Kulttuurihistorialliset valokuvakokoelmat

Valokuvakokoelmissa on tuhansia Keravan historiaan liittyviä valokuvia, negatiiveja ja diakuvia, joista vanhimmat ovat 1800-luvun lopulta. Kuvakokoelmat painottuvat miljöökuviin, rakennuksiin ja kaupunkikuviin, mutta sisältävät myös alueen asukkaista ja tapahtumista kertovaa kuva-aineistoa. Merkittävä osa kulttuurihistoriallisen kokoelman valokuvista, yli 12 000 kpl, on selattavissa Finna-hakupalvelussa.

Kaikki Keravaan liittyvät kokoelmat

Siirry Finnaan selaamaan aineistoja.

Aineistoja teemoittain

Kaupunkikuvaa 1960–90-luvuilta
Ornon valaisintehdas- ja tuotanto
Sariolan tivoli ja sirkus
Oppia ikä kaikki – Keravan yhtenäiskoulu 100-vuotta
Heikkilän tilan ja kotiseutumuseon vaiheita
Keravan puusepäntehdas ja Stockmannin piirustuskonttori

Kaupunkikuvaa 1960–90-luvuilta

Osiosta löytyy laaja otanta keravalaista kaupunkikuvaa 1960–1990-luvuilta. Mukana on ilmakuvia eri kaupunginosista, kehittyvän kaupungin alueiden ja rakennuskannan dokumentointia sekä elämänmakuista kuvaa keravalaisista ja tapahtumista.

Tutustu kaupunkikuvaan 1960-90-luvuilta Finnassa.

Kuva: Tuulipuvun takkeihin pukeutuneita poikia istumassa leikkipuiston aidalla, 1980–1989, Timo Laaksonen, Sinkka.

Ornon valaisintehdas- ja tuotanto

Vuodesta 1921 toimineen valaisinvalmistaja Taidekomo Ornon toiminta siirtyi Keravalle vuonna 1937. Kokoelmasta löytyy valokuvia tehtaan toiminnasta, työntekijöistä ja tuotteista sekä laaja suunnittelupiirustus- ja asiakirja-arkisto.

Tutustu Ornon tuotantoon Finnassa.

Kuva: Oy Orno Ab:n valmistamia riippuvalaisimia metallin sävyissä, 1970–1979, Kalevi Hujanen, Sinkka.

Sariolan tivoli ja sirkus

Keravalla vaikuttavan Sariolan tivoli- ja sirkussukuun liittyvä aineisto avaa mielenkiintoisen kurkistuksen aikakauteen, jolloin kiertävien tivolien painopiste oli toinen toistaan kiehtovammissa sirkusesityksessä. Kokonaisuuden uudemmissa kuvissa näkyvät huvilalaitteiden kieppuvat kävijät. Kuvien lisäksi kokoelmista löytyy laaja otanta sirkusperinteitä ja -esiintyjiä kuvaavia postikortteja sekä painokuvia.

Tutustu Sariolan tivoliin ja sirkukseen Finnassa.

Kuva: Suomen Tivolissa esiintynyt sirkusnorsu Dicki Tove domptöörinsä kanssa, 1937, tuntematon kuvaaja, Sinkka.

Oppia ikä kaikki – Keravan yhtenäiskoulu 100-vuotta

Vuonna 2021 sata vuotta täyttäneen Keravan yhtenäiskoulun kokoelma esittelee vaiheita opin tiellä 1930-luvulta lähtien. Oppilaitos on nykyään nimeltään Sompion koulu ja se toimii Keravalla Sompion kaupunginosassa.

Tutustu Oppia ikä kaikki aineistoihin Finnassa.

Kuva: Nuoria seisomassa Sompion koulun etupihalla, 1988, Liisa Koivuranta, Sinkka.

Heikkilän tilan ja kotiseutumuseon vaiheita

Heikkilän vanha maakirjatalo oli 1500-luvun alusta 1920-luvun alkuun sukutila, eli yksi ja sama suku asutti ja viljeli sen maita. Tilan maat kattoivat aikoinaan suuren osan Keravan ydinkeskustaa, Sampolan kaupunginosan ja osan Kalevaa. Tila avautui museona 1957. Museohankkeen käytännön toteutuksen ja talonpoikaiselämää esittelevien museokokoelimien kartuttamisen otti vastuulleen kotiseutuyhdistys Kerava-Seura ry.

Tutustu Heikkilän tilan ja kotiseutumuseon vaiheisiin Finnassa.

Kuva: Keravan päivän juhlintaa Yli-Heikkilän museoidun päärakennuksen edustalla 1967. Etualalla historialliseen rooliasuun pukeutunut mies hevosen kanssa, Kalle Kuittinen, Sinkka.

Keravan puusepäntehdas ja Stockmannin piirustuskonttori

Keravan puusepäntehdas sai alkunsa vuonna 1908 ja kasvoi nopeasti yhdeksi maamme uudenaikaisemmista puusepäntehtaista. Vuonna 1919 Stockmannista tuli tehtaan pääosakas ja tavaratalon piirustuskonttorissa tehtaalle huonekaluja suunnittelivat alusta alkaen monet ajan nimekkäimmistä sisustusarkkitehdeistä. Huonekalujen lisäksi piirustuskonttorissa suunniteltiin sisustuksia niin julkisiin kuin yksityisiin kohteisiin.

Tutustu puusepäntehtaan ja piirustuskonttorin vaiheisiin Finnassa.

Kuva: Maalaamo Keravan Puusepäntehtaalla, 1940-luku, Kolmio / Valokuva Kolmio Oy, Sinkka.