Omatoimikirjasto

Omatoimikirjastossa voit käyttää kirjaston lehtisalin tiloja myös silloin, kun henkilökunta ei ole paikalla. Lehtisali on avoinna aamuisin ennen kirjaston avautumista klo 6 alkaen ja iltaisin kirjaston sulkeutumisen jälkeen klo 22 asti.

Omatoimikirjastoon pääset klo 6–22 myös niinä päivinä, jolloin kirjasto on koko päivän suljettu.

Omatoimikirjastossa on lainaus- ja palautusautomaatti. Noudettavat varaukset sijaitsevat lehtisalissa. Elokuvia ja konsolipelejä lukuun ottamatta varaukset ovat lainattavissa omatoimikirjaston aukioloaikoina. Varatut elokuvat ja konsolipelit voi noutaa vain kirjaston aukioloaikoina.

Omatoimikirjastossa voit lukea ja lainata lehtiä, pokkareita ja uutuuskirjoja sekä käyttää asiakastietokoneita. Omatoimiaikana ei voi tulostaa, kopioida eikä skannata.

Käytössäsi on myös digitaalinen sanomalehtipalvelu ePress, joka sisältää kotimaisten paikallis- ja maakuntalehtien tuoreet näköispainokset. Mukana ovat myös isoimmat lehdet kuten Helsingin Sanomat, Aamulehti, Lapin Kansa ja Hufvudstadsbladet. Palvelu sisältää lehtien numerot 12 kuukauden ajalta.

Näin kirjaudut omatoimikirjastoon

Omatoimikirjastoa voivat käyttää kaikki, joilla on Kirkes-kirjastokortti ja PIN-koodi.

Näytä kirjastokorttia ensin oven vieressä olevaan lukijaan. Näppäile sitten PIN-koodi, jolloin oven lukitus aukeaa. Jokaisen sisääntulijan tulee kirjautua sisään. Lapset voivat tulla vanhempien seurassa ilman kirjautumista.

Sanomalehdet tulevat postilaatikkoon kirjaston sivuoven vasemmalle puolelle. Aamun ensimmäinen asiakas voi noutaa lehdet sieltä, jos ne eivät vielä ole kirjastossa sisällä.

Omatoimikirjastossa lainaaminen ja palauttaminen

Lehtisalissa on lainaus- ja palautusautomaatti. Omatoimikirjaston aikana kirjaston sisääntuloaulassa oleva palautusautomaatti ei ole käytössä.

Automaatti neuvoo palautetun aineiston käsittelyssä. Sijoita palauttamasi aineisto ohjeiden mukaisesti joko automaatin vieressä olevaan avohyllyyn tai varatun ja muihin Kirkes-kirjastoihin lähtevän aineiston laatikkoon. Asiakas on vastuussa palauttamattomasta aineistosta.

Tekniset ongelmat ja hätätilanteet

Tietokoneiden ja automaatin mahdollisia teknisiä ongelmia voidaan selvittää vasta, kun henkilökunta on paikalla.

Hätätilanteita varten ilmoitustaululla on yleinen hätänumero, vartiointiliikkeen numero sekä kiinteistön ongelmiin liittyen kaupungin päivystysnumero.

Omatoimikirjaston käyttösäännöt

  1. Jokaisen sisääntulijan tulee kirjautua sisään. Kirjautuja on vastuussa siitä, että hänen kirjautumisellaan ei tule muita asiakkaita sisään. Lapset voivat tulla vanhempien seurassa ilman kirjautumista. Kirjastossa on tallentava kameravalvonta.
  2. Eteisen aulatilassa oleskelu on omatoimiaikana kielletty.
  3. Lehtisalin hälytysjärjestelmä aktivoituu heti omatoimikirjaston sulkeuduttua klo 22. Omatoimikirjaston aukioloaikoja tulee ehdottomasti noudattaa. Kirjasto veloittaa asiakkaan aiheuttamasta turhasta hälytyksestä 100 euroa.
  4. Omatoimikirjastossa tulee kunnioittaa muiden asiakkaiden viihtyvyyttä ja lukurauhaa. Alkoholijuomien ja muiden päihteiden nauttiminen kirjastossa on kielletty.
  5. Omatoimikirjaston käyttö voidaan estää, mikäli asiakas ei noudata käyttösääntöjä. Kaikki ilkivalta- ja varkaustapaukset ilmoitetaan poliisille.