ArcoKerava tarjoaa Keravalla turvallisen tilan sateenkaareville nuorille

Keravan ensimmäinen sateenkaaritila – ArcoKerava – on ollut toiminnassa jo parin vuoden ajan. Kyseessä on hanke, jonka tavoitteena on ollut luoda turvallinen ja erityistarpeet huomioiva tila kaikille keravalaisille lapsille ja nuorille säännöllistä toimintaa tarjoten. Vaikka toiminta liittyy sateenkaareviin teemoihin, osallistuakseen ei tarvitse olla sateenkaariyhteisön jäsen.

ArcoKerava tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin, löytää uusi harrastus sekä saada tietoa ja näkökulmia monen mielessä pyöriviin sateenkaareviin kysymyksiin. Haastattelimme ArcoKeravan toiminnasta vastaavaa nuoriso-ohjaaja Claudia Gutierrez-Semprunia. Claudia on työskennellyt Keravan kaupungilla pari vuotta ja luonut ArcoKeravan toiminnan alusta alkaen. Vastaavaa toimintaa ei vielä ole tarjolla monessakaan kunnassa Suomessa.

-Missionani Keravalla oli luoda sateenkaareville nuorille turvallinen tila. Toiminta alkoi korona-aikana vuonna 2020 virtuaalisena ja pandemian rauhoituttua ryhdyimme järjestämään kokoontumisia viikoittain Keravan kaupungin tiloissa. Suuren kysynnän sekä positiivisen palautteen myötä kokoonnumme nykyään kaksi kertaa viikossa ja mukana on aina noin 15–30 nuorta kerrallaan, kertoo Claudia.

Claudia Gutierrez-Semprun kirjaston satusiivessä

Kaikki ovat tervetulleita sellaisina kuin he ovat

Säännöllinen toiminta sisältää muun muassa tietoiskuja keskusteluineen, vapaamuotoisia nuorteniltoja, lukupiirejä ja lautapelejä. Paikkana toimii Keravan kaupunginkirjasto, joka soveltuu hyvin toimintaan aktiivista harrastus- ja kansalaistoimintaa korostavan kirjatolain mukaisesti.

-Kehitämme aktiviteetteja osallistujien toiveiden mukaisesti. Elokuussa olemme yhdessä valmistautuneet Keski-Uudenmaan Prideen esimerkiksi sarjakuvatyöpajojen merkeissä. Tämän viikon torstaina taiteillaan kylttejä Pride-kulkuetta varten. Yhdessä vaiheessa katsoimme porukalla myös elokuvia, mutta nykyään nuoret haluavat mieluummin jutella ja viettää aikaa yhdessä, nauraa Claudia.

Claudian äidinkieli on espanja ja hän työskentelee pääosin englanniksi. Vieras kieli ei ole ollut ongelma nuorten kanssa työskennellessä.

-On ollut mielenkiintoista huomata, että vieraalla kielellä puhuminen jopa helpottaa vaikeista asioista keskustelemista. Kielen vaihto englantiin tekee nuorten olon turvalliseksi ja lisää tunnetta siitä, että nyt ollaan eri ympäristössä kuin muutoin arjessa. Monen on helpompi kertoa tunteistaan, kun kielenä ei ole oma äidinkieli.

Nuorten mukaan Arcossa on parasta, että siellä voi tuntea itsensä hyväksytyksi omana itsenään, uskaltaa jakaa asioita ja kokea työntekijät luotettavina.

ArcoKeravan toimintaa rahoittaa aluehallintovirasto vuoden 2023 loppuun saakka. Vaikka kaupunki ei ole hakemassa aluehallintoviraston rahoitusta vuodelle 2024, toiveena on kuitenkin jatkaa tärkeää toimintaa jollain muulla tavalla.

ArcoKeravan toiminta

  • Maksuton toiminta pyörii Keravan kaupungin työntekijöiden, MLL Onnilan ja vapaaehtoisten voimin
  • Kokoontumiset tiistaisin ja torstaisin Keravan kaupunginkirjaston Satusiivessä klo 17–20
  • Toiminta on kaikille alle 30-vuotiaille lapsille ja nuorille avointa
  • Helsingissä vastaavaa toimintaa järjestää IrisHelsinki: Helsingin kaupungin verkkosivut

ArcoKerava Keski-Uudenmaan Pridessa

  • ArcoKeravan työntekijöitä voi käydä tervehtimässä Arcon teltalla Keski-Uudenmaan Pridessa lauantaina 26.8. Teltalla pääsee myös askartelemaan itselleen pinssin.
  • Keski-Uudenmaan Priden ohjelma: Keravan tapahtumakalenteri

ArcoKerava somessa ja verkossa