Lapsen oikeuksien viikon teema esillä Keravalla koko marraskuun

Keravan päiväkodit, esiopetusryhmät ja koulut viettävät valtakunnallista Lapsen oikeuksien viikkoa 20.-26.11.2023. Lapsen oikeuksien viikon teemana on lapsen oikeus hyvinvointiin – ”saan voida hyvin, saat voida hyvin”. Lapsen oikeuksia käsitellään viikon aikana eri tavoin ja monista näkökulmista.

Lasten ja nuorten taidetta ympäri Keravaa

Päiväkodeissa ja kouluissa lapsen oikeuksia ja Lapsen oikeuksien viikon hyvinvointiteemaa on pohdittu myös taiteen kautta. Lasten ja nuorten taiteilemat teokset kootaan näyttelyksi, joka levittäytyy ympäri Keravaa. Taidenäyttelyn teoksia on nähtävillä 4.11. lähtien Keravan kirjastossa, Onnilassa, Ohjaamossa, Sampolan palvelukeskuksen aulassa ja hammashoitolassa, Katupappilassa, Hoivakoti Vommassa, Hoivakoti Hopeahovissa, Hoivakoti Marttilassa sekä Kauppakeskus Karusellissa.

Kirjaston kiertue kouluilla

Keravan kirjasto järjestää kouluilla Lapsen oikeuksien kiertueen marraskuussa. Kiertueella lapsen oikeuksia tarkastellaan kirjallisuuskatkelmien kautta. Aiheina käsitellään digihyvinvointia, kiusaamista ja oman mielipiteen ilmaisemista.

Lasten ääni kuuluviin

Onnilassa lapsen oikeuksien viikko on erityisesti lasten äänen kuulumisen viikko. Onnilassa harjoitellaan viikon aikana MLL:n kehittämää Huomaa minut! -työkalua lasten toiveiden ja tarpeiden kuulemiseen. Huomaa minut! -osallisuustyökalu on havainnointiin perustuva menetelmä, jolla saadaan palautetta aivan pieneltäkin lapselta. Lapsen oikeuksien viikolla hyvinvointia pohditaan myös avoimessa toiminnassa erilaisten työpajojen sekä toiveleikkien kautta. Onnilan Lapsen oikeuksien viikon ohjelma julkaistaan heidän verkkosivullaan lähiaikoina.

Toiveruokaviikko kouluissa ja päiväkodeissa

Keravan kouluissa ja päiväkodeissa järjestetään 20.-24.11. toiveruokaviikko, jolloin lounaslistalla on päiväkodeissa olevien lasten äänestämiä toiveruokia. Keravan kaupungin ateriapalvelut toteuttaa toiveruokaviikon kaksi kertaa vuodessa, ja koulut ja päiväkodit saavat äänestää vuorotellen toiveruokiaan.

Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 20.–26.11.2023 teemalla Lapsella on oikeus hyvinvointiin. Lisätietoa Lapsen oikeudet -sivustolla.