Keravan kartano

Keravan kartano_päärakennus.JPG

Kartanon kesäkahvilakausi 2017 on päättynyt. Kiitos kesästä!

Kartanon vuokraus on tauolla lokakuun 2017 ajan.

Varausmahdollisuuksista talvikaudelle 2017-2018 tiedotetaan kartanon talvikäytön varmistuttua.

 
 
Keravan kartano, eli Humleberg, sijaitsee Keravanjoen rannalla kauniissa pihapiirissä.

Keravan kartano -meidän yhteinen kesähuvilamme

Kesällä 2017 Keravan kartanoa luotsaa Keravan kaupungin yhteisöllisyys- ja kaupunkiaktivismitiimi yhdessä kahvilayrittäjän kanssa. Kesän aikana testataan erilaisia ideoita ja esitellään uusia toimintamuotoja.

Keravan kartano on kaupungin uinuva helmi. Toukokuussa kartanon äänimaailma täytyy linnunviserryksestä ja kesäkuussa nautitaan kukkaan puhjenneesta kartanon pihapiiristä. Heinäkuussa kartano kutsuu hiljaisuuteensa. Elokuun pimenevät illat vietetään omenapuiden katveessa. Keravan kartanolla viihtyy niin aurinkoisella kuin sateisellakin säällä. Sateen ropina ja hirsinen kartano sulkee lempeään huomaansa kahvittelijat ja kirjoihinsa uppoutujat.

Kartano ei valitettavasti ole esteetön. Kartanon alueen kaavaa ja kartanon suojeltasoa määritellään parhaillaan. Esteellisyys ratkaistaan kehitystyön ja kartanon tulevasta käytöstä päättämisen myötä.

Tilavaraus ja hinnasto

Tilojen varaaminen:

Kartanon vuokraus on tauolla lokakuun 2017 ajan.

Varausmahdollisuuksista talvikaudelle 2017-2018 tiedotetaan kartanon talvikäytön varmistuttua.

  • Kokoustilat ja yksityistilaisuudet varataan kaupungin tilavarausjärjestelmän kautta: tästä. Varaajille toimitetaan käyttösopimus ja toimintaohjeet varauksen vahvistamisen yhteydessä. Lue alta, minä kellonaikona tilat ovat käytettävissä.
  • Työtilat, tapahtumasuunnitelmat sekä säännöllisen toiminnan tiedustelut ja varaukset voi lähettää kartanotiimin yhteiseen sähköpostiosoitteeseen: keravankartano@kerava.fi Varaukset vahvistetaan saapumisjärjestyksessä. Työtiloja on tarjolla heinäkuuksi kaksi kappaletta, muut ajat on varattu.

Vuokrattavissa olevat tilat

Kartano on ihastuttava ja erilainen paikka järjestää kokous tai muu kokoontuminen. Tätä tarkoitusta varten tiloja on käytössä seuraavasti:

Kahvilan aukioloaikoina ma-ti 14-18, ke-pe 12-18, la 11-17 ja su 12-17

  • ma-su kahvilan ollessa auki kartanon yläkerrasta on varattavissa huone kokouksia tai juhlia varten (max 14 hlö). Mikäli tilaat tarjoilut ja tilaisuuden kahvilan kautta, tilaisuuteesi voidaan osoittaa alakerran asiakaspaikkoja max 20 henkilölle.

Kahvilan ollessa kiinni alakerta kokouskäytössä arkiaamuisin

  • yksi tai kaksi huonetta (max 14 hlö ja/tai max 20hlö) ma-ti klo 8-13 ja ke-to 8-11

Koko kartano illaksi käyttöön yksityistilaisuuksia varten

Kartano soveltuu hienosti myös ilta-ajan kesäjuhlien pitämiseen ja kaveriporukoiden kokoontumispaikaksi. Kartanon illat kahvilan sulkemisen jälkeen on varattu näitä yksityistilaisuuksia varten. Koko kartanon päärakennus ja pihapiiri ovat yksityistilaisuuden varaajan käytössä ma-pe klo 19.00 - 02.00 ja la-su klo 18.00 - 02.00. Varaaja voi käyttää kartanon pääkeittiötä ja tuoda omat tarjottavansa ja juotavansa. Tarjottavia voi hankkia myös kahvilayrittäjältä. 


