Lainaaminen, palauttaminen, varaaminen

 • Lainatessa pitää olla mukana kirjastokortti. Kirjastokortti löytyy myös sähköisenä Kirkes-verkkokirjaston omista tiedoista.

  Laina-ajat

  Laina-aika on 1–4 viikkoa aineistosta riippuen.

  Yleisimmät laina-ajat:

  • 28 päivää: kirjat, nuotit, äänikirjat ja CD-levyt
  • 14 päivää: aikuisten uutuuskirjat, aikakauslehdet, LP-levyt, konsolipelit, lautapelit, dvd- ja blu-ray-levyt, liikuntavälineet, soittimet, käyttöesineet
  • 7 päivää: pikalainat

  Yhdellä asiakkaalla voi olla Kirkes-kirjastoista samanaikaisesti lainassa 150 teosta. Tähän sisältyy enintään:

  • 30 LP-levyä
  • 30 DVD- tai Blu-ray-elokuvaa
  • 5 konsolipeliä
  • 5 e-kirjaa

  E-aineistojen lainamäärät ja laina-ajat vaihtelevat aineistoittain. Löydät lisätietoa e-aineistoista verkkokirjaston sivuilta. Siirry Kirkes-verkkokirjastoon.

  Lainojen uusiminen

  Lainat voi uusia verkkokirjastossa, puhelimitse, sähköpostitse ja kirjastossa paikan päällä. Kirjastolla on tarvittaessa oikeus rajoittaa uusimiskertojen määrää.

  Voit uusia lainan viisi kertaa. Pikalainoja ei voi uusia. Myöskään liikuntavälineiden, soittimien ja käyttöesineiden lainoja ei voi uusia.

  Lainaa ei voi uusia, jos siihen on varauksia tai jos velkasaldosi on 20 euroa tai yli.

 • Palauta tai uusi lainasi eräpäivään mennessä. Eräpäivän jälkeen palautetusta aineistosta peritään myöhästymismaksu. Voit palauttaa aineiston kirjaston aukioloaikana ja omatoimikirjastossa. Aineiston voi palauttaa myös muihin Kirkes-kirjastoihin.

  Myöhästymismaksu peritään, vaikka lainojen uusiminen ei olisi onnistunut internetin käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön vuoksi.

  Palautuskehotus

  Jos lainasi on myöhässä, kirjasto lähettää sinulle palautuskehotuksen. Kehotusmaksu peritään sekä lasten että aikuisten aineistosta. Maksu kirjautuu automaattisesti asiakkaan tietoihin.

  Ensimmäinen palautuskehotus lähetetään kahden viikon kuluttua eräpäivästä, toinen kehotus neljän viikon kuluttua ja lasku seitsemän viikon kuluttua eräpäivästä. Lainauskielto astuu voimaan toisen kehotuksen jälkeen.

  Alle 15-vuotiaiden lainoista lähtee ensimmäinen palautuskehotus lainaajalle. Mahdollinen toinen kehotus lähetetään lainojen takaajalle.

  Voit valita, haluatko palautuskehotuksen kirjeenä vai sähköpostilla.  Lähetysmuoto ei vaikuta maksun kertymiseen.

  Muistutus lähestyvästä eräpäivästä

  Voit saada maksuttoman viestin lähestyvästä eräpäivästä sähköpostiisi.

  Eräpäivämuistutusten perilletulo voi vaatia sähköpostin roskapostiasetusten muokkaamista siten, että osoite noreply@koha-suomi.fi on turvallisten lähettäjien listalla sekä lisäämällä osoite omiin yhteystietoihin.

  Mahdollinen myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että eräpäivämuistutus ei ole tullut perille esimerkiksi asiakkaan sähköpostiasetusten vuoksi tai vanhentuneiden osoitetietojen vuoksi.

 • Voit varata aineistoa kirjautumalla Kirkes-verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla. PIN-koodin saat kirjastosta esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Aineistoa voi varata myös puhelimitse tai paikan päällä kirjaston henkilökunnan avulla.

  Näin teet varauksen Kirkes-verkkokirjastossa

  • Hae haluamasi teos verkkokirjastosta.
  • Klikkaa Varaa teos -painiketta ja valitse mistä kirjastosta haluat noutaa teoksen.
  • Lähetä varauspyyntö.
  • Saat kirjastolta noutoilmoituksen, kun teos on noudettavissa.

  Omat varaukset voi jäädyttää eli keskeyttää väliaikaisesti esimerkiksi lomien ajaksi. Siirry Kirkes-verkkokirjastoon.

  Varaukset ovat maksuttomia koko Kirkes-kokoelmasta, mutta noutamatta jääneestä varauksesta peritään 1,50 euron maksu. Noutamattoman varauksen maksu peritään myös lasten ja nuorten aineistosta.

  Kirjaston kaukopalvelun kautta aineistoa voi tilata myös muista kirjastoista Suomesta tai ulkomailta. Lue lisää kaukolainoista.

  Varausten itsepalvelunouto

  Varaukset ovat noudettavissa lehtisalin varaushyllyssä asiakkaan henkilökohtaisen numerokoodin mukaisessa järjestyksessä. Asiakas saa koodin noutoilmoituksen mukana.

  Muista lainata varauksesi lainausautomaatilla tai kirjaston asiakaspalvelussa.

  Elokuvia ja konsolipelejä lukuun ottamatta varaukset voi noutaa ja lainata omatoimikirjastosta myös sulkemisajan jälkeen. Itsepalveluaikana varaukset on aina lainattava lehtisalin automaatilla. Lue lisää omatoimikirjastosta.