Juhlatalossa 14.6., toivottavasti tavataan mahdollisimman monen kanssa teistä siellä.

Kertokaa ajatuksianne ja kysykää, jos jokin asia askarruttaa. Puhelimitse, sähköpostilla tai napatkaa hihasta – tavalla tai toisella, ollaan yhteyksissä!

Ippa Hertzberg
puh. 040 318 2300, ippa.hertzberg@kerava.fi

Henkilökuvassa Keravan kaupungin elinkeinojohtaja Ippa Hertzberg.

Juhlavuoden kaupunkitapahtuma 18.5.

Sydämessä sykkii Kerava -kaupunkitapahtuma juhlistaa 100-vuotiasta Keravaa yhteisöllisesti ja monimuotoisesti lauantaina 18.5. koko päivän kello 10 alkaen.

Tapahtumapaikat Aurinkomäellä, Paasikivenaukiolla, Puuvalonaukiolla, Kauppakaarella ja Keravan lukiolla ovat täynnä ilmaista ohjelmaa ja kivoja aktiviteetteja koko perheelle. Kävelykadulle sijoitettavilla teltoilla ja muilla esittelypisteillä kävijät pääsevät tutustumaan monipuolisesti kymmenien keravalaisten yritysten, yhdistysten, seurojen ja järjestöjen toimintaan, tuotteisiin ja palveluihin. Tapahtumapäivä huipentuu Aurinkomäelle kello 16, kun keravalaiskuorot yhdistävät äänensä ainutlaatuiseen Kerava 100 -suurkuoron yhteisesitykseen!

Tulossa on tosi kiva ja monipuolinen tapahtuma kaupunkilaisille, ja ennusteen mukaan säiden haltijakin näyttäisi olevan suosiollinen. Katso tapahtuman koko ohjelma.

TE2024-infoa ja aamupalaa tarjolla 14.6.

Keravan Yrittäjien Aamukahveilla ravintola Lounasosastossa 12.4. Keravan työllisyysjohtaja Martti Poteri ja Sipoon kunnan työllisyyspäällikkö Henna Piilo kertoivat runsaslukuiselle kuulijajoukolle Keravan ja Sipoon työllisyysalueen valmistelun tavoitteista ja etenemisestä sekä kaavaillusta palvelumallista alueen henkilö- ja työnantaja-asiakkaille. Katso tästä tilaisuudessa näytetty diaesitys.

Seuraava työllisyysalueen valmisteluun liittyvä tilaisuus järjestetään vuorostaan Sipoossa. Nikkilän Juhlatalossa (Vanha vesitorninmäki 1) perjantaina 14.6. klo 8-10 pidettävään tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki keravalaiset ja sipoolaiset yrittäjät. Tule kuulemaan ja kysymään TE2024-uudistuksesta sekä verkostoitumaan muiden yrittäjien kanssa kera aamiaisen! Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Työllistämisen kuntalisä

Työllistämisen kuntalisää voidaan myöntää yritykselle, yhdistykselle ja säätiölle, joka palkkaa keravalaisen vähintään 6 kuukautta työttömänä olleen työttömän työnhakijan. Tavoitteena on parantaa yritysten, yhdistysten ja säätiöiden työllistämismahdollisuuksia ja edistää työnhakijoiden sijoittumista työelämään.

Työttömyysaikaa ei vaadita, jos palkattava henkilö on vasta ammattiin valmistunut alle 29-vuotias keravalainen nuori. Tuen saamisen edellytyksenä on, että työsuhteen kesto on vähintään 6 kuukautta ja työaika vähintään 60 % alalla noudatettavasta täydestä työajasta.

Tuen suuruus on 500 euroa kuukaudessa ja sitä voidaan myöntää harkinnan perusteella 6–12 kuukauden ajaksi. Työnantaja hoitaa hakemisen. Kuntalisää voi saada yhtä aikaa palkkatuen kanssa.

Kesätyöseteleitä jäljellä

Keravan kaupunki tukee keravalaisten nuorten kesätyöllistämistä kesätyösetelillä. Keravan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kesätyöseteleitä jaetaan tänä vuonna yhteensä 100 kappaletta. Kesätyöseteli maksetaan työnantajalle, joka palkkaa kesätöihin keravalaisen 16–29-vuotiaan nuoren (syntynyt 1995–2008).

Yksi seteli on arvoltaan joko 200 euroa, kun kyseessä on vähintään kahden viikon mittainen työsuhde tai 400 euroa, kun kyseessä on vähintään neljän viikon mittainen työsuhde. Kesätyösetelit myönnetään hakemusten saapumisjärjestyksessä hyväksyttyjen määrärahojen puitteissa.