Varauksissa huomioitavaa

  • Kokous- tai kokoontumistilan varaaja voi ostaa tilaisuuteen tarjottavat kahvilayrittäjältä tai tuoda omat eväät. Omien eväiden tuominen kahvilan aukioloaikana sopii, jos varaaja ei tarvitse niiden esille laittoa varten lainkaan kartanon pääkeittiötä tai astioita. Tällöin varaajalla on käytössään pienkeittiö (jääkaappi, mikro, kahvin- ja vedenkeitin).
  • Mikäli tilaat tarjoilut kartanon kahvilasta, ajoissa voidaan joustaa ja asiakaspaikkoja antaa enemmän tilaisuutesi käyttöön. Voit mainita varauksesi yhteydessä, jos haluat tarjouksen kahvilalta tai ottaa suoraan yhteyttä info@kinuskilla.fi
  • Kartanon pihapiiri on varaajan käytössä. Terassia käytetään yhteisesti kahvila-asiakkaiden kanssa kahvilan ollessa auki.

 

Vuokraushinnasto

Vuokrahinnat (sis. alv 24)yksityinen, yritysyhdistys ja vastaavat, kaupungin oma käyttö
yksityistilaisuus, ma-pe, ennen kahvilan aukeamista, alakerta 1-2 huonetta 30 €20 €h
kokous- tai juhlatila, yksi huone max 14hlö yläkerrassa tai asiakaspaikkoja alakerrasta kahvilan aukioloaikoina15 €10 €h
yksityistilaisuus, ma-to, koko kartano, klo 19.00-02.0060 €40 €1-6h
yksityistilaisuus, pe, koko kartano, klo 19.00-02.00150 €150 €1-7h
yksityistilaisuus, la tai su, koko kartano, klo 18.00-02.00200 €200 €1-8h
työtila: pöytäpaikka ja yhteistilojen käyttö yläkerrassa, ma-pe 8.00-16.00 (pl. pe klo 8-9 yläkerran siivous), 15.5.-31.5. 20€40 €40 €kesä-, heinä- tai elokuu /kk
pihan käyttö, sis. kartanon avaaminen15 €0 €h
jooga/pilates terassi/kartanon yläaula kahvilan aukiolon ulkopuolella la- tai su-aamu, sis.kartanon avaaminen10 €10 €h
avoimien tapahtumien järjestäminen, yhdistykset, yhteisöt ja yrityksetneuvotellaan erikseen 


Kartanon elämää

Yhteisöllinen työtila

Kartanorakennuksen yläkerta vuokrataan arkipäiviksi, ma-pe klo 8.00 - 16.00 (pl. pe klo 8.00-9.00, jolloin tiloja siivotaan), yhteisölliseksi työtilaksi. Viime kesänä työtila oli hitti ja kartanon ilmapiiri siivitti luovuuteen. Työtiloja on tänä kesänä tarjolla kahden huoneen verran. Tämä tarkoittaa neljää työpistettä. Huoneista voi varata työpisteen toukokuuksi (15.5. alkaen), kesäkuuksi, heinäkuuksi tai elokuuksi tai koko kaudeksi (3,5kk). Työtiloja on tarjolla enää kaksi heinäkuuksi, muut ajat ja paikat ovat menneet. Työtiloja vuokranneilla on käytössään pienkeittiö (jääkaappi, veden- ja kahvinkeitin), vessat ja kartanon langaton verkkoyhteys. Kartanon alakerrassa voi olla samanaikaisesti työtilojen käyttöaikana toimintaa ja kahvilan aukioloaikoina yläkerrassa vierailee myös taulujen katselijoita.

