Utlåning, returnering, reservering

 • Du måste ha med dig ditt bibliotekskort när du lånar. Bibliotekskortet finns även elektroniskt i Kirkes nätbiblioteks Mitt konto.

  Lånetider

  Lånetiden är 1–4 veckor, beroende på materialet.

  De vanligaste lånetiderna:

  • 28 dagar: böcker, noter, cd-skivor och ljudböcker
  • 14 dagar: boknyheter för vuxna, närlån, tidskrifter,  lp-skivor, konsolspel, brädspel, dvd- och blu-ray-skivor, motionsredskap, föremål
  • 7 dagar: snabblån

  En kund kan samtidigt ha 150 verk utlånade från Kirkes-biblioteken. Detta inkluderar högst:

  • 30 lp-skivor
  • 30 dvd- eller blu-ray-skivor
  • 15 videor
  • 10 cd-rom-skivor och
  • 5 konsolspel

  Lånetider för e-material varierar beroende på material. Du hittar mer information om e-material i nätbiblioteket. Gå till nätbiblioteket.

  Hur du förnyar ditt lån

  Lånen kan förnyas i nätbiblioteket, per telefon, per e-post och på plats på biblioteket. Vid behov har biblioteket rätt att begränsa antalet gånger som lånet kan förnyas.

  Du kan förnya ett lån fem gånger. Snabblån kan inte förnyas. Lån till träningsredskap, musikinstrument och föremål kan inte heller förnyas.

  Lånet kan inte förnyas om det finns reserveringar på materialet eller om ditt skuldsaldo är 20 euro eller mer.

   

 • Returnera eller förnya ditt lån senast på återlämningsdagen. En förseningsavgift tas ut för material som returneras efter återlämningsdagen. Du kan returnera materialet under bibliotekets öppettider och i självbetjäningsbiblioteket. Materialet kan också returneras till andra Kirkes-bibliotek.

  En förseningsavgift tas ut även om det inte har gått att förnya lånen på grund av ett internetavbrott eller något annat tekniskt fel.

  Påminnelse

  Om ditt lån är försenat, skickar biblioteket dig en påminnelse om det. En avgift tas ut för påminnelsen för både barn- och vuxenmaterial. Avgiften registreras automatiskt i kundens uppgifter.

  Den första påminnelsen skickas två veckor efter återlämningsdagen, den andra påminnelsen fyra veckor efter återlämningsdagen och fakturan sju veckor efter återlämningsdagen. Låneförbudet träder i kraft efter den andra påminnelsen.

  För lån gjorda av barn under 15 år skickas den första påminnelsen till låntagaren. En eventuell andra påminnelse skickas till den som garanterat lånen.

  Du kan välja om du vill få påminnelsen per brev eller e-post.  Sändningsformen påverkar inte avgiften.

  Påminnelse om kommande återlämningsdag

  Du kan få ett avgiftsfritt e-postmeddelande om kommande återlämningsdag.

  För att motta påminnelser om återlämningsdag kan du behöva ändra inställningarna för skräppost i ditt e-postkonto så att adressen noreply@koha-suomi.fi finns på listan över betrodda avsändare och lägga till adressen i dina kontakter.

  En eventuell förseningsavgift tas också ut om påminnelsen om återlämningsdag inte har kommit fram till exempel på grund av kundens e-postinställningar eller utgångna adressuppgifter.

 • Du kan reservera material genom att logga in på Kirkes-nätbiblioteket med bibliotekskortets nummer och en pinkod. Pinkoden får du på biblioteket genom att visa upp en bildförsedd identitetshandling. Du kan också reservera material kan per telefon eller på plats med bibliotekspersonalens hjälp.

  Så här gör du en reservation i Kirkes-nätbiblioteket

  • Sök önskat verk i nätbiblioteket.
  • Klicka på knappen Reservera verk och välj vilket bibliotek du vill hämta verket från.
  • Skicka en reservationsbegäran.
  • Du får ett hämtningsmeddelande från biblioteket när verket kan hämtas.

  Du kan till exempel frysa dina egna bokningar, dvs. tillfälligt avbryta dem t.ex. under semestern. Gå till Kirkes-nätbiblioteket.

  Reservationerna är avgiftsfria för hela Kirkes samlingen, men en avgift på 1,50 euro tas ut för en reservation som inte hämtas ut. Avgiften för en ej uthämtad reservation tas även ut för barn- och ungdomsmaterial.

  Via bibliotekets fjärrtjänst kan material också beställas från andra bibliotek i Finland eller utomlands. Läs mer om fjärrlån.

  Självhämtning av reservationer

  Reserverat material kan hämtas i reservationshyllan in tidningsläsesalen. Materialet är ordnat efter kundens personliga sifferkod. Kunden får koden tillsammans med hämtningsmeddelandet.

  Kom ihåg att låna din reservation i utlåningsautomaten eller hos bibliotekets kundtjänst.

  Med undantag för filmer och konsolspel kan reservationer hämtas och lånas från tidningsläsesalens självbetjäningsbibliotek även efter stängningstid. Under självbetjäningstider måste reservationerna alltid lånas via automaten. Läs mer om självbetjäningsbiblioteket.