Kesätyöseteli on haettavissa 5.2.–9.6.2024, ja kesätyösetelin voi käyttää 1.5.–31.8.2024 välisenä aikana. Lisätietoa kesätyösetelin myöntämisen ehdoista ja hakemisesta.

Työntekijöille koteja kohtuuhinnalla

Haluamme Nikkarinkruunussa helpottaa nykyisten ja uusien työntekijöidenne asunnonhakua ja muuttoa tarjoamalla kohtuuhintaisia ja laadukkaita vuokra-asuntoja Keravalla. Työtekijä voi vuokrata itselleen ja perheelleen kohtuuhintaisen ja laadukkaan asunnon meiltä helposti ja nopeasti. Keskivuokramme on alle 14 €/m2. Nikkarinkruunun vapaarahoitteisia asuntoja vuokrataan myös työsuhdeasunnoiksi.

Tarjoamme yrityksien työntekijöille ja yrityksille kokonaisvaltaista palvelua asuntojen vuokrauksessa, jotta voitte keskittyä ydintoimintaanne. Yrityksenne voi siis jo rekrytointivaiheessa informoida, että autamme vuokra-asunnon kanssa. Autamme valitsemaan sopivan asunnon ja vuokranantajana huolehdimme asunnon ja kiinteistöjemme kunnossapidosta.

Haluamme olla avuksi helpottamassa nykyisten ja uusien työntekijöidenne asunnonhakua ja muuttoa Keravalle. Ota meihin yhteyttä – kerromme lisää. Lisätietoa: Nikkarinkruunulta koteja työntekijöille (pdf).

Vauhdita yrityksesi menestystä

Onko sinulla haasteita markkinoinnissa? Tai pitäisikö myyntiä tehdä enemmän, mutta et tiedä mistä aloittaisit? Nyt on hyvä hetki varmistaa, että tavoitat oikean yleisön ja teet markkinoinnista ja myynnistä tehokkaampaa. Voit lähteä liikkeelle miettimällä nykytilaasi: Tiedätkö, mistä myyntisi nykyisin tulee ja ketkä ovat asiakkaitasi? Tiedätkö, miten asiakkaat tekevät ostopäätöksen, mikä on heille merkityksellistä? Tiedätkö, miksi asiakas ostaa meiltä?

Ota yhteyttä niin käydään yhdessä läpi yrityksesi myyntitavoitteet tai mietitään, millä keinoilla markkinointi toisi teille parhaat tulokset. Varaa oma aikasi Keuken nopealle kehittämisklinikalle niin autamme sinua saavuttamaan tavoitteesi. Lue lisää klinikoista.

Voit varata ajan myös yrityskehittäjälle online-ajanvarausjärjestelmämme kautta: Varaa aika tästä.

Mega-yritystreffit 6.6. – ilmoittaudu mukaan!

Keuke järjestää torstaina 6.6. Uudenmaan Yrittäjien kanssa perinteeksi muodostuneet Mega-yritystreffit. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille yrityksille kokoon ja toimialaan katsomatta. Treffikalenteri auttaa sinua löytämään etukäteen ne yritykset, joiden kanssa haluat tavata. Ilmoittaudu siis mukaan ja täytä yrityskohtaiset tietosi. Tapahtumassa on myös hankinta- ja yritysneuvontakulma. Kulmassa sinulla on mahdollisuus päästä Keuken yrityskehittäjän kanssa juttusille sekä saada tietoa julkisista hankinnoista hankintaneuvojalta. Tervetuloa innostumaan ja verkostoitumaan!

Lue lisää ja ilmoittaudu täällä.

Tulevia tapahtumia

  • Sydämessä sykkii Kerava juhlavuoden kaupunkitapahtuma la 18.5. keskustassa
  • Keuken ja Uudenmaan Yrittäjien Mega-yritystreffit to 6.6. klo 17-20 Krapin Onnelassa
  • TE2024-aamukahvit yrittäjille pe 14.6. klo 8-10 Nikkilän Juhlatalossa (Vanha vesitorninmäki 1, Sipoo)
  • Keravan päivä su 16.6. keskustassa
  • Megarekry to 10.10. klo 10-14 Jumbo-Flamingossa
  • Hankintailta ke 6.11. klo 17-20 Lounasosastossa (Sortilantie 5)
  • Mun tulevaisuus -tapahtuma pe 22.11. klo 9-14 Keudassa (Sarviniitynkatu 9)