Hyvä tietää

Tällä sivulla on opiskelijalle tietoa Slice-mobiiliopiskelijakortin käyttöönotosta, opiskelijoiden HSL:n ja VR:n alennuslipuista, opintojen aikana käytettävistä ohjelmista, käyttäjätunnuksista, salasanan vaihtamisesta.

Slice-mobiiliopiskelijakortin käyttöohjeet

Keravan lukion opiskelijana olet oikeutettu maksuttomaan Slice-mobiiliopiskelijakorttiin. Kortilla voit lunastaa muun muassa VR:n ja Matkahuollon opiskelijaedut, sekä tuhannet Slice-opiskelijaedut halki Suomen. Kortti on helppokäyttöinen, maksuton ja voimassa koko opiskelujesi ajan Keravan lukiossa.

 • Ohjeet opiskelijakortin tilaamiseen Wilmassa ja Slice.fi -palvelun sivuilla.

  Ennen opiskelijakortin tilausta sinun pitää tarkastaa koululle ilmoittamasi sähköpostiosoite ja antaa lupa tietojesi siirtoon opiskelijakortin myöntämistä varten. Seuraa oheisia ohjeita tarkasti.

  Sähköpostiosoite ja tietojen siirtolupa annetaan Wilmassa olevilla lomakkeilla. Kirjaudu Wilmaan tietokoneella tai puhelimen selaimen kautta päästäksesi lomakkeille.

  Wilman lomakkeita ei voi täyttää Wilman mobiilisovelluksessa!

  Näin tarkastat koululle ilmoittamasi sähköpostiosoitteen Wilmassa:

  Ennen opiskelijakortin käyttöönottoa tarkasta Wilmasta koululle ilmoittamasi sähköpostiosoite. Opiskelijakortin aktivointitunnukset tulevat tähän sähköpostiin, joten ilmoita toimiva sähköpostiosoite.

  1. Mene Wilmassa välilehdelle Lomakkeet.
  2. Valitse lomake Opiskelijan omat tiedot – muokkaus.
  3. Korjaa tarvittaessa lomakkeelle sähköpostiosoitteesi ja tallenna muutokset.

  Anna lupa tietojen siirtoon Slice.fi -palveluun opiskelijakortin aktivointia varten

  1. Mene Wilmassa välilehdelle Lomakkeet.
  2. Valitse lomake Opiskelijailmoitus (huoltaja ja opiskelija) – opiskelijan lomake.
  3. Mene kohtaan “Tietojen luovutuslupa sähköistä opiskelijakorttia varten”.
  4. Laita rasti kohtaan “Annan luvan tietojen siirtoon Slice.fi -palvelulle maksuttoman opiskelijakortin toimittamista varten”.

  Tietosi siirtyvät 15 minuutin sisällä Slicelle.

  Lataa Slice.fi -sivuille valokuvasi ja täytä tietosi opiskelijakorttia varten

  1. Siirry 15 minuutin kuluttua osoitteeseen slice.fi/upload/keravanlukio
  2. Lataa sivuille valokuvasi ja täytä tietosi opiskelijakorttia varten.
  3. Klikkaa ruutua hyväksyäksesi: “Tietoni saa luovuttaa Slice.fi:lle maksuttoman opiskelijakortin toimittamista varten.”
  4. Painamalla “Tallenna tiedot”-painiketta tilaat opiskelijakortin aktivointitunnukset sähköpostiisi.
  5. Saat hetken kuluttua Sliceltä sähköpostin, jossa on aktivointitunnukset omalle kortillesi. Jos aktivointitunnuksia ei näy sähköpostissasi, tarkasta sähköpostin roskapostikansio ja kaikki viestit -kansio.
  6. Lataa Slice.fi -sovellus omasta sovelluskaupastasi ja kirjaudu sisään saamillasi aktivointitunnuksilla.

  Kortti on valmis. Nauti opiskelijaelämästä ja hyödynnä tuhannet opiskelijaedut läpi Suomen!

 • Voit nollata itse tunnuksesi osoitteessa Slice.fi/resetoi

  Kirjoita sähköpostiosoitekenttään sama osoite, jonka olet ilmoittanut Wilmassa henkilökohtaiseksi sähköpostiosoitteeksesi. Saat hetken kuluttua sähköpostiisi linkin, jota klikkaamalla saat uudet aktivointitunnukset.

  Mikäli linkki ei näy sähköpostissasi, tarkasta sähköpostin roskapostikansio ja kaikki viestit -kansio.

 • Opiskelijakortin voivat ottaa käyttöön Keravan lukion päätoimiset opiskelijat. Kortti ei ole käytettävissä lukion aineopiskelijoilla eikä vaihto-opiskelijoilla.

  Opintojen päättymisestä siirtyy koululta automaattisesti tieto Slice.fi -palveluun, kun valmistut tai eroat Keravan lukiosta.

 • Jos tunnusten aktivoinnin kanssa on ongelmia, ota yhteyttä sähköpostilla tukeen osoitteeseen: info@slice.fi.