Kartanon eläimet

Kartanon pihalla määkii tänä kesänä kaksi pikkuruista karitsaa uuhi seuranaan. Aamuvirkkujen kaveriksi hankittiin kukko ja ihasteltavaksi kolme kanaa. Eläinten hoidosta vastaa työpaja Jengan nuoret ja kartanon emäntä. Eläimet ilahtuvat varmasti myös kartanon vierailijoiden seurasta. Eläimet ovat varmasti tavattavissa kahvilan aukioloaikoina, ja yleensä aamusta alkaen. Mikäli haluat varmistaa, että eläimet ovat paikalla, ota etukäteen yhteys Anna Roströmiin 040 318 3600.

Kahvilayrittäjä

Kellokosken ruukkialueella sijaitseva Kinuskilla-kahvila laajenee Keravan kartanolle. Yrittäjä aikoo kehittää kartanon toimintaa monipuolisesti ja hyödyntää miljöötä. Kahvila on auki ma-ti klo 14-18, ke-pe 12-18, la 11-17 ja su 12-17. Juhannuksena kahvila on suljettu.

Taidenäyttely ja kanoottivuokraus

KuumArt ry kokoaa perinteiseen tapaan kartanon seinille eri taiteilijoiden teoksista näyttelyn. Kuka tahansa voi ehdottaa teoksiaan näyttelyyn. Kysy lisää KuumArtilta. Varsinaista 1.6. avautuvaa näyttelyä ennen tiloissa on esillä Väliaikaista-näyttely. Näyttely on avoinna kahvilan aukioloaikoina.

Kartanolta voi tänäkin kesänä vuokrata kahvilan aukioloaikoina Keravan Ladun kanootteja. Kanootit lasketaan Keravanjoelle kauniin kivisillan kupeesta. Kanoottivuokraus ei ole vielä alkanut (tilanne 12.6.)


Kesäajan retkikohde ryhmille

Kartano on loistava kesäajan käyntikohde erilaisille ryhmille. Käyntiä varten ei tarvitse varata kokoushuonetta, mutta wc-tilojen ja pienkeittiön avaamista varten on tehtävä varaus, mikäli retki tehdään kahvilan aukiolojen ulkopuolella. Kahvilan ollessa auki terassi on ryhmien ja asiakkaiden yhteiskäytössä. Yhdistykset ja kaupungin omat ryhmät voivat järjestää tällaisia tilaisuuksia maksutta, yrityksiltä kerätään pieni korvaus. Tilaisuuksiin voi tilata tarjottavat kahvilayrittäjältä tai tuoda omat eväät. Tilaisuuden varaajalla on käytössään kartanon pienkeittiö (jääkaappi, veden- ja kahvinkeitin sekä mikro).

Kesäteatteriesitykset

Kartanon tapahtumarunkona ovat perinteiseen tapaan Vekarateatterin kesäteatteriesitykset, joiden väliaikatarjoilut kahvilayrittäjä järjestää kartanolla. Teatteriliput hankitaan teatteriyhdistysten ohjeiden mukaan. Kesäteatterissa piipahtaminen on takuuvarma kesätunnelman nostattaja. Esitysajat ja tarkemmat tiedot löytyvät yhdistysten omilta nettisivuilta.

Terassitanssit

Keravan kartanon terassi on viritetty kesäksi sellaiseen kuntoon, että se toimii kahvittelupaikan lisäksi terassitanssien paikana. Terassilankut on korvattu vesivanerilla. Kartanolla on siis mahdollista järjestää tansseja. Mikäli avointen tilaisuuksien järjestäminen kiinnostaa, ota yhteyttä kartanotiimiin keravankartano@kerava.fi. Olisi hienoa vaikkapa säännölliset perjantaitanssit aikaiseksi.

