Keravan kartano

Keravan kartano_päärakennus.JPG

Keravan kartano, eli Humleberg, sijaitsee Keravanjoen rannalla kauniissa pihapiirissä. Kartanossa toimii kesän ajan kesäkahvila ja kesäteatteri. Lisäksi kartanon entiseen navettarakennukseen rakennetaan parhaillaan kiertotalousyhteisö Jalotusta.

Keravan kartanon tiloissa toimiva Vekarateatteri isännöi tänä kesänä Keravan kartanon kesäteatteria. Kesäkuun alusta lähtien kesäteatterin näyttämön valtaavat Sherwoodin iloiset veikot Robin Hoodin johdolla. Tutustu kesäteatterin ohjelmaan, näytösaikoihin ja hanki liput.

Tervetuloa nauttimaan kauniista pihapiiristä ja kiehtovasta kartanotunnelmasta Keravan kartanolle!

 

Kartanon tilojen vuokraaminen

Keravan kartanolta on mahdollista varata kabinetti tai kabinetteja kokouksia ja yksityistilaisuuksia varten. Kesällä 1.6.-8.8. kabinetit ovat varattavissa ainoastaan lauantaisin ja sunnuntaisin. Varaukset tehdään varauskalenterin avulla. Kalenterista näet vapaana olevat varausvaihtoehdot. Varauksen voi tehdä joko koko päiväksi tai lyhyemmäksi ajaksi, jolloin samalle päivälle mahtuu useampi varaus.


Kartanon avain noudetaan varauspäivänä tai viikonloppuvarausten yhteydessä varausta edeltävänä arkipäivänä Sampolan infopisteestä. ​Avain luovutetaan henkilötietoja vastaan varauksen tehneelle henkilölle tai valtakirjalla. Samalla allekirjoitetaan myös vuokrasopimus.

Avain palautetaan varausta seuraavana arkipäivänä. Vuokra-aikaa seurataan kulunvalvonnan avulla. Vuokra-ajan ylityksestä veloitetaan 100 €/alkava tunti.

 

Vuokraushinnat

Yksityistilaisuudet 1.6.-8.8.:

  • la-su (klo 17-02): 250 euroa
  • tuntivuokra la tai su, minimivaraus 3 h: 50 euroa/h

Yksityistilaisuudet muuna aikana:

  • la-su, pyhien aatot tai pyhät (klo 8-02): 350 euroa
  • ma, ti, ke, to tai pe (klo 8-14): 180 euroa
  • tuntivuokra la, su, pyhien aatot tai pyhät, minimivaraus 3h: 50 euroa/h
  • tuntivuokra ma, ti, ke, to tai pe: 50 euroa/h

 

Kartanon historia

Kartanon historia ulottuu kauas menneisyyteen. Vanhimmat tiedot asumisesta ja elämisestä tällä mäellä ovat 1580-luvulta. 1640-luvulta lähtien Keravan jokilaaksoa hallitsi Keravan kartano, jonka luutnantti Fredrik Joakiminpoika Berendes perusti yhdistämällä veronmaksukyvyttömiä talonpoikaistaloja kantatilaansa. Berendesin alkoi järjestelmällisesti laajentaa tilaansa saatuaan sen haltuunsa.

Isoviha ja kartanon ensimmäinen kunnostaminen
Venäläiset polttivat Keravan kartanon isonvihan aikana raunioiksi. Siitä huolimatta von Schrowen tyttärenpoika korpraali Blåfield hankki tilan itselleen ja piti sitä omistuksissaan pikkuvihaan asti. Tämän jälkeen kartano myytiin G.W Claijhillsille 5050 kuparitaalalla ja sen jälkeen tila vaihtoi varsin usein omistajaansa kunnes 1700-luvulla helsinkiläinen kauppaneuvos Johan Sederholm osti tilan huutokaupasta. Hän korjautti ja kunnosti tilan uuteen uljauteensa ja myi tilan ritari Karl Otto Nassokinille sillä ehdolla, että sai edelleenkin uittaa tukkeja Keravanjoen kautta. Tämän suvun halussa kartano olikin 50 vuotta kunnes avioliiton kautta omistajasuvuksi tuli Jaekellit.

Toinen kukoistuskausi
Nykyinen päärakennus on peräisin tältä Jaekellien ajalta ja se on rakennettu ilmeisesti 1809- tai 1810-luvulla. Viimeinen Jaekell, neiti Olivia, oli väsynyt kartanon hoitoon ja myi 79-vuotiaana kartanon ystäväperheeseen 1919. Tuolloin Tilan omistajaksi tuli Sipoon nimismies Ludvig Moring. Saatuaan kartanon haltuunsa Moring ryhtyi päätoimiseksi viljelijäksi. Hänen aikaansaannostaan oli jälleen kartanon kukoistus. Moring kunnosti kartanon päärakennuksen 1928 ja tässä asussa kartano on nykyisin.

Kartanon sittemmin jäätyä kylmilleen se joutui maakaupan yhteydessä Keravan kaupungin haltuun vuonna 1991, jonka jälkeen sitä vähitellen ryhdyttiin kunnostamaan kesäisten kulttuuritapahtumien pitopaikaksi.         

Päivitetty 28.05.2018 klo 09:17