  Jos Wilman lomakkeiden kanssa on ongelmia, ota yhteyttä sähköpostilla: lukio@kerava.fi

Keravan lukion Slice-mobiiliopiskelijakortin kuva.

Opiskelijaliput ja opiskelija-alennukset

Keravan lukion opiskelijat saavat opiskelija-alennuksen HSL:n ja VR:n lippuihin.

 • HSL:n opiskelija-alennus kausilipusta

  Jos opiskelet päätoimisesti ja asut HSL-alueella voit ostaa kausilippuja alennettuun hintaan. Kerta-, arvo- ja lisävyöhykelipuista alennusta ei myönnetä.

  HSL:n sivuilta löydät ohjeet ja tarkemmat tiedot, milloin olet oikeutettu opiskelija-alennukseen sekä alennusprosentin. Lipun voit ostaa HSL:n sovelluksella tai poikkeustapauksissa HSL:n matkakortilla. Ohjeet opiskelijalipun ostamiseen ovat HSL:n sivuilla oheisessa linkissä. HSL-sovellukseen voit aktivoida alennuksen itse sovelluksessa. HSL-kortille se päivitetään palvelupisteessä. Oikeus opiskelija-alennukseen pitää uusia vuosittain.

  Lue opiskelija-alennuksen ohjeet HSL:n sivuilta

  VR:n opiskelija-alennukset ja lastenliput alle 17-vuotiaille

  Keravan lukion opiskelijat saavat lähi- ja kaukojunissa VR:n ohjeiden mukaiset alennukset joko alle 17-vuotiaiden lastenlipulla, Slice.fi mobiiliopiskelijakortilla tai muilla VR:n hyväksymillä opiskelijakorteilla.

  Slice.fi mobiiliopiskelijakortilla Keravan lukion opiskelija todistaa oikeutensa opiskelija-alennukseen lähi- ja kaukojunissa. Lataa Slice-mobiiliopiskelijakortti edellä olevia ohjeita noudattaen puhelimeesi.

  Lue opiskelijakortin ohjeet VR:n sivuilta

  Alle 17-vuotiaat voivat matkustaa lastenlipulla lähi- ja kaukojunissa

  Alle 17-vuotiaat voivat matkustaa lastenlipulla lähi- ja kaukojunissa. Alennuksen saa VR:n lähiliikenteen kertalipusta, kausilipusta ja sarjalipusta.

  Lue lastenlippujen ohjeet VR:n sivuilta

   

Tietokoneet, käyttöoikeussitoumukset ja ohjelmat

Opiskelijoille tietoa tietokoneiden käyttöönotosta ja ylläpidosta, opiskelijoiden käytössä olevista ohjelmista, käyttäjätunnuksista, salasanojen vaihtamisesta sekä opetusverkkoon kirjautumisesta.

 • Nuorten lukiokoulutuksen opiskelija saa Keravan kaupungilta opintojen ajaksi maksutta käyttöönsä kannettavan tietokoneen.

  Tietokonetta on opintojen joustavan toteutumisen tähden kuljetettava mukana oppitunneilla. Koneella opetellaan opintojen aikana käyttämään sähköistä koejärjestelmää, jolla opiskelija suorittaa sähköiset kurssikokeet sekä ylioppilaskokeet.

 • Kannettavien tietokoneiden osalta käyttöoikeussitoumus tulee palauttaa allekirjoitettuna ryhmänohjaajalle ensimmäisenä koulupäivänä tai viimeistään koneen luovutustilanteessa. Opiskelijan tulee noudattaa sitoumuksessa määrättyjä ohjeita ja pitää koneesta hyvää huolta opintojensa ajan.

 • Oppivelvollinen opiskelija

  Oppivelvollinen opiskelija saa opintojen alussa kaksi USB-muistitikkua Abitti-kokeessa käyttäväksi. Rikkoutuneen tikun tilalle saa uuden USB-tikun. Kadonneen tikun tilalle tulee itse hankkia uusi vastaavanlainen USB-muistitikku.

  Ei-oppivelvollinen opiskelija

  Opiskelijan tulee hankkia itselleen kaksi USB-muistitikkua (16GB) abittikokeita varten.

 • Kaksoistutkinto-opiskelija hankkii tietokoneen itse tai käyttää ammattiopistossa saamaansa konetta

  Tietokone on lukio-opinnoissa välttämätön opiskeluväline. Keravan lukio antaa käyttöön kannettavat tietokoneet vain nuorten lukiokoulutuksen opiskelijoille.

  Lukiossa opiskelevien kaksoistutkinto-opiskelijoiden tulee itse hankkia tietokone tai käyttää ammattiopistosta saamaansa konetta. Oppivelvolliset opiskelijat saavat tietokoneen omasta varsinaisesta oppilaitoksestaan.

  Opiskelijan tulee hankkia itselleen kaksi USB-muistitikkua abittikokeita varten

  Opiskelijan tulee hankkia itselleen kaksi kappaletta USB-muistitikkua (16GB) abittikokeen tarpeisiin. Oppivelvollisille kaksoistutkinto-opiskelijoille lukio antaa opintojen alkuvaiheessa kaksi USB-muistitikkua.