Tapahtumien järjestäminen

Kartanolla on mitä mainioin paikka järjestää tapahtumia. Avoimien tapahtumien järjestämisestä neuvotellaan erikseen kaupungin ja kahvilayrittäjän kanssa. Tavoitteena on, että kartanolla on vilkasta, joten pidämme huolta, etteivät avoimien tapahtumien vuokrahinnat ole este niiden järjestämiselle. Ota yhteyttä keravankartano@kerava.fi ja suunnitellaan yhdessä lisää.

Kartanon jooga-aamut

Kartanon viikonloppuaamut ennen kahvilan aukeamista ovat viime kesän tapaan joogan tai vastaavan ulko- tai lattialiikunnan järjestäjien käytössä. Lähes kaikki lauantait ja sunnuntait on vuokrattu. Vuokrahintaan kuuluu kartanon avaaminen, piha-alueen käyttö. Sateen sattuessa ryhmä voi käyttää kartanon yläkerran aulaa tai siirtää pöydät sivuun yläkerran huoneesta tuntia varten. Kahvilayrittäjän kanssa voi sopia yhteistyöstä aamiaisen osalta.

Keravan kartanon Facebook-sivu, josta löydät tietoa tapahtumista:

https://www.facebook.com/keravankartano2017/


Kartanon historia

Kartanon historia ulottuu kauas menneisyyteen. Vanhimmat tiedot asumisesta ja elämisestä tällä mäellä ovat 1580-luvulta.

1640-luvulta lähtien Keravan jokilaaksoa hallitsi Keravan kartano, jonka luutnantti Fredrik Joakiminpoika Berendes perusti yhdistämällä veronmaksukyvyttömiä talonpoikaistaloja kantatilaansa. Berendesin alkoi järjestelmällisesti laajentaa tilaansa saatuaan sen haltuunsa.  

Venäläiset polttivat Keravan kartanon isonvihan aikana raunioiksi. Siitä huolimatta von Schrowen tyttärenpoika korpraali Blåfield hankki tilan itselleen ja piti sitä omistuksissaan pikkuvihaan asti. Tämän jälkeen kartano myytiin G.W Claijhillsille 5050 kuparitaalalla ja sen jälkeen tila vaihtoi varsin usein omistajaansa kunnes 1700-luvulla helsinkiläinen kauppaneuvos Johan Sederholm osti tilan huutokaupasta. Hän korjautti ja kunnosti tilan uuteen uljauteensa ja myi tilan ritari Karl Otto Nassokinille sillä ehdolla, että sai edelleenkin uittaa tukkeja Keravanjoen kautta. Tämän suvun halussa kartano olikin 50 vuotta kunnes avioliiton kautta omistajasuvuksi tuli Jaekellit.

Nykyinen päärakennus on peräisin tältä Jaekellien ajalta ja se on rakennettu ilmeisesti 1809- tai 1810-luvulla. Viimeinen Jaekell, neiti Olivia, oli väsynyt kartanon hoitoon ja myi 79-vuotiaana kartanon ystäväperheeseen 1919. Tuolloin Tilan omistajaksi tuli Sipoon nimismies Ludvig Moring. Saatuaan kartanon haltuunsa Moring ryhtyi päätoimiseksi viljelijäksi. Hänen aikaansaannostaan oli jälleen kartanon kukoistus. Moring kunnosti kartanon päärakennuksen 1928 ja tässä asussa kartano on nykyisin.

Kartanon sittemmin jäätyä kylmilleen se joutui maakaupan yhteydessä Keravan kaupungin haltuun vuonna 1991, jonka jälkeen sitä vähitellen ryhdyttiin kunnostamaan kesäisten kulttuuritapahtumien pitopaikaksi.

 

Tervetuloa nauttimaan kauniista pihapiiristä ja kiehtovasta kartanotunnelmasta vaikkapa kahvikupillisen ääreen Keravan kartanolle!


 
Päivitetty 10.10.2017 klo 15:36