Keravalla kasvatuksen ja opetuksen henkilöstö ja oppilaat keppijumppaavat yhdessä

Keravalla edistetään päiväkotien ja peruskoulujen henkilöstön ja oppilaiden hyvinvointia keppijumpalla.

Keravan kaupunki toimii pilottikaupunkina Keppi & Porkkana -hyvinvointihankkeessa, jossa annetaan opettajille mahdollisuus tehdä oppilaiden kanssa keppijumppaa taukoliikuntana joka koulupäivä työajalla noin 10 minuutin ajan. Keppi on konkreettinen jumppaväline ja porkkana on saavutettu hyvinvointi ja hyvä olo.

Kevään 2023 aikana Keppi & Porkkana -hanke alkaa ensin noin tuhannen oppilaan ja opettajan voimin kaikissa Keravan peruskouluissa. Syyslukukaudella 2023 kaikki Keravan peruskoulujen noin 4500 oppilasta, opettajaa ja ohjaajaa tulevat hankkeeseen mukaan, ja keppijumppa järjestetään luokissa kaikissa kouluissa joka koulupäivä esimerkiksi liikuntavälitunnin aluksi. Päiväkodit ja esiopetus seuraavat perässä. Tavoitteena on luoda taukoliikunnasta pysyvä ilmiö Keravalle.

Keppijumpat toteutetaan ohjatusti videolta, joten opettajakin voi vain jumpata mukana. Jumppakepit ovat luokissa valmiina ja videot löytyvät helposti pilvestä.

Työhyvinvoinnin mallia koulumaailmaan

Idean isä on keravalainen painonnostovalmentaja Matti ”Masa” Vestman. Hän on perustanut Tempaus-Areena -painonnostosalin ja kehittänyt myös työhyvinvointimallin, jossa yritysten työntekijöille tarjotaan työajalla päivittäinen 10 minuutin taukoliikuntahetki. Tätä Tempaus-Areenalta tuttua työhyvinvointimallia sovelletaan nyt koulumaailmaan Keppi & Porkkana -hankkeessa.

–Sen jälkeen, kun Keppi & Porkkana -malli on saatu toimimaan kaikilla Keravan kouluilla, samaa mallia aletaan tarjota myös muiden kuntien käyttöön, Vestman kertoo.

Keravan kasvatuksen ja opetuksen toimialajohtaja Tiina Larsson näkee hankkeessa laajasti hyötyjä.

–Sen lisäksi että säännöllinen keppijumppa edistää monipuolisesti fyysistä hyvinvointia, lisää liikkuvuutta ja tarjoaa palauttavan tauon päivään, se edistää työyhteisöjen, päiväkotien ja koulujen sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Jumppaan voivat osallistua oppilaiden ja opetushenkilöstön lisäksi myös talon siistijät, keittiön väki ja hyvinvointialueen oppilashuollon työntekijät. Parhaassa tapauksessa siitä tulee oppilaille terveellinen tottumus, jonka he tartuttavat kotona vanhempiinsa ja sisaruksiinsa ja josta kehittyy liikunnallinen elämäntapa ehkä jopa koko perheelle, Larsson sanoo.

Viidessä viikossa merkittäviä tulosparannuksia

Keppi & Porkkana -hyvinvointihankkeen projektipäällikkö Tiia Peltonen ja Tempaus-Areenan hyvinvointivalmentaja Jouni Pellinen tekivät esiselvityksen syksyllä 2022 Keravanjoen koulun 5.- ja 8.-luokkalaisten ryhmille sekä Keravan lukion ensimmäisen vuosikurssin ryhmälle. Oppilaat testattiin liikkuvuustestein ennen keppijumppajakson alkua ja sen lopuksi.

Esiselvityksen aikana oli yhteensä 14 kertaa ohjattua keppijumppaa viiden viikon aikana. Keppijumpissa tehtiin painonnostosta tuttuja liikkeitä, kuten syväkyykkyjä, pystypunnerruksia ja erilaisia vetoliikkeitä.

Peltosen mukaan kaikissa ryhmissä saatiin aikaan merkittäviä tulosparannuksia – esimerkiksi tempausvalan (syväkyykky keppi suorilla käsillä pään yläpuolella) suoritti hyväksytysti alkutestissä vain 44 prosenttia oppilaista, ja lopputestissä jopa 84 prosenttia testatuista onnistui tempausvalassa. Pienessä ajassa tapahtui siis 40 prosenttiyksikön parannus.

–Lisäksi valtaosalla eli 77 prosentilla oppilaista liikkuvuus parani 14:n keppijumppakerran jälkeen. Monet kertoivat itsearvioinnissa myös keskittymisensä oppitunneilla ja jaksamisen koulussa parantuneen jumppien jälkeen, Peltonen sanoo.

Esiselvityksessä testattiin samalla myös, että keppijumppaa pystyy hyvin toteuttamaan luokkaympäristössä.

Keppi-triviaa

  • Jumppakeppejä on valmiina 1000 kpl kevättä varten. Jos ne laitettaisiin peräkkäin, niistä tulisi 1,2 kilometriä pitkä jono.
  • Jumppakepit on päällystetty tarralla käsityönä Keravalla ja tarroja on painettu yhteensä 1180 metriä.
  • Luokissa jumppakeppejä säilytetään keppipusseissa, joita varten kangasta on painettu 31,5 metriä.
  • Ukrainalainen Iryna Kachanenko ompelee keppipussit Keravan Tempaus-Areenalla.

Keppipussit ompelee ukrainalainen Iryna Kachanenko.

Lisätietoja

Keravan kasvatuksen ja opetuksen toimialajohtaja Tiina Larsson, puh. 040 318 2160, tiina.larsson@kerava.fi
Tempaus-Areenan perustaja Matti Vestman, puh. 040 7703 197, matti.vestman@tempaus-areena.fi
Keppi & Porkkana -hyvinvointihankkeen projektipäällikkö Tiia Peltonen, puh. 040 555 1641, tiia.peltonen@tempaus-areena.fi