 • Nuorten lukiokoulutuksessa opiskeleva opiskelija saa seuraavat ohjelmat käyttöönsä opintojensa ajaksi:

  • Wilma
  • Office365-ohjelmat (Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Teams, OneDrive-pilvitallennustila ja Outlook-sähköposti)
  • Google Classroom
  • Muita opetukseen liittyviä ohjelmia, joiden käyttöönotosta opettajat antavat ohjeet
 • Ohjelmien käyttöopastuksen opiskelija saa opintojensa alussa pidettävällä KELU2-kurssilla. Kurssien opettajat, ryhmävastaavat ja tieto- ja viestintätekniikan tvt-tutorit neuvovat ohjelmien käytössä tarvittaessa. Hankalammissa tilanteissa apuun saadaan oppilaitoksen tvt-vastaavat.

 • Opiskelijoiden käyttäjätunnus ja salasana tehdään opintotoimistossa opiskelijaksi ilmoittautumisen yhteydessä.

  Käyttäjätunnus on muotoa etunimi.sukunimi@edu.kerava.fi

  Keravalla on käytössä yhden käyttäjätunnuksen periaate eli opiskelija kirjautuu kaikkiin Keravan kaupungin ohjelmiin samalla tunnuksella.

 • Jos nimesi vaihtuu ja haluat muuttaa uuden nimesi myös käyttäjätunnukseesi etunimi.sukunimi@edu.kerava.fi, ole yhteydessä opintotoimistoon.

 • Opiskelijan salasana vanhenee kolmen kuukauden välein, joten opiskelijan tulee kirjautua Office365:n linkin kautta nähdäkseen, onko salasana vanhenemassa.

  Jos se on vanhenemassa tai jo vanhentunut, salasanan pääsee vaihtamaan kyseisessä ikkunassa, jos vanha salasana on tiedossa.

  Ohjelma ei lähetä ilmoitusta vanhenevasta salasanasta.

 • Salasana vaihdetaan Office365-kirjautumislinkin kautta

  Kirjaudu ensin ulos Office365:stä, muuten ohjelma hakee vanhan salasanan eikä kirjautuminen onnistu. Avaa incognito-ikkuna tai toinen selain, jos olet tallentanut vanhan salasan ohjelmaan.

  Salasana vaihdetaan Office365:n kirjautumisikkunassa, joka on osoitteessa portal.office.com. Palvelu ohjaa käyttäjän kirjautumissivulle, jossa salasanan vaihtaminen onnistuu merkitsemällä rastin kohtaan “Salasanan vaihtaminen”.

  Salasanan pituus ja muoto

  Salasanassa tulee olla vähintään 12 merkkiä, sisältäen isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita sekä erikoismerkkejä.

  Salasana vanhentunut ja muistat vanhan salasanasi

  Kun salasanasi vanhenee ja muistat vanhan salasanasi, niin voit käydä vaihtamassa sen Office365:n kirjautumisikkunassa osoitteessa portal.office.com.

  Salasana unohtunut

  Jos olet unohtanut vanhan salasanasi, tulee sinun käydä opintotoimistossa vaihtamassa salasanasi.

  Salasanaa ei voi vaihtaa Wilman kirjautumisikkunassa

  Salasanaa ei voi vaihtaa Wilman kirjautumisikkunassa vaan se on vaihdettava edellä mainitun ohjeen mukaisesti Office365:n kirjautumisikkunassa. Siirry Offce365:n kirjautumisikkunaan.

 • Opiskelijalla on käytettävissä viisi Office365-lisenssiä

  Opiskelija saa opintonsa aloitettuaan viisi Office365-lisenssiä, jotka hän voi asentaa käytössään oleviin tietokoneisiin ja mobiililaitteisiin. Ohjelmat ovat Microsoft Office -ohjelmia eli Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams ja pilvitallennustila OneDrive.

  Käyttöoikeus päättyy, kun opinnot päättyvät.

  Ohjelmien asentaminen eri laitteille

  Ohjelmat voi asentaa Office365-ohjelmasta eri käyttöjärjestelmille.

  Pääset lataussivulle kirjautumalla Office365:n palveluihin. Valitse kirjautumisen jälkeen avautuvasta ikkunasta OneDrive-kuvake ja kun pääset OneDriveen, valitse Office365 yläpalkista.

 • Keravan lukion opiskelijat voivat yhdistää omat mobiililaitteensa ja tietokoneensa langattomaan EDU245-verkkoon.

  Näin yhdistät laitteesi langattomaan EDU245-verkkoon

  • wlan-verkon nimi on EDU245
  • verkkoon kirjaudutaan opiskelijan omalla mobiililaitteella tai tietokoneella
  • verkkoon kirjaudutaan opiskelijan käyttäjätunnuksella ja salasanalla, kirjautumistunnus on muotoa etunimi.sukunimi@edu.kerava.fi
  • salasana tallentuu koneelle, kun AD-tunnuksen salasana vaihtuu, pitää sinun vaihtaa myös tämä salasana