Lapilan kartano

Lapilantie 19, 04200 Kerava

Lapilan kartano sijaitsee Keravalla, Lapilan kaupunginosassa. Kartanoa on mahdollista vuokrata erilaisia perhejuhlia, kokouksia ja yritystilaisuuksia varten ympäri vuoden.

Kartanon tilojen vuokraaminen ajalla 1.9.–30.4.

Kartanon alakerran voi varata kokous- ja juhlakäyttöön klo 8–24. Vuokraukseen sisältyy myös kabinetti.

Kesäajalla 1.5.–31.8.

Kesällä kartanossa toimii kesäkahvila, joka tarjoaa keitto- ja salaattilounasta sekä kahvilatuotteita. Kahvila on auki arkisin ajalla 1.5.–31.8. klo 11–18. Viikonloppuisin tilat ovat varattavissa yksityistilaisuuksiin.

Kartanon kabinetin voi varata arkisin klo 9–18. Varauksen voi tehdä joko koko päiväksi tai lyhyemmäksi ajaksi, jolloin samalle päivälle mahtuu useampi varaus. Kesäkahvilasta on lisäksi mahdollista tilata tarjoiluja ja palveluja. Tilaukset tehdään kesäkahvilan kautta sähköpostitse lapilankahvila@gmail.com


WC-tilat, tilojen valmistelu ja siivous
Varaathan tilavarauksen yhteydessä aikaa myös tilojen valmisteluun ja omaan siivoukseen, sillä ne kuuluvat varausaikaan. Jos haluat ulkopuolisen siivouksen, varaathan sen tilavarauksen yhteydessä. Ulkopuolinen siivous ei kuulu varausaikaan, vaan se tehdään varausajan ulkopuolella.


Juhlatilaisuuksiin suosittelemme ulkopuolisen siivouksen varaamista. Siivouksen hinta on 30€/alkava tunti. Siivoukseen ei kuulu astioiden tiskaaminen.

 

Vuokraushinnat

Lapilan kartano:

 • la tai su (klo 8-24): 550 euroa
 • tuntivuokra la tai su: 80 euroa/h
 • ma - pe (klo 8-24): 400 euroa
 • tuntivuokra ma - pe: 50 euroa/h

Kartanon kabinetti 7.5.-31.8.:

 • tuntivuokra ma, ti, ke, to tai pe (klo 8-19): 10 euroa/h


Kaikki vuokrat sisältävät arvonlisäveron. Pidempiaikainen käyttö, esimerkiksi yli viikkoa kestävät kokopäiväkoulutukset, hinnoitellaan erikseen.

 

Vuokrattavat tilat

 
 • Kartanon alakerta ja yläkerran aula ja WC-tilat ovat vuokraajien käytettävissä, mutta kartanon huoneita ei voi varata.
 • Istumapaikkoja löytyy yhteensä noin 50 + sohvapaikat.
 • Keittiöstä löytyy ammattikäyttöön: kahvinkeitin, liesi, uuni, astianpesukone, jääkaappi ja viileä kaappi.
 • Kartanossa on piano, jota saa käyttää. Pianot viritetään keskimäärin kerran vuodessa. Jos asiakas haluaa ylimääräisen virityksen, maksaa hän sen itse. Muita musiikkivälineitä ei ole.
 • Kokousvierailla on käytössään dataprojektori ja valkokangas.
 • Kesällä juhlavieraat voivat nauttia kauniista ja suojatusta piha-alueesta. Kukkaistutukset tulevat etupihalle toukokuussa. Pihakalusteina löytyy pöytiä ja tuoleja.
 • Lapilan kartanolla on oma parkkipaikka. Lisätilaa löytyy lyhyen kävelymatkan päästä.
 • Pyydettäessä kartano on esteetön.


Lapilan kartanon historia

Vuonna 1634 Ylikeravan kylässä asui vaimoineen ja kolmine tyttärineen Yrjö Tuomaanpoika eli Lapilan Yrjö. Hän oli Lapilan ensimmäinen nimeltä tunnettu asukas. 1600-luvulla taloa isännöi myös muuan Simo Erikinpoika. Simolle kävi kehnosti ja verot jäivät rästiin. 1600-luvun puolimaissa kapteeni Frederik Ståhlhjelm, läheisen kartanon omistaja, maksoi rästit ja lunasti Lapilan itselleen.

Blåfjell, von Schrowe, Schatelowitz, Sivenius… 1700-luvulla Lapilan isännät vaihtuivat tiuhaan. Vuonna 1822 katkesi viimeinen yhteys Keravan kartanoon, kun tila siirtyi Sevénin suvulle. Sen isännyys päättyi Lapilan jakoon vuonna 1872. Kolmanneksen maita osti naapurin isäntä. Loppuosa joutui kovaan pyöritykseen: kahden vuosikymmenen aikana kartanolla ehti olla kuusi omistajaa. Eräs heistä, kofferttikapteeni Sundman, lienee rakennuttanut Lapilan nykyisen päärakennuksen 1880-luvun alussa.

 

Tiilitehtaan synty
Vuonna 1889 Lapilan osti Kervo Tegelbruks Ab. Yhtiö - jonka takana oli helsinkiläisiä liikemiehiä, muun muassa Julius Tallberg ja Lars Krogius rakensi Keravalle, Lapilan maille tiilitehtaan. Yhtiö teki kuitenkin pian vararikon. Lapilan seuraava omistajan nimi oli yhtä s-kirjainta lyhyempi: Kervo Tegelbruk Ab ja sen taustavoimat olivat kutakuinkin entiset. Tämän yhtiön eli Keravan tiilitehtaan hallussa Lapila pysyi aina vuoteen 1962. Tehtaan isännöitsijänä ja Lapilan isäntänä olivat pisimpään Theodor Hjelt vuosina 1893-1918 ja Bertil Backman 1923-1962. 


Keravan tiilitehtaan sijainti radan varressa, kolmen peninkulman päässä nopeasti kasvavasta pääkaupungista oli otollinen. Itse tehdas oli ”suurenmoisin, mitä Suomessa on tähän asti nähty”. Uuden tekniikan, höyryn ja koksin voimalla syntyi kolmekin miljoonaa tiiltä vuodessa.

Vuonna 1931 Lapilassa oli 116 hehtaaria peltoa, 125 ha metsää, 8 lehmää, 6 hevosta ja traktori. Viljaa, maitoa, perunoita, rehuja ja puutarhatuotteita myytiin Keravalle ja Helsinkiin. Maatalous oli sivuelinkeino, päätulonlähteet olivat tiilien valmistus vuonna 1928 uusitussa tehtaassa sekä asuintilojen myynti.

 

Sota ja kartanon tulipalo
Sota hiljensi tiilitehtaan. Tuotanto keskeytettiin ja tilat vuokrattiin yrittäjälle, joka käytti niitä kessun kuivaamiseen. Syyskuussa 1945 tehtaan rakennukset paloivat ja siihen loppui sekä tupakka- että tiiliteollisuus; tehdasta ei rakennettu uudelleen. Tonttikauppakin loppui vuonna 1948, parhaat tontit olikin jo myyty. Alkoi hiljaiselon aika ja lopulta pellotkin vuokrattiin pois. Vuonna 1962 Lapila myytiin Keravan kauppalalle, Päärakennusta käytettiin nuorisotalona, kunnes se vuonna 1990 tapahtuneen tulipalon jälkeen korjattiin ja osittain entistettiin.

Päivitetty 24.01.2020 klo 